İkinci Doz COVID-19 Aşısının Hayati Öneme Sahip Olduğu Kanıtlandı

40
7
2
1
0
Stanford Üniversitesi'nden bilim insanları, Pfizer ve BioNTech aşılarının bağışıklık sistemi üzerinde yarattığı etkiyi görebilmek adına kapsamlı bir çalışma başlattı. Çalışma sonucunda yayınlanan makalede, ikinci doz COVID-19 aşısının insan vücudunda önemli bağışıklık hücrelerini tetiklediği ortaya çıktı.

Stanford Üniversitesi'nden bilim insanları Pfizer ve BioNTech aşılarının insan bağışıklığı üzerinde nasıl etkilere sahip olduğunu araştırmak için bir çalışma başlattı. 12 Temmuz'da yayınlanan makale için Pfizer'in ürettiği COVID-19 aşısı olanlar üzerinde inceleme yapan araştırmacılar, ikinci doz aşı yaptırmanın ne kadar önemli olduğunu ortaya koydu.

Araştırma kapsamında aşı olan gönüllülerin antikorları incelendi, bağışıklık sinyali veren seviyeleri ölçüldü ve 242.479 ayrı bağışıklık hücresinin tipi karakterize edildi. Tüm bu incelemelerin sonucunda normalde hareketsiz olan ve bağışıklık sağlayan bir hücre grubunun, ikinci doz sayesinde harekete geçtiği tespit edildi. 

B ve T hücreleri, ikinci dozla birlikte önemli ölçüde artışa geçti

bağışıklık sistemi

Bildiğiniz üzere COVID-19 aşılarının doz sayıları için alınan kararlar sürekli değişiklik gösteriyor. Pfizer ve Moderna aşıları gibi mRNA altyapısına sahip ilaçlar için iki doz yeterli görünürken, Sinovac gibi inaktif aşılar için üçüncü doz da gerekli görülüyor. 

Stanford Üniversitesi'nden bilim insanları, iki dozun yeterli göründüğü Pfizer aşısı için yeni bir çalışma başlattı. Bu çalışma kapsamında, Aralık 2020'den beri Stanford'da aşılanan insanların bağışıklık sistemini inceleme altına alındı, birinci ve ikinci doz aşının bağışıklık üzerinde yarattığı etkiler incelendi. 

aşı

Uzun süren araştırmalar sonucunda yazılan makalede, ikinci doz COVID-19 aşısının, bağışıklık sisteminde geniş koruma sağlayan bir bölüme destek sağladığı belirtildi. Araştırmanın baş yazarlarından patoloji, mikrobiyoloji ve immünoloji profesörü Bali Pulendran, ikinci dozdan sonra bağışıklık sisteminde yer alan ve virüse karşı mücadele veren B ve T hücrelerinde önemli ölçüde artış gördüklerini dile getirdi.

 Viral enfeksiyonlara karşı koruma sağlayan monosit grubunun sayısının da ikinci dozla birlikte 100 kat arttığını belirten Pulendran, açıklamasının devamında şu ifadeleri kullandı; "Bu hücrelerin sayısındaki olağanüstü artış, ikinci dozun yapılmasından sadece bir gün sonra ortaya çıkmıştır. Hücreler sadece SARS-CoV-2'ye karşı değil, aynı zamanda diğer virüslere karşı da etki gösterebiliyor."

Kaynak : https://www.sciencedaily.com/releases/2021/07/210719120256.htm
40
7
2
1
0
Emoji İle Tepki Ver
40
7
2
1
0