İnsan İlişkilerinde Sık Sık Yapılan 10 İletişim Hatası

35
10
5
5
4
Hepimiz daha iyi ilişkiler kurmak istiyoruz fakat farkında olmadan yaptığımız hatalar olabiliyor. Neyse ki uzmanlar ilişkilerin kötüye gitmesine neden olan bu iletişim hatalarını ortaya koyuyor...

İşte uzmanlara göre ilişkilerimizin kötüye gitmesine neden olan iletişim hataları:

Bağırmak

Kimi zaman karşımızdaki insana sesimizi yükselttiğimiz olur. Ancak bu bir alışkanlık haline geldiğinde çözülmesi daha zor problemlere yol açar. Uzmanlara göre bağırmak hiçbir şeyin çözümü değil, aksine karşımızdakinin beyni kendinini savunmaya odaklanıyor. Bu nedenle çözüme ulaşmak için sakin tartışmaları tercih etmelisiniz.

Sürekli özür dilemek

Her tartışmadan sonra özür dilemek kulağa hoş gelse de ilişkilerinizde büyük sorunlara yol açabilir. Uzmanlara göre hiç özür dilememek de, çok fazla özür dilemek de iletişim hatası. Bir taraf özür dilemeyi huy haline getirdiğinde haklı haksız birbirine karışıyor ve gerçek özürlerin etkisi kalmıyor. Siz siz olun yalnızca tartışmayı bitirmek için ya da karşınızdaki insanın hatasını yüzüne vurmamak için özür dilemeyin.

Mütemadiyen susmak

Söz gümüşse sükut altındır demişler ancak uzmanlara göre sessizlik de ilişkilerde büyük problemlere yol açıyor. Konuşmak ne kadar zor olursa olsun, problemlerin çözülmesi için dile getirilmesi şart. Kısacası susarak karşınızdaki insanı cezalandırmaya çalışmak nafile.

Kesin ve katı konuşmak

Karşınızdaki insan hakkında kurduğunuz cümleler hep, her zaman ve asla gibi sözcüklerle başlıyorsa sorunlar daha da büyüyebiliyor. Yaşadığınız sorunları anlatırken karşınızdakileri suçlamak yerine kendi hislerinizden söz ederek daha yapıcı olabilirsiniz.

Agresiflik

Konuşurken ve tartışırken agresifliği bir kenara bırakıp mümkün olduğunca sevgi dolu olmak gerek. Tabii eğer sorunları çözmek istiyorsanız...

Tahminlerde bulunmak

Var olan sorunları tartışıp çözdükten sonra, gelecekte hangi sorunlar doğacak diye düşünmek ve tahminlerde bulunmak maalesef ilişkilerinizin katili olabilir. Siz iyisi mi tahminler yürütmeyi bırakıp bugüne odaklanın.

Kendini açıkça ifade etmemek

Karşınızdaki insanların aklınızı okumalarını bekliyorsanız boşa kürek çekiyorsunuz demektir. Anlaşılmak istiyorsanız neye ihtiyacınız olduğunu söylemeniz ve hislerinizden söz etmeniz şart.

Problemleri yanlış zamanda dile getirmek

Aklınıza takılanlar büyüyüp dev bir problem olana kadar beklemek ilişkinize zarar verir. Kendinizi tutup sorunları büyütmek yerine doğru zamanda konuşmanız gerek.

Dinlememek

Karşınızdaki insan konuşurken aklınızdan geçenleri susturup onun söylediklerine odaklanmayı deneyin ve onu gerçekten dinlediğinize emin olun.

Yapıcı olmak yerine kayıtsız kalmak

Tartışma boyunca gergin bir hava solumak zorunda değilsiniz. Karşınızdaki kişi havayı biraz yumuşatmak istediğinde siz de ona katılarak sakinleşebilirsiniz.

Kaynak : https://www.bustle.com/p/12-communication-mistakes-in-your-relationship-that-are-sabotaging-your-connection-9793880
35
10
5
5
4
Emoji İle Tepki Ver
35
10
5
5
4