Kaliforniya’daki Yangınlar Uzaydan Görüntülendi

24
2
1
0
0
ABD’nin Kaliforniya eyaletinde çıkan çok sayıda yangından dolayı oldukça geniş bir alan hasar gördü. Yangınların izleri uzaydan da görüntülendi ve yıkımın boyutlarını ortaya koydu.

Amerika Birleşik Devletleri için son birkaç aylık süreç özellikle oldukça sıkıntılı olarak ilerlemeye devam ediyor. Koronavirüs salgınından ağır şekilde etkilenen ülkede, polis şiddeti sonrasında başlayan BLM hareketiyle sokaklar iyice hareketlenmişti. Son olarak Kaliforniya’da yangınlar baş göstermeye başladı.

Yaz aylarında sıcaklıkların oldukça yükseldiği Kaliforniya eyaletinde en az 360 farklı noktada yangınlar çıkmış, bazı yangınlar çok geniş bir alana yayılmıştı. Bu yangınların arkalarında bıraktıkları yıkım uzaydan görüntülendi.

Kaliforniya alev aldı

kaliforniya uydu

NASA’nın Terra adlı uydusu tarafından 26 Ağustos’ta çekilen görüntüler, eyalette devam eden büyük yangınların yarattığı tahribatı görebilmeyi sağladı. Görüntülerde şu andaki en büyük iki yangın yer alıyor.

Her iki yangın da 145 bin hektar alandan daha geniş bir alana yayıldı ve eyalet tarihinin en büyük 2. ve 3. yangınları oldular. Özellikle pandemi nedeniyle, bu tür durumlarda itfaiyeye rezerv kuvvet desteği sağlayan hapishanelerin boş olması ve genel olarak bakım çalışmalarının yürütülememesi nedeniyle yangınlar çok hızlı şekilde kontrolden çıkmıştı.

Devam eden yangınlar yakın zamanda durdurulabilecek gibi de gözükmüyor. Şu anda bu yangınların yalnızca 3’te 1’lik bir kısmı kontrol altına alınabilmiş durumda. Eyalet tarihinin en büyük yangını, tamamen durdurulduğunda 185 bin hektarlık bir alanı etkilemişti. 

Yangınlar havayı da etkiliyor

kalifroniya yangın kül dağılımı

Kaliforniya yangınları havayı da toprağı etkilediği kadar etkiliyor. Alevlerden gökyüzüne devasa karbon parçacığı yığınları yükseliyor. Bu yayılan parçacıklar doğuya doğru savrulurken bütün ülkeyi de etkiliyor.

Kaliforniya yangınları, binlerce yıldırımın düştüğü hava olaylarının hemen ardından başlamıştı. Kıtanın doğusunda da iki büyük fırtına oluşumu büyük bir tehdit oluşturuyor. NASA’dan gelen görüntülerde yangının izleri net bir şekilde belli oluyor. Umuyoruz ki yangınlar en kısa sürede kontrol altına alınacak ve Avusturalya’daki kadar büyük bir felaket boyutlarına ulaşmayacak.

Kaynak : https://www.space.com/california-wildfire-damage-satellite-photos.html
24
2
1
0
0
Emoji İle Tepki Ver
24
2
1
0
0