Sevimli Dostlarımız Köpekler Nasıl Eğitilir? Denemeye Değer 10 İpucu

11
3
0
0
0
Eğer evinizde tüylü bir ev arkadaşı bulunuyorsa, köpekler nasıl eğitilir sorusunu oldukça merak ediyor olmalısınız. En iyi ev arkadaşınızın nasıl eğitileceği hakkında ipuçları listemiz sayesinde tüylü ev arkadaşınız, size daha fazla uyum sağlayacak.

Evcil hayvanlarımız kimi zaman zor durumda kaldığımızda en büyük destekçimiz, sevgiye ihtiyaç duyduğumuzda asla yanımızdan ayrılmayacak en yakın dostumuz oluyor. Doğru eğitimi aldıklarında ise, çoğu zaman bize ihtiyaç bile duymadan yalnız başlarına kalabilirler. Eğer ilk kez bir köpek dostunuz olduysa, köpekler nasıl eğitilir sorusunu da merak ediyor olmalısınız. Köpekler, kedilere göre çok daha kolay eğitilebilen hayvanlar olmakla birlikte, kedilere göre çok daha uysallar.

Ama elbette her ne kadar uysal olsalar bile, köpekleri eğitmek o kadar kolay olmuyor. Yeni sahiplediğiniz köpeği tekrardan eğitmek, oldukça uzun bir zaman ve sabır gerektiren bir durum. Çünkü yaptığınız denemeler çoğu zaman işe yaramayabilir, bu süreç günler belki de aylar boyunca devam edebilir. Bugün sizlerle birlikte köpeklerinizi eğitebilmeniz için ipuçları listesini inceleyeceğiz. Dilerseniz lafı hiç uzatmadan içeriğimize geçelim.

Köpekler nasıl eğitilir? Bazı ipuçları:

Köpeğiniz için en doğru adı seçin

evcil hayvan ile tanışma

Evinize yeni bir arkadaşınız katıldığında, işin en keyifli kısımlarından bir tanesi ona isim bulmak oluyor. Köpeğinize siyahsa zeytin, golden cinsiyse Oscar ismini koymadan önce en doğru ismi bulmaya çalışın. Çünkü yavru köpeğinize koyacağınız isimler onun eğitiminde de oldukça büyük rol oynuyor. Bu nedenle doğru ismi bulmadan önce epey bi’ araştırmaya ihtiyacınız olacak.

Küçük köpekleriniz için her zaman net bir şekilde duyabilecekleri, ünsüzle biten kısa bir isim bulmanız faydalı olacaktır. Örneğin Jasper,  veya Ginger gibi isimlerde de olduğu gibi güçlü bir isim sonu bulmanız gerekiyor. Özellikle köpeğinize adıyla seslenirken sonuna vurgu yapmanız, köpeğinizin kulaklarını daha da güçlendirecektir. Ama eğer evcil hayvanınız daha yaşlıysa, tüm isimlere alışkın olacaktır. Bu nedenle ona dilediğiniz isimleri koyabilirsiniz.

Birlikte evin kurallarına karar verin

evcil hayvan eğitimi

Evinize yeni bir ev arkadaşı aldıysanız, onunla ev kurallarını paylaşmanız gerekir. Ama elbette, bu kurallara yeni tüylü ev arkadaşınız gelmeden önce karar verin. Yatak odanıza ve banyonuza girmenize izin verecek misiniz? Onu evin belirli alanlarında mı sınırlı tutacaksınız yoksa tüm evi gezebilecek mi? Bu kuralları erkenden belirlemeniz doğrultusunda, yeni ev arkadaşınızın eve adaptasyon süreci çok daha hızlı sonuç verecektir. Bu nedenle, yeni köpeğiniz evinize gelmeden önce onunla ilgili kuralları belirlemiş olun.

Özel bir alan ayarlayın

köpek özel alanı

Köpeğiniz için rahat edeceği güvenli alanlar oluşturun. Onun orada güvende ve konforlu hissedeceği, uyuyabileceği özel alanlar yaratın. Köpeğiniz her ne kadar ilk zamanlar buna uymasa bile, zamanla kendisine ait alanında daha konforlu bir şekilde uyuyabildiğini fark edecek. Eğer evinize bir tüylü dostunuzu alıyorsanız, ona ev içinde özel bir alan yaratmanız gerekiyor.

Köpeğinizin rahatlamasına destekte bulunun

köpek evcilleştirme

Yeni tüylü arkadaşınız evinize ilk geldiğinde, onun rahatlamasına ve kendisini güvende hissetmesine destekte bulunun. O eve gelir gelmez sıcak bir su şişesi verin ve uyuduğu yerin hemen yanına bir saat koyun. Bu saat sayesinde, daha önceki arkadaşlarının sıcaklığını ve kalp atışını hissedecek ve daha çabuk alışacaktır. Aynı zamanda köpeğinizin heyecanı da yatışacaktır.

Eğer yeni tüylü arkadaşınız, daha önce sokakta kalıyorsa bu taktiği mutlaka uygulamanız gerekmektedir. Köpekler için yeni bir ortama adapte olmak oldukça zordur. Elbette, bu köpeğiniz kadar sizin içinde zor oluyor.

İyi davranışlarında köpeğinizi ödüllendirin

köpeğinizi ödüllendirme

Köpeğinizi eğitirken, sizlere verdiği olumlu sonuçlar doğrultusunda onu ödüllendirin. Bu bir ödül maması olabilir veya köpeğinizin oynamaktan çok keyif aldığı bir oyuncağı ile oynamasına izin vermek olabilir. Bununla birlikte köpeğinizin olumlu davranışlarında onunla siz de oynayabilir, ona sevginizi göstererek hissettirebilirsiniz. Köpeğiniz istediğiniz şeyi doğru yaptığında bunu ona da bildirmeniz, eğitiminin geri kalan kısımlarında oldukça büyük bir kolaylık sağlayacaktır.

İsmi ile çağırıldığında gelmesini sağlayın

köpek eğitimi

Evcil köpeğinize öğretmeniz gereken ilk adım, ismi ile çağırıldığında bunu fark edip gelmesi olmalıdır. Daha önceki maddelerde de bahsettiğimiz gibi, köpeğiniz henüz küçükse ona doğru ismi seçmiş olmanız gerekiyor. Daha sonrasında ise köpeğinize seçtiğiniz isim ile seslendiğinizde gelmesini sağlamanız gerekiyor. Köpeğinizi ismi ile çağırdığınızda eğer geliyorsa ona heyecanlandığınızı ve mutlu olduğunuzu yansıtmaya çalışın.

Ona sürekli hatırlatmalar yapın

köpek ile oyun oynamak

Köpekler genel olarak o anı yaşarlar ve iki dakika sonrasında unutmaya başlarlar. Bu nedenle, köpeğiniz iyi veya kötü bir şey yaptığında yürüttüğünüz eğitim tekniğini kullanmaya özen gösterin. Bununla birlikte, köpeğiniz yanlış bir hareket yaptığında onun yanlış olduğunu çok daha hızlı anlayacak ve onunla ilişki kurmanız çok daha kolaylaşacaktır. Ona sürekli hatırlatmalar yapmanız, köpeğinizin öğrendiklerini pekiştirecektir.

Sürekli zıplamasını engelleyin

Köpeğin zıplamasını engellemek

Yavru köpekler, özellikle yeni bir insan gördüklerinde üzerine atlamayı oldukça severler. Yavru köpeğiniz veya belli bir yaşa gelmiş evcil köpeğiniz birisinin üzerine atladığında ona kızmayın. Yalnızca ona sırtınızı dönün, yaptığı hareketleri görmezden gelin ve onun bunu fark etmesini sağlayın. Köpeğiniz tam zıplarken onu okşayarak veya överek zıplamasına engel olun.

Isırmasını ve kıstırmasını engelleyin

köpek ısırması

Köpeğiniz sizi veya başkasını ısırmaya çalıştığında onu azarlamayın. Bunun yerine köpeğiniz sizi ısırmaya çalıştığında çok acı çekiyormuş gibi, gür ve keskin bir sesle bağırın. O an köpeğiniz olayın ne olduğunu tam olarak anlayamayacak ve yaptığı hareketten vazgeçecektir.

Her eğitim sonrası onu sevindirin

Eğitim sonrası köpek ödüllendirme

Köpeğinizin yaptığı her olumlu adımda onu ödüllendirdiğiniz gibi, gerçekleştirdiğiniz eğitim başarılı sonuç verdiğinde de yine köpeğinizi ödüllendirin. Ona bol bol övgü yağdırın, mama ikram edin veya onunla beş dakika boyunca oynayın. Bu ödüllendirme sistemi, köpeğinizin bir sonraki eğitimde daha iyi performans sağlamasına büyük destek sağlayacaktır.

Özellikle ilk kez bir köpek sahiplenen dostlarımızın, yeni tüylü arkadaşı ile daha hızlı uyum sağlayabilmesi için hazırladığımız köpekler nasıl eğitilir, ipuçları listemizin sonuna geldik. Köpekler, her ne kadar kedilere göre kolay olsa da eğitilmesi pek kolay hayvanlar değillerdir. Ama eğer bu ipuçlarını uygularsanız, köpeğinizde daha başarılı sonuçlar elde edebilirsiniz. Sizler tüylü bir ev arkadaşına sahip misiniz? Eğer sahipseniz onu eğitmek için izlediğiniz yolları bizimle paylaşmayı unutmayın.

11
3
0
0
0
Emoji İle Tepki Ver
11
3
0
0
0