Leonardo Da Vinci'nin Soyundan Geldiği Düşünülen 14 Kişi Keşfedildi

49
19
11
5
4
Rönesans döneminin en önemli isimlerinden olan ve çoğunlukla Mona Lisa tablosuyla bilinen Leonardo Da Vinci'nin dehasını anlamak üzere araştırmacılar, Y kromozomunu takip ettikleri bir araştırma başlattı. Araştırma sonucunda Da Vinci'nin soyundan gelen 14 kişiye ulaşıldı.

Filozofluk, mimarlık, mühendislik, heykeltıraşlık, ressamlık, yazarlık ve daha niceleriyle Rönesans Dönemi'ne adını altın harflerle kazımış olan Leonardo Da Vinci, aydınlanma çağında o kadar büyük bir rol oynadı ki güncel zamanda önde gelen araştırmacılar hala onun dehasını anlamak üzere çalışmalar gerçekleştiriyor.

Son zamanlarda yürütülmüş olan bir araştırma kapsamında Vitruvius Adamı, Son Akşam Yemeği ve Mona Lisa eserleriyle kendisini hiç tanımayanlara bile ulaşmış olan Da Vinci’nin soyundan gelen ve hala yaşamakta olan 14 kişinin olduğu ortaya çıktı. Birkaç yıl önce de benzer bir araştırma yapılmıştı. Gelin aradaki farklara ve Da Vinci’nin soyundan geldiği öne sürülen kişilerin nasıl yaşadıklarına bakalım.

Da Vinci soyundan gelen kişilerin en genci 1 yaşındayken en yaşlısı 85 yaşında

Vitruvius Adamı

Bu araştırma, sanat tarihçileri olarak tanınan Alessandro Vezzosi ve Agnese Sabato tarafından gerçekleştirildi. Yaşamı boyunca evlenmemiş ve herhangi bir çocuğu da olmamış olan Da Vinci’nin en az 22 üvey erkek kardeşi bulunuyordu. Araştırmacılar da bu ailede babalardan oğullara aktarılan Y kromozomunu izleyerek Da Vinci’nin soy profilini yeniden oluşturmayı hedefliyordu.

Vezzosi, babalardan oğullara geçen bu kromozomun 25 yıl boyunca neredeyse hiç değişmemiş olduğunu söyledi. Buna ek olarak Da Vinci’nin soyundan gelen 14 kişinin yaşlarının 1 ile 85 arasında olduğunu ve tam olarak Vinci’de değil, daha çok çevredeki başka yerlerde yaşadıklarını belirtti. Son olarak Vezzosi’nin söylediğine göre bu kişiler; zanaatkarlık, mimarlık ve sekreterlik gibi sıradan işlerle ilgileniyorlar.

Son Akşam Yemeği

2016 yılında Da Vinci’nin soyundan gelen 35 kişinin olduğu bir araştırma paylaşılmıştı fakat buradakinden farklı olarak, o 35 kişi direkt değil dolaylı yoldan Da Vinci’nin soyundan geliyordu. Bu sebeple DNA’ları yeterli bilgiyi sunacak durumda değildi.

Araştırmanın devamında bu kişilerin DNA’ları incelenecek ve taşıdıkları Y kromozomu, atalarınınkiyle karşılaştırılacak.Bakalım araştırma tamamlandığında Leonardo Da Vinci hakkında yeni bilgiler elde edebilecek miyiz. Konu hakkındaki yorumlarınızı, yorum kısmında paylaşabilirsiniz.

Kaynak : https://www.theguardian.com/artanddesign/2021/jul/06/leonardo-da-vinci-project-finds-14-living-male-descendants
49
19
11
5
4
Emoji İle Tepki Ver
49
19
11
5
4