Mehmet Aydın'ın Türk Konsolosluğu'na Teslim Olması, Brezilya'da Krize Neden Oldu

94
9
6
5
3
Mehmet Aydın'ın Brezilya'da doğrudan Türk konsolosluğuna teslim olması ve Brezilyalı emniyet güçlerine teslim edilmeksizin Türkiye'ye iadesini talep etmesi, küçük çaplı bir krize neden oldu.

Kurucusu olduğu Çiftlik Bank ile yüz binden fazla insanı dolandıran ve ardından toplamış olduğu yüz milyonlarca TL ile yurt dışına kaçan dolandırıcı Mehmet Aydın, geçtiğimiz günlerde bir video yayınlayarak teslim olacağını açıklamış, bir gün sonra da Brezilya'nın Sao Paulo kentindeki Türk konsolosluğuna giderek teslim olmuştu.

Hürriyet'ten Musa Kesler'in Dışişleri Bakanlığı'ndaki kaynaklarına dayandırdığı haberine göre Mehmet Aydın'ın Türk konsolosluğuna sığınmasının ardından küçük çaplı bir kriz patlak verdi. Prosedürde elçiliğe ve konsolosluğa teslim olmak diye bir uygulama bulunmuyor. Normal prosedürde elçilik veya konsolosluk kendisine bu şekilde teslim olan birini Brezilya polisine teslim ediyor.

mehmet aydın

Brezilya polisi, ‘mütekabiliyet’ esasına göre veya İnterpol üzerinden teslim olan kişiyi ilgili ülkeye teslim ediyor. Ancak mevcut durumda Mehmet Aydın, Brezilya polisine teslim edilmek istemedi ve konsolosluk tarafından doğrudan Türkiye’ye teslim edilmek istiyor. Konu uluslararası boyutta olduğundan oldu bittiye getirilemiyor ve bu nedenle Türk makamları şu anda konuyla ilgili bir çözüm arıyorlar.

Mehmet Aydın'ın Türkiye'ye iadesi ile ilgili iki ihtimal bulunuyor

İlk ihtimal kendi rızasıyla Brezilya'dan bir görevli ile Türkiye'ye gelmesi şeklinde. Ancak Mehmet Aydın Interpol tarafından kırmızı bülten ile arandığından bir 2. ihtimal de bulunuyor. Bu ihtimal gerçekleşirse 'Tosuncuk', iade işlemleri için Brezilya'da mahkemeye çıkacak ve mahkeme, Türkiye'den Adalet Bakanlığı'nda hazır bulunan yargılama evraklarını isteyecek.

Türkiye'nin mahkeme tarafından tanınan süre içinde evrakları göndermesi halinde inceleme başlatılacak. Bu incelemede hangi suçlardan yargılandığı ve neden iade edilmesi gerektiği hususları irdelenecek. Bu süre zarfında ise Aydın mahkeme kararıyla tutuklanacak veya bir evde kalması, bir de ikamet göstererek serbest kalması ihtimali doğacak. Brezilya'da İncelemenin ardından mahkeme Mehmet Aydın'ın iadesine veya iadesinin reddine karar verecek

Kaynak : https://www.hurriyet.com.tr/gundem/ciftlik-bank-kurucusu-mehmet-aydin-turkiyeye-donuyor-tosuncuk-neden-teslim-oldu-41844452
94
9
6
5
3
Emoji İle Tepki Ver
94
9
6
5
3