Mıknatısların Lazer Etkisi Altında Sıvı Gibi Davrandığı Keşfedildi

50
8
3
2
2
İnce bir mıknatısın lazer etkisiyle aniden mıknatıslık özelliğini yitirmesi, yıllardır araştırmacıların üzerine kafa yorduğu bir konuydu. Colorado Boulder Üniversitesi'nden araştırmacılar, lazerin mıknatıs üzerindeki etkisini araştırırken mıknatısların lazer altında sıvı gibi davrandığını keşfettiler.

Colorado Boulder Üniversitesi'nden Ezio Iacocca ve Mark Hoefer'ın bu hafta Nature Communications'ta yayımlanan çalışmalarında lazerin mıknatısların karakteristikleri üzerindeki etkileri araştırıldı. Araştırma, mıknatıslara olan bakış açısını değiştirecek türden sonuçları gözler önüne serdi.

Mıknatısların doğaları gereği oldukça organize bir parçacık yapısına sahip olduğunu belirten Ezio Iacocca, atomik yapı taşlarının yukarı ve aşağı yönlü hareketlerine dikkat çekti. Bu dönüş hareketlerinin Dünya'nın manyetik alanının her zaman kuzey yönünü işaret etmesiyle benzer olduğunu belirten Iacocca, bu dönüşlerin kontrol edilebilmesi durumunda oldukça hızlı manyetizma bazlı veri depolama cihazları üretilebileceğini ifade etti.

Oldukça kısa süreli bir lazer atımıyla mıknatısta bozunmanın gerçekleştiğinin belirtildiği çalışmada lazer etkisiyle parçacıklarının yukarı ve aşağı olan hareketinin tüm yönlere dağıldığı ve manyetik özelliklerin bu yüzden ortadan kalktığı ifade edildi.

Gerçekleştirilen deneyler sırasında ortaya çıkan bilinmeyenleri araştırmak için bir deney tasarlayan ekip; gadolinyum, demir ve kobalttan oluşan alaşımı lazerle patlattı ve araştırmanın en ilgi çeken sonucuna ulaştı. Mıknatısların aslında sıvılaşmamasına rağmen sıvı maddelerdeki gibi dönüş hareketleri gösterdiğini tespit eden araştırmacılar, elde ettikleri sonuçları yeni teknolojiler geliştirmekte kullanmayı hedefliyorlar.

Kaynak : https://phys.org/news/2019-04-lasers-magnets-fluids.html
50
8
3
2
2
Emoji İle Tepki Ver
50
8
3
2
2