Mısır'da Tarihi Keşif: Bugüne Kadar Bulunan En Eski Mumya Olabilir!

9
3
1
0
0
Mısırlı arkeologlar, bugüne kadar topraklarında keşfedilen en eski mumyayı bulmuş olabileceklerini açıkladı. Üstelik mumya, çok iyi korunmuş vaziyetteydi.

Özellikle Antik Mısır döneminde yaygın bir şekilde uygulanan mumyalama geleneği, o dönemin bedenlerini günümüze kadar getirdi. Bugün, mumyalar hakkında oldukça önemli bir keşif daha duyuruldu.

Mısırlı arkeologlar, başkent Kahire yakınlarında firavuna ait bir mezar keşfetti. Mezarda bulunan mumyanın bugüne kadar Mısır’da keşfedilen en eski mumya olabileceği açıklandı.

Mumya, ilk belirlemelere göre 4.300 yaşında

mumya

Yapılan çalışmalarda mumyanın yaşı yaklaşık 4.300 yıl olarak belirlendi. Mumya, Saqqara’daki Basamaklı Piramit yakınlarında, Eski Krallık’ın beşinci ve altıncı hanedanlarına ait mezarların yakınındaydı.

Mumyanın “Hekashepes” adlı bir erkeğe ait olduğu paylaşıldı. Mumya, altın varaklı kaplamaya sahipti ve kireçtaşından inşa edilen bir lahitin içinde bulunuyordu.

Sadece eskiliğiyle değil, bütünlüğüyle de şok etti:

mumya

Keşfi gerçekleştiren ekibin lideri Zahi Hawass, mumyanın bugüne kadar Mısır’da keşfedilen en iyi korunmuş mumya olabileceğini de belirtti.

Bölgede sadece bu mumya bulunmadı:

Ekip, Hekashepes’in mumyasının yanı sıra Unas yönetiminde müfettişlik yapan Khnumdjedef’in, “sırların koruyucusu ve sarayın büyük liderinin yardımcısı” Meri’nin ve Pepi I yönetiminin rahibi Fetek’in mezarlarını da buldu.

Fetek’in mezarında, keşfin yapıldığı Memphis bölgesinde bugüne kadar keşfedilen en büyük heykeller de bulundu. Diğer mezarlarda da aynı şekilde bir adam ve kadın ile hizmetkârlarını temsil eden heykelcikler de keşfedilenler arasındaydı.

Kaynak : https://www.aljazeera.com/news/2023/1/27/oldest-complete-mummy-found-egypt
9
3
1
0
0
Emoji İle Tepki Ver
9
3
1
0
0