Modern Warfare, Tartışmalı Amerikan Operasyonunu Ruslara Yıkmakla Suçlanıyor

25
17
3
2
1
Call of Duty serisinin yeni oyunu olan Modern Warfare, oyun içerisindeki bölümlerden birine verdiği isimle büyük tartışma yarattı zira oyunda Ruslara mal edilen bir saldırı aslında Körfez Savaşı sırasında ABD ordusu tarafından yapılan bir saldırının ismini taşıyor.

Savaş oyunları söz konusu olduğunda içerik, kısmen gerçek olaylara dayanır. Bu, bazen basit bir gönderme şeklinde olurken bazen tarihi bir olayı birebir canlandırmaya kadar gider. Savaş temalı oyunların en popülerlerinden biri olan Call of Duty serisinin yeni oyunu Modern Warfare'de de içerik gerçek olaylara dayanıyor ancak oyundaki bir bölüm, büyük tartışma yarattı. 

Not: Yazının buradan sonrası Call of Duty: Modern Warfare konusunda sürprizbozanlar içerebilir. 

Oyundaki görevlerden biri Highway of Death olarak adlandırıldı. Bu isim Türkçe’de Ölüm Otobanı anlamına geliyor. Bu görevde karakterimiz Farah Karim, hayali bir ülke olan Urzikstan’da Rus askerlerinin başkentten geri çekilenleri bombaladığını söylüyor. Ruslar, kurgusal bir terörist organizasyon olan Al-Qatala ile birlikte oyunun kötü adamları grubunda yer alıyor. 

Highway of Death, aslında nedir?

ölüm otobanı ırak

Öte yandan Highway of Death, Kuveyt ile Irak’taki Basra kenti arasındaki yola verilen isimdir. Bu ismi de 1991 yılında şehri terk ederken ABD, Kanada, İngiltere ve Fransa kuvvetleri tarafından bombalanan askerlerin ardından almıştır. O saldırılarda 200 ile 600 arasında insan hayatını kaybetmişti. Saldırı esnasında 1.400 ile 2.000 arasında araç, ya kullanılamaz hâle gelmiş ya da terk edilmişti. 

Savaşın en çarpıcı görüntülerinden bazılarına sahne olan bu yola yapılan saldırı, ikinci gününde baba George W. Bush (ikisinin de ismi George Walker Bush olduğu için ancak böyle ayırt edilebiliyorlar) ABD Başkanı olarak saldırıların durdurulması emrini vermişti. Daha sonra Irak askerlerinin geri çekilmekte olduğu belirtilerek saldırılar büyük bir tartışma konusu hâline getirilmişti. Ayrıca geri çekilenler arasında siviller olduğu da belirtilmişti. Saldırıların Üçüncü Cenevre Sözleşmesi’ne uymadığı da söylendi. Üçüncü Cenevre Sözleşmesi uyarınca savaşın dışında olan askerlerin öldürülmesi suç olarak kabul ediliyorCall of Duty oyun yazarları bu konuda kötü ihtimalli değillerse bile ciddi bir pot kırmış durumdalar.

Twitter’da da bu konuda ciddi eleştiriler yer alıyor:

“Yeni Modern Warfare oyunu ABD savaş suçu hakkında yalan söylüyor ve Rus işi haline getiriyor çünkü ABD kuvvetleri iyi adamlar olarak görülmeli. Yani bu.. gerçekten şu anda nasıl hissettiğimi anlatan sözcük bilmiyorum. İğrenmiş, muhtemelen.”

“Her zaman Modern Warfare’de Amerikalılar yerine Rusların kötü taraf olmasının ****** bir tarihi değişiklik olduğunu düşünüyordum ama ölüm otobanı olayı tamamen delice. Bu durum, sanatın ulusalcılığı desteklemek için gönüllü propaganda olduğu Muz Cumhuriyeti seviyesine geliyor.”  

Modern Warfare daha önce de beyaz fosfor nedeniyle tepki çekmişti. Beyaz fosfor temel olarak kimyasal bir silahtır ve kullanılamaz ancak oyunda yeterince düşman öldürürseniz fosfor saldırısı yapma hakkına kavuşuyordunuz. 

Öte yandan Highway of Death bölümü, birçok açıdan oldukça fazla soruna sahip. Ruslar zaten kötü adamlar olmaktan mutlu değiller ve Sony oyunu Rus PlayStation mağazasında satmayı reddetti. Oyunun yazarları, oyunda savaşın hiçbir tarafının meleklerin tarafında olmadığını söylerken sivil kayıpların da her zaman savaşın parçası olduğunu söylemişti. Haliyle savaşı bu kadar inceleyen yazarların, Highway of Death’i Rusların üstüne yıkması da çok masum bir hata gibi durmuyor.  Activision ise konuyla ilgili sorulara henüz bir cevap vermedi. 

Kaynak : https://thenextweb.com/gaming/2019/10/28/modern-warfare-highway-of-death-controversy/
25
17
3
2
1
Emoji İle Tepki Ver
25
17
3
2
1