İnsanlığı Yeniden Ay'a Götürecek 'Artemis 1' Görevi 3. Kez Ertelendi

13
6
1
0
0
Daha önce teknik aksaklıklar yüzünden fırlatması ertelenmiş olan Artemis 1 görevi, bu defa görevde kullanılacak roket fırlatma rampasını bile görmeden ertelendi.

27 Eylül tarihinde yapılacak olan Artemis 1 Ay görevi, uzun yıllar sonra NASA’nın Ay’a dönüşünün ilk adımı olacaktı. Yaşanan teknik aksaklıklar nedeniyle iki defa ertelenmiş olan fırlatma, şimdi de tabiatın gazabına uğradı ve bir kez daha ertelendi. 

Şu anda devam eden Ian Tropik Fırtınası, ABD üzerinde etkisini hissettirmeye başlamış durumda ve fırlatma gününe kadar da büyümeye devam edip bir kasırgaya dönüşeceği öngörülüyor. NASA da milyonlarca dolarlık projeyi çöpe atmamak adına fırtınanın dinmesini bekleyecek. 

NASA, iğne deliğinden roket geçirmeye çalışmayacak

nasa artemis 1

Cuma günü bir fırtına haline gelen Ian fırtınası, ABD Ulusal Kasırga Merkezi’ne göre haftanın ortasında tam bir kasırga halini alacak ve gücünü de iyice arttırmış olacak. Fırlatmanın yapılacağı Florida da bu fırtınadan etkilenecek. Bu hava şartları altında roketi fırlatmak demek, iğne deliğinden roket geçirmek gibi görülüyor. 

NASA yetkilileri şu anda fırtınanın ilerleyişini yakından izlemeye devam ediyor. SLS (Space Launch System) roketi tam 32 katlı bina boyunda olan oldukça pahalı bir araç ve Orion uzay aracını taşıyacak. Fırlatma insansız olacak. Bu nedenle şartların uygun olması durumunda projeye yeşil ışık yanması şansı hala var ancak şu anda bu ihtimalin gerçekleşmesi imkansıza yakın. 

NASA’nın gerçekleştireceği görev daha önce iki defa ertelenmişti. Her iki ertelemeye de SLS roketindeki yakıt tanklarında gerçekleşen sızıntılar neden olmuştu. Üçüncü defa ertelenen fırlatma bakalım yakın zamanda sağ salim gerçekleşebilecek mi?

Kaynak : https://blogs.nasa.gov/artemis/2022/09/24/artemis-i-managers-wave-off-sept-27-launch-preparing-for-rollback/
13
6
1
0
0
Emoji İle Tepki Ver
13
6
1
0
0