NASA, Bu Zamana Kadar Görülmemiş Bir Ay Panoraması Paylaştı

24
5
3
2
1
NASA, Ay'a ayak basışının 50. yılını kutlamak için Apollo görevlerinden bir panorama oluşturdu. 360 derecelik panorma sayesinde Ay'ın tüm yüzeyi, bütün ihtişamıyla görüntülendi. Panorama, NASA'nın Johnson Uzay Merkezi Facebook sayfasında paylaşıldı.

16 Temmuz 1969 yılında Ay'a gönderilen Apollo 11, 20 Temmuz 1969'da Ay yüzeyine ulaşmıştı. Buradaki görevini tamamlamasının ardından Dünya'ya dönen uzay gemisi, 24 Temmuz 1969 tarihinde güvenli bir şekilde gezegenimize iniş yaptı.

Başarılı bir Ay görevi gerçekleştiren NASA, elde ettiği veriler sayesinde bugün gerçekleştirdiğimiz araştırmalara da öncülük etti. Uzayda daha da derinlere inmemize de yardımcı olan bu uçuş, Neil Armstrong'un da belirttiği gibi kendisi için küçük bir adım olsa da insanlık için çok büyük bir önem arz ediyordu.

ay

Bu çığır açan olayın 50. yıldönümü de beklenebileceği üzere birçok kişi tarafından coşkuyla kutlanıyor Birçok kişi farklı etkinlikler düzenleyip farklı şekillerde insanların bu görevi hatırlamasını ve saygı duymasını amaçlıyor. Tabii ki bu 'kişilerin' içerisinde NASA'nın ta kendisi de bulunuyor.

Apollo 11 görevinin 50. yılını kutlamak amacıyla etkinlikler düzenleyen NASA, Ay'da çekilen ve bu zamana kadar kimsenin görmediği panoramaları paylaştı. Ay'ı tamamıyla görebildiğiniz fotoğraflar, insanların Ay yolculuğunu hatırlaması ve anma konusunda son derece büyük bir anlam ifade etti.

Johnson Uzay Merkezi'nde çalışan NASA görüntü uzmanı Warren Harold, 50 sene önce Apollo görevinde çekilmiş 70 mm'lik kareleri dijital olarak birleştirdi. Birkaç küçük dokunuşun ardından Ay'ın büyüleyici panoramaları ortaya çıktı.

NASA, Apollo 17'nin iniş alanındaki Taurus-Littrow vadisinin bir panoramasını paylaştı. Apollo 17 jeologu Harrison Schmitt, bu alanın Güneş Sistemi içerisindeki nefes kesici alanlardan biri olduğunu belirtti. Tabii ki görüntüleri gördükten sonra Schmitt'e katılmamanın pek de mümkün olmadığını söyleyebiliriz.

apollo 11

NASA'nın Johnson Uzay Merkezi Facebook sayfasında paylaşılan panorama, alanı 360 derece gözlemlemenize olanak tanıyor. Komplo teorisyenleri için hemen açıklamada fayda var: Panoramaya girdiğinizde herhangi bir yıldız göremezseniz bu, fotoğraflardaki lens yansımalarının ve yıldızların bilinçli olarak karartılmasından kaynaklanıyor.

Kaynak : https://www.cnet.com/news/nasa-releases-incredible-apollo-panoramas-with-unreal-views-of-the-moon/
24
5
3
2
1
Emoji İle Tepki Ver
24
5
3
2
1