Tarihi Apollo 11 Görevini Gerçek Zamanlı Olarak İzleyebileceğiniz Site

11
8
2
2
0
Neil Armstrong için küçük ancak insanlık için son derece büyük bir adım olan Ay görevi, bundan 50 yıl önce gerçekleşmişti. Bu görevi anma konusunda birçok etkinlik düzenlense de Ben Feist, tüm görüntüleri bir sitede toplayarak bu zamana kadarki en kapsamlı Apollo 11 'belgeselini' meraklılarına sundu.

Bugün, 16 Temmuz 2019'dan 50 yıl önce, insanlık ilk defa Dünya'nın uydusu Ay'a ayak bastı. Özellikle ABD'de Apollo temalı kutlamalar devam ederken en büyük anma etkinliklerinden birinin çevrimiçi olarak gerçekleşeceği bilgisi elimize ulaştı.

nasa

Ben Feist'in kurduğu site, Apollo 11 görevini gerçek zamanlı olarak tekrardan canlandırıyor. Fırlatmadan 20 saat önce başlayan kayıt, Ay'a çıkışı her anıyla merak edenlerin erişimine sunuyor.

Sitede karşınıza iki adet seçenek çıkıyor. 'start at the beginning' seçeneğini seçtiğiniz zaman kayıtlar, kalkışa bir dakika öncesinden başlıyor. Diğer seçenek olan 'in progress' seçeneğini seçtiğinizdeyse 50 yıl önce bugün, uçuş hangi safhada kaldıysa oradan izlemeye devam ediyorsunuz.

apollo 11

Sitede bulunan içeriklerse şu şekilde:

  • Tüm görevin kontrol görüntüleri
  • Tüm TV yayınları ve mürettebat görüntüleri
  • 2.000 fotoğraf
  • 11.000 saatlik görev kontrol ses kaydı
  • 240 saatlik uzay gemisi-NASA görüşmesi
  • Görev öncesi röportaj
  • Astromateryal numunelerinin verileri

Arşivci Stephen Slater'ın yardımlarıyla düzenlenen veriler, bu zamana kadar tarihi inişe dair halka sunulan en büyük tarihi film olarak değerlendiriliyor. Sitenin kurucusu Ben Feist, "Tüm görevi bu şekilde izlemek gerçekten bir çeşit ödül niteliğindeydi. Ekibin ve kontrolörlerin kişiliklerine kadar öğrenebiliyorsunuz. Sanki her şey şu anda gerçekleşiyormuş gibi hissediyorsunuz" ifadelerini kullandı.

NASA'nın görevinin her saniyesine ulaşabileceğiniz siteye bağlantıya tıklayarak ulaşabilirsiniz.

Kaynak : https://bigthink.com/technology-innovation/apollo-11-real-time?rebelltitem=1#rebelltitem1
11
8
2
2
0
Emoji İle Tepki Ver
11
8
2
2
0