Olimpiyatlarda Bir İlk: Kadınlar ve Erkekler Karma Yüzme Yarışında Yarışacaklar

33
14
5
3
1
Daha önce farklı şampiyonalarda görülen kadın erkek karma yüzme yarışı, bu yıl ilk kez olimpiyatlarda yapılacak. Pek çok izleyici bu etkinliği merakla bekliyor.

Olimpiyatlarda şimdiye dek kadınlar ve erkekler farklı kategorilerde yarışıyordu. Fakat bu yıl yüzme dalında bu kural bozuldu. Yeni eklenen 4x100 karma yüzme yarışında kadınlar ve erkekler birlikte yarışacaklar.

Daha önce 2016 Avrupa Şampiyonası'nda kadınlar ve erkekler birlikte yarışmıştı. Fakat bu kez olimpiyatlarda yarışacak olan atletler, olimpiyat tarihinde bir ilke imza atacaklar.

Ortalık biraz karışabilir

Yarın Tokyo Su Sporları Merkezi'nde yapılacak olan yarışta atletler 2 erkek 2 kadın olmak üzere 4 kişilik takımlardan oluşacak. Her yarışmacı, 100 metre uzunluğundaki havuzda sırtüstü, kurbağalama, kelebek ve serbest olarak 4 stilde yüzecek.

Pek çok izleyici ve yorumcu, daha önce 2016 Avrupa Şampiyonası'nda olduğu gibi havuzun biraz karışacağını ve ortaya kaos çıkabileceğini tahmin ediyor. Öngörülerin doğru olup olmadığı ise yarınki yarışta belli olacak.

Karma yüzmenin tarihi

Her ne kadar bu yüzme sitili daha önce dünya kupaları, şampiyonalar ve “Gençlik Olimpiyatları”nda denenmiş olsa da olimpiyatlarda daha önce hiç denenmedi. Hatta 2013 yılına kadar bu yarışlara yasal olarak izin verilmiyordu. 2013 yılında FINA, resmi olarak bu yarışları kabul etti ve 2014 yılında Doha’da düzenlenen Dünya Atletizm Şampiyonası'nda ilk kez denendi.

Karma yarışta pek çok takım, farklı stratejiler kullanıyor. Genellikle kadınlar ve erkeklerin farklı fizyolojilerinden dolayı yapılan bu stratejiler, daha önceki şampiyonalarda etkisini göstermişti. Yarın yapılacak yarışta da takım koçlarının farklı stratejiler hazırladıkları ve olası senaryolara göre hazırlıklar yaptıkları biliniyor.

Yarışta her takımın hangi atletle başlayacağından tutun da hangi atletin hangi yüzme stilini kullanacağı gibi etmenler kritik önem taşıyor. Yanlış atletin yanlış stilde yüzmesi demek, takımların madalyayı kıl payıyla kaçırması anlamına gelebilir.

Kaynak : https://www.independent.co.uk/news/olympic-first-men-women-to-swim-together-in-the-same-race-swimming-men-fina-tokyo-adam-peaty-b1893733.html
33
14
5
3
1
Emoji İle Tepki Ver
33
14
5
3
1