Oyun Oynamak İçin Masaüstü mü Yoksa Laptop mu Alınmalı?

15
3
1
1
0
Yılların tartışması “oyun için masaüstü bilgisayar mı laptop mu” konusuna keyif ve verimlilik üzerinden cevap veriyoruz!

Yeni bir bilgisayar almaya karar verenlerin, bilgisayar konusunda tecrübeli olanların bile kararsız kaldığı bir konu: Oyuncu bilgisayarı alırken masaüstü bilgisayar almak mı daha iyi, dizüstü bilgisayar almak mı? Bu kez yılların bitmeyen tartışmasını ele alacağız, ancak bunu sadece ‘taşınabilirlik’ gibi bildiğimiz kavramlar üzerinden yapmayacağız.

Bildiğimiz avantajlar ve dezavantajlardan elbette bahsedeceğiz. Ancak detaylandıracağımız kısım, hangisinden daha çok verim ve keyif alabileceğiniz sorusunun cevabı olacak. Kişisel tercih deyip de geçmeyeceğiz. Bu tercihi şekillendirmenizi sağlayacağız. Genelde bilgisayarların oyun açısından kullanımına odaklanacağız.

Önce bilinen gerçeklerden başlayalım: Masaüstü bilgisayar-dizüstü bilgisayar avantajları ve dezavantajları neler?

masaüstü laptop

Masaüstü bilgisayar avantajları:

  • Aynı birimlere sahip olsa bile daha yüksek performans sunar.
  • Kolaylıkla ihtiyacınıza göre özelleştirilebilir, güncel parçalarla yenilenebilir.
  • Dizüstü bilgisayarlara göre daha ucuzdur.
  • Soğutması kolaydır.
  • Çok sayıda bağlantı noktasına (USB-A, USB-C, Display Port vs.) sahiptir.

Masaüstü bilgisayar dezavantajları:

  • Taşınamaz, her istediğiniz yerde kullanılamaz.
  • Klavye ve monitör gibi ekstra ekipmanlar satın almanız gerekir.
  • Sürekli elektrik ihtiyacına sahip olursunuz.
  • Kablo kirliliğine yol açabilir.
  • Yer kaplar.

Dizüstü bilgisayar avantajları:

  • Taşınabilir, istediğiniz yerde istediğiniz amaçla kullanabilirsiniz.
  • Elektrik yokken bile kullanılabilir.
  • Prize bağlıyken masaüstü bilgisayardan daha az enerji tüketir.
  • Klavye ve ek monitör isteğe bağlı olarak satın alınır.
  • Neredeyse hiçbir yer kaplamaz.
  • Dilediğiniz zaman masaüstü bilgisayar gibi çevre birimleriyle kullanabilirsiniz.

Dizüstü bilgisayar dezavantajları

  • Masaüstü bilgisayarlara göre daha pahalıdır.
  • Soğutmak için ekstra ekipmana ihtiyaç duyulabilir.
  • Yüksek güç tüketen işlemlerde kabloya bağlı olmak zorundasınızdır.
  • Ekran kartı ve işlemcisi gibi kritik parçaları değiştirilemez.
  • Sınırlı sayıda bağlantı noktasına sahiptir. 

Asıl sorularımıza gelelim: Hangisinde oyun oynamak daha keyifli?

masaüstü bilgisayar

İşin keyif tarafına geldiğimizde pek çok etmen rol oynayacaktır. Masaüstü oyun bilgisayarı kurduğunuz masa, kullandığınız koltuk, ekipmanlar, monitörünüz… Fakat karşılaştırma için bu şartları her iki seçenek için de aynı tuttuğumuzu varsayacağız.

Sadece oyun içinde aldığımız keyfi ele almak içinse işin performans tarafına bakmakta fayda var. Sonuçta bir oyunda takılmalar yaşadığınızda o oyunda elde ettiğiniz deneyim pek de olumlu olmuyor.

Masaüstü ve dizüstü bilgisayarlar kâğıt üzerinde aynı donanım parçalarına sahip olabiliyor. Fakat donanımların fiziksel boyutları bile büyük bir ipucu sunuyor. Bilgisayarımızdaki kritik parçaların en küçüğü olan işlemcileri ele alalım, her iki bilgisayarda da 12. nesil Intel i7 işlemci olduğunu varsayalım. Model isimlerini, bilgisayar dünyasına çok da hâkim olmayanlar için bu noktada es geçelim.

işlemci karşılaştırma

12. nesil bir Intel i7 işlemcinin masaüstü bilgisayarda sunduğu performans, dizüstü bilgisayarda sunduğu performanstan %25 kadar daha fazla olabilir. Hatta oyun dışında 3D render gibi işlemlerde bu fark %40’lara kadar ulaşabilir. 

Aynı şey, ekran kartları için de geçerli olacaktır. NVIDIA’nın popüler ekran kartı GeForce RTX 3060 ekran kartı, masaüstü bilgisayarlarda neredeyse iki kata kadar bile çıkabilir. Bunun nedeni de dizüstü bilgisayarlarda kullanılan işlemcilerin daha az işlem kabiliyetine sahip olması, dolayısıyla ekran kartı ile arasındaki iletişimin daha sınırlı olmasından kaynaklı olacaktır.

fps

Bu aradaki yüzdelik farklar, oyunda elde ettiğiniz FPS değerini de yüksek oranda etkiliyor. Masaüstünde 150 FPS ile oynayabildiğiniz bir oyunu, aynı model adına sahip bileşenleri taşıyan dizüstü bilgisayarda 100-120 FPS aralığında oynayabilirsiniz. Özellikle rekabetçi oyunlarda bu farkın oldukça önemli olduğunu unutmamak gerekir.

Masa başında oturup oyun oynadığınız bir gerçeklikte bu sayılara baktığımızda, masaüstü bilgisayarlarda oyun keyfinin çok daha iyi olacağını söyleyebiliriz. Ancak dizüstü bilgisayarlarda elektrikler gittiğinde de oyun oynamaya bir süre devam edebileceğinizi (daha düşük performans ile), isterseniz de salonda koltuğunuzda yatarken oyun oynayabileceğinizi unutmamak gerekir.

Maliyetler, performans, faturalar..: Hangisinde oyun oynamak daha verimli?

bilgisayar maliyeti

Verimlilik kaleminde ise üç ana faktörü ele alacağız: Kurulum maliyeti, performans ve faturaya etki. Gaming laptop, masaüstü kardeşleriyle aynı modeli taşısalar bile bir monitöre, klavyeye ve taşınabilirliğe sahip olduklarından iki kat ve üzerine varan daha yüksek fiyatlardan satılabiliyor.

Ucuz yolu, masaüstü bilgisayarı tercih ettiğinizdeyse bu kez her bir çevre bileşenini ayrı ayrı satın almanız gerekiyor. Kaliteli monitör, klavye, fare ve kamera almayı tercih ettiğinizde maliyet, dizüstü bilgisayara yakın olabiliyor, hatta özellikle monitör tercihinize göre üstüne çıkabiliyor.

Kurulum maliyetinde aynı fiyatla iki bilgisayarı da oluşturduğunuzu varsayalım. Dizüstü bilgisayar tercih ederseniz aynı paraya daha küçük ve az kabiliyetli monitör ve daha düşük performans elde ediyor, ancak taşınabilirlik gibi önemli bir şartı karşılıyorsunuz.

Aynı fiyata kurduğunuz masaüstü sisteminiz ise size çok daha yüksek performans ve görüntü kalitesi sunuyor, ancak taşınabilirliğe veda ediyorsunuz.

bilgisayar

Gelecek yıllardaki maliyetlere baktığımızda ise yine büyük bir fark ortaya çıkabiliyor. Masaüstü bilgisayarınızın parçalarını değiştirmek istediğinizde “eskiyi sat, yeniyi al” yaparak çok düşük maliyetle en güncel donanımlara sahip olabiliyorsunuz.

Dizüstü bilgisayarlarda işlemci veya grafik kartını değiştirmeye kalktığınızda ise… Kalkamıyorsunuz. Bunun yerine doğrudan bilgisayarı satarak yeni bir dizüstü bilgisayar satın almak zorunda kalıyorsunuz. Yeni bir bilgisayar almak ile yeni parçalar almak arasındaki fiyat farkı oldukça yüksek oluyor.

bilgisayar

Elektrik faturalarının kabarık olduğu gerçeğini de unutmamız gerekiyor. Peki, hangi bilgisayarı alırsak faturayı daha az şişiririz? Burada net bir kazananımız var. Dizüstü bilgisayarlar, aynı görevi yerine getirirken masaüstü bilgisayarlara göre daha düşük enerji harcamakta.

Önceki yılların modellerine göre daha yüksek verim sunan RTX 3060’ı ele alalım. Ekran kartının masaüstü modellerinde güç tüketimi 170 W’a kadar ulaşabiliyor. Aynı ekran kartı, dizüstü bilgisayarlarda ise en fazla 115 W güç tüketiyor. Aynı oran, işlemcilerde ve anakartlarda da geçerli durumda.

Özetle…

Sadece evinizde oturarak oyun oynamak istiyorsanız ve yüksek performans istiyorsanız tercihinizi masaüstü bilgisayardan yana yapmak daha mantıklı olacaktır. Fakat bir masaya takılı kalmadan istediğiniz her yerde oyun oynamak veya farklı işler yapmak istiyorsanız, dizüstü bilgisayar sizin için daha kıymetli olacaktır.

#işbirliği

15
3
1
1
0
Emoji İle Tepki Ver
15
3
1
1
0