Pfizer/BioNTech, Delta Varyantına Karşı Aşısını Güncelledi: 3. Doz Olarak Vurulabilir

38
10
6
2
1
Pfizer, ABD Sağlık Bakanlığı'na bağlı FDA'ya yeni bir başvuru yapacağını açıkladı. Bu başvurunun amacı, aşının güncellenmiş versiyonunun üçüncü doz olarak vurulmasını amaçlayacak. Şirket yetkilileri, aşıyı güncellediklerini ve bu güncellenmiş versiyonunun özellikle de delta varyantına karşı etkili olduğunu açıkladılar.

Pfizer ve BioNTech iş birliğinde geliştirilen, Türkiye'de de aktif olarak kullanılmakta olan mRNA tabanlı koronavirüs aşısı ile ilgili yeni bir gelişme yaşandı. Pfizer, ABD Sağlık Bakanlığı'na bağlı FDA'ya yeni bir başvuru yapacağını açıkladı. Bu başvurunun nedeni, koronavirüs aşısına üçüncü doz için izin verilmesi olacak.

Ancak Pfizer'ın kast ettiği üçüncü doz, Türkiye'de uygulanan 3. dozdan biraz daha farklı. Pfizer yetkilileri, mRNA tabanlı aşı üzerinde güncelleme yaptıklarını, aşının yeni halinin yeni koronavirüs varyantlarına karşı daha fazla etkili olacağını ifade ediyorlar. Özellikle de delta varyantına göre güncellenen aşının, ikinci dozdan sonraki 12 ay içerisinde vurulması gerekiyor.

FDA'dan onay gelirse, aşının güncellenmiş versiyonu da kullanılacak

Pfizer

FDA, BioNTech ile Pfizer'in ortak olarak geliştirdiği mRNA aşısına daha önce "acil kullanım izni" vermişti. 11 Aralık 2020'de verilen bu izin, aşının farklı ülkelerde uygulanmaya başlamasını sağlamıştı. FDA, aşının yeni versiyonunu da onaylarsa, delta varyantına karşı da bir silah edinmiş olacağız. 

Koronavirüs aşısıyla ilgili yapılan açıklamaların önemli olduğunu söylemek gerek. Çünkü koronavirüsün delta varyantı, müthiş bir hızla yayılmaya devam ediyor. Ayrıca Pfizer ile BioNTech'in mRNA tabanlı aşısı, koronavirüsün delta varyantına karşı istenen düzeyde etkin değildi. Güncellenmiş versiyon, varyanta karşı mücadelede etkili bir silah haline gelmiş olacak.

Kaynak : https://www.aa.com.tr/tr/dunya/pfizer-biontech-ucuncu-doz-kovid-19-asisi-izni-icin-fdaya-basvuracak/2298902
38
10
6
2
1
Emoji İle Tepki Ver
38
10
6
2
1