Plüton, NASA Yöneticisine Göre Hala Bir Gezegen

23
10
2
1
1
Plüton gezegenlikten çıkarılmasının üzerinden 13 yıl geçmiş olsa da kamuoyu bu durumu kabul etmekte pek istekli değil. Görünüşe göre NASA yöneticisi Jim Bridenstine de öyle.

2000’lerden önce doğduysanız muhtemelen Plüton’u gezegen olarak öğrendiniz. Bundan 13 yıl önce Plüton gezegenlikten çıkarılmıştı. Cüce gezegen olarak sınıflandırılan gezegen, o kategoride çok yapı olduğu için gezegenler sıralamasından çıkarılmıştı.

NASA’nın başındaki isim olan Jim Bridenstine’e göre Plüton, yeniden gezegen olarak sınıflandırılmalı. FIRST adlı robot etkinliğinde konuşan Bridenstine, kendi bakış açısına göre Plüton’u hala gezegen olarak gördüğünü söyledi. Hatta bir adım ileri giden Bridenstine, isteyenlerin “NASA yönetimi Plüton’u yeniden gezegen olarak isimlendirdi” diyebileceğini de söyledi. 

jim-bridenstine

Plüton, 1930’da keşfedildiğinden itibaren gezegen olarak kabul görmüş ancak biraz garip bir yapısı olduğu da belirtilmişti. Gezegenin yörüngesi normalden çok daha farklı olduğu için uzun süre tartışma konusu olmuştu. 

Zamanla Kuiper kuşağındaki cisimleri fark etmeye başlayan araştırmacılar, 2005 yılında Plüton’dan daha büyük olan Eris adlı cismi buldular. Bu noktada Eris’i ve diğer potansiyel yapıları gezegen kabul etmek istemeyen araştırmacılar onun yerine Plüton’un aslında gezegen olmadığına karar verdi. 

Son olarak da yeniden belirlenen gezegen kıstaslarına göre, yörüngesini başka gezegenlerden temizleme kıstasına uymayan Plüton, cüce gezegen konumuna düşürüldü. Zira Plüton ile Neptün'ün yörüngeleri kesişiyor.

Kaynak : https://www.mirror.co.uk/science/nasa-chief-claims-pluto-planet-19008243
23
10
2
1
1
Emoji İle Tepki Ver
23
10
2
1
1