En Sadık ve Zeki Cinslerden Biri Olarak Bilinen 'Rottweiler'lar Hakkında İlginç Gerçekler

30
2
1
1
0
Sakin karakteri, sevgi dolu gözleri ve güçlü yapısı ile dikkat çeken rottweiler cinsi köpekler, bin yıldan uzun süredir insanlarla yaşamaya alışmış köpek ırklarından bir tanesidir. Doğru bir eğitim ile evcil hayvandan çok ailenizin bir üyesi haline gelebilen rottweiler cinsi köpekler hakkındaki ilginç gerçeklere yakından bakalım ve bu cins hakkındaki önemli detayları görelim.

Her şeyden önce özel ırklar sahiplenmek yerine sokakta ve barınaklarda bulunan yardıma muhtaç canlıları sahiplenmenizin çok daha doğru olacağını hatırlatarak başlayalım. Zaman zaman kötü niyetli insanların elinde yanlış eğitimle tehlikeli hale gelen rottweiler cinsi köpekler, aslında binlerce yıldır insanlarla beraber yaşamış ve doğru bir eğitimle evin bir üyesi haline gelebilen köpek cinslerinden bir tanesidir.

Rottweiler orta boylu bir ırk olmasına rağmen son derece güçlüdür. Bu gücü sayesinde tarih boyunca çoban köpeği ve koruma köpeği olarak görev yapmıştır. Ancak hassas bir kalbi olduğu için bugün kendini kucak köpeği zanneden sevimli bir dostunuz olacaktır. Gürültücü olmadığı ve son derece zeki olduğu için her yaştan insanla anlaşabilen rottweiler cinsi köpekler hakkındaki ilginç gerçeklere yakından bakalım ve bu cins hakkındaki önemli detayları görelim.

Rottweiler cinsi köpekler hakkında ilginç gerçekler:

Rottweiler cinsi köpekler iki bin yıla yakın bir süredir bizimle yaşıyorlar:

rottweiler

Birleşik Krallık’ta bulunan Rottweiler Club isimli bir hayran derneğinin çalışmalarına göre bu cinsin insanlarla tanışması binlerce yıl önce yaşandı ancak tarihe geçen ilk kayıtlar yaklaşık iki bin yıllık. Milattan önce 73 yılı civarında Roma ordusu, bugün Almanya sınırları içerisinde bulunan Neckar Nehri yakınlarında bir kamp kurdu. 

Ava çıkmak isteyen askerler yanlarına bölgede yerel halkın kullandığı köpeklerden birkaç tane aldılar. Bu köpekler hem iyi birer çoban köpeğiydi hem de ayılara karşı bile insanları koruyacak kadar sağlamdı. Das Rote Wil isimli kasabadan alınan bu köpekler uzun yıllar boyunca kasabanın ismiyle anıldılar. Bu isim zaman içinde rottweiler şeklinde evrildi. Günümüzde yaşayan rottweiler cinsi köpekler, bu köpeklerden türemişlerdir. 

Romalı gezginlerin, çobanların ve avcıların en büyük yardımcısı rottweiler cinsi köpeklerdi:

rottweiler

İnsanlığın yetiştirdiği belki de ilk köpek cinslerinden olan Asya mastiflerini mutlaka görmüşsünüzdür. Upuzun tüylere ve neredeyse bir insan boyuna sahip olan bu canlıların, Avrupa’daki rottweiler cinsi köpeklerin atası oldukları düşünülüyor. Zaman içinde evrimleşerek uzun tüylerini bırakmışlar ve orta boylu bir ırk haline gelmişlerdir.

Rottweiler cinsi köpekler, dünyayı bir uçtan bir uca gezen Romalı gezginlerin yanında koruyucu olarak bulunuyorlardı. Aynı zamanda Avrupa’da sığır çobanlarının da en büyük yardımcılarıydılar. Dahası, bu çobanlar kestikleri sığırları pazarda satmak istedikleri zaman arabaları rottweiler cinsi köpekler çekiyor ve pazarda diğer hayvanlardan ve hırsızlardan bu eti koruyorlardı.

Rottweiler cinsi köpekler zekidir, hem de çok zekidir:

rottweiler

Köpeklerin genel olarak çoğu hayvandan çok daha zeki olduğu artık bilinen bir gerçek. Bunlar arasında rottweiler bir adım daha öne çıkıyor. Çünkü köpekler genel olarak içgüdüleri ve onlara öğretilenler çerçevesinde hareket ederken rottweiler düşünür. Binlerce yıllık evrimin sonucu olarak yaşadığı herhangi bir durumu anlamaya ve çözüm üretmeye çalışır. Bu nedenle pek çok uzman daha önce köpek beslememiş kişilerin ilk olarak rottweiler beslemelerinin yanlış olduğunu söylerler. Çünkü iyi bir eğitime ihtiyaçları vardır.

İnatçı bir yapısı olan rottweiler, dikkat edilmezse obez olabilir:

rottweiler

Rottweiler cinsi köpeklerin inatçı olmalarının altında yatan neden zeki olmalarıdır. Sosyaldirler ve eğitilmeye açıktırlar. Ancak zeki bir tür olduğu için acemi bir eğitmenin yaptırdığı tekrarlardan sıkılarak bir noktada ayak diretmeye başlayabilirler. Sıkıldığı bir hareketi eğer istemezse ona tekrar tekrar yaptıramazsınız. Bu nedenle eğlenceli bir eğitim programına sahip olmalıdır.

İnadım inat diyen rottweiler cinsi köpekleri ödül mamasıyla kandırabilirsiniz ancak onların iştahı bundan çok daha fazlasıdır. Güçlü köpekler oldukları için bol bol yemek yemek isterler. Ancak tüm canlılar gibi aldıkları bu yüksek kaloriyi yakmaları gerekir. Dilediği kadar yemek yemesine izin verdiğiniz rottweiler cinsi köpeğinizin gerektiği kadar egzersiz yapmasını sağlamazsanız kolayca obez olabilir ve obez olduğu zaman da sonu ölümcül olabilir.

Korkutucu ve saldırgan olarak görülen rottweiler, aslında kendini bir kucak köpeği zanneder:

yavru rottweiler

Rottweiler korkutucu ve saldırgan olabilir, tıpkı ailesini korumak isteyen tüm canlılar gibi. Çünkü kendisi binlerce yıldır koruma ve çoban köpeği olarak görev yapmıştır. Ancak bu durum, onun saldırgan bir cins olduğu anlamına gelmez. Henüz yavruyken insanlarla ve hayvanlarla sosyalleştirilmeye başladığı zaman bu tür bir eğilim göstermeyecektir ama tabi ki koruma görevini de sürdürecektir. 

Komiktir, bu güçlü canlılar sevgi ihtiyaçları nedeniyle kendilerini kucak köpeği zannederler. Yani olur olmadık zamanlarda rottweiler cinsi köpeğiniz kucağınıza kırvrılarak sevilmek isteyecektir. Artık aktif olarak çoban ya da koruma köpeği olmadıkları için bu içgüdülerini serbest bıraktıkları düşünülüyor. Bu nedenle rottweiler cinsi köpekleri bahçeye bağlamak yerine evinizde tutmalı ve ona bir aile üyesi gibi davranmalısınız. 

Rottweiler cinsi köpekler çok havlamazlar, bakışarak anlaşmayı severler:

rottweiler

Rottweiler cinsi köpeklerin kocaman çenelerine baktığınız zaman onların yeri göğü inleten havlamaları olduğunu düşünebilirsiniz. Evet, havladıkları zaman gerçekten güçlü bir ses çıkarırlar ancak bu durum son derece nadirdir. Gerçekten ses çıkarılması gereken durumlarda havlamayı tercih ederler. Diğer durumlarda hem diğer hayvanlarla hem de insanlarla bakışarak ya da sessiz tepkilerle anlaşmayı seçerler. Eğer iyi anlaştığınız bir rottweiler cinsi köpeğiniz varsa uzun bakışmalarla harika iletişim kurabilirsiniz. 

Bir dönem rottweiler cinsi köpeklerin nesli az kalsın tükeniyordu:

rottweiler

Rottweiler cinsi köpekler çoban köpeği olarak kullanılıyordu ancak bu görevlerini daha çok uzun yollarda gerçekleştiriyordu. Sanayileşmesinin hızlanması ile 19. yüzyılda trenler yaygınlaşınca sığır sürüleri trenlerle taşınmaya başladı ve böylece rottweiler köpeklerine duyulan ihtiyaç ortadan kalktı. Durumu fark eden rottweiler cinsi sevenler, 20. yüzyılda bu köpeklerin yeniden aktif hayata dahil olmaları için polis ve asker köpeği olarak hizmet vermelerini sağladılar. 

Rottweiler cinsi bir köpeğin ana kahraman olduğu bir çocuk kitabı serisi var:

rottweiler

Amerikalı çocuk kitabı yazarı Alexandra Day, kendi rottweiler cinsi köpeğinden ilham alarak 1985 yılında Good Dog Carl isimli bir çocuk kitabı yayımladı. Bu kitap kısa süre içerisinde çocukları kendine hayran bıraktı. Kitabın ana karakteri Carl The Rottweiler’ın anlatıldığı 20’den fazla çocuk kitabı daha yazan Alexandra Day, çocuk edebiyatı için ölümsüz bir kitap serisi yaratmış oldu.

Güçlü yapıları ve sevimli bakışlarıyla dikkat çeken rottweiler cinsi köpekler hakkındaki ilginç gerçeklerden bahsederek bu türü biraz daha yakından tanımaya çalıştık. Rottweiler cinsi köpekleri seviyor musunuz? Düşüncelerinizi yorumlarda paylaşabilirsiniz. 

30
2
1
1
0
Emoji İle Tepki Ver
30
2
1
1
0