Rubik Küpü Bir Saniyeden Kısa Sürede Çözebilen Yapay Zekâ Geliştirildi

16
2
2
0
0
Hukuktan, tıp alanına kadar birçok farklı disiplene entegre edilen yapay zekâyı bir sonraki adıma taşımak isteyen araştırmacılar, Rubik küpü çözebilecek bir yapay zekâ algoritması geliştirdi.

Araştırmacılar, rubik küpünü bir saniyeden kısa bir sürede çözebilen bir yapay zekâ algoritması geliştirdi. Bu çalışma, yapay zekâ sistemlerinin düşünebileceğini, plân yapabileceğini ve kararlar alabileceğini gösteren bir adım niteliğini taşıyor. Herhangi spesifik bir bilgi ya da oyun içi insan yönlendirmesi olmadan rubik küpünü çözebilen algoritmanın adıysa DeepCubeA. Bu algoritmayı geliştirilenler ise California Üniversitesi’nden bilgisayar bilimciler ve matematikçiler.

California Üniversitesi profesörlerinden ve araştırmanın yazarı Pierre Baldi, “Yapay zekâ, dünyanın en iyi satranç ve Go (Çin satrancı) oyuncularını yenmeyi başardı. Ancak rubik küpü gibi daha zor bulmacalar bilgisayarlar tarafından çözülmemişti. Biz de yapay zekâ yaklaşımına açık olduklarını düşündük” dedi.

rubik's cube

Baldi, rubik küp çalışmasıyla ilgili olarak ayrıca “Rubik küpün çözümü, daha sembolik, daha matematiksel ve soyut düşünmeyi gerektiriyor. Yani bu tarz bulmacayı çözebilen bir derin öğrenme makinesi düşünebilen, aklı olan, plân yapabilen ve karar alabilen bir sistem olmaya daha da yaklaşmış demektir.” dedi.

Araştırmacılar, çalışma sırasında DeepCubeA’in tüm test konfigürasyonlarının tamamını çözdüğünü ve testlerin %60’ında da çözüme en kısa yoldan ulaştığını belirtti. Algoritma ayrıca Sokoban gibi diğer kombinasyonal oyunlarda da kullanılabiliyor.

Araştırmacıların ilgilendiği bir diğer konu ise yapay zekânın bu hamleleri neden ve nasıl yaptığı ve bu metodu mükemmelleştirmesinin ne kadar sürdüğüydü. Baldi, geliştirdikleri yapay zekânın öğrenme işini kendi kendine hallettiğini ve çoğu zaman çözüme en kısa hamle sayısıyla ulaştığını dile getirdi.

rubik's cube

Araştırmacılara göre bu tarz araştırmaların en asıl amacı, yeni nesil yapay zekâ sistemlerini inşa etmek.

Kaynak : https://gadgets.ndtv.com/science/news/this-ai-algorithm-can-solve-rubiks-cube-in-less-than-a-second-2070562
16
2
2
0
0
Emoji İle Tepki Ver
16
2
2
0
0