SpaceX, Ay ve Mars Yolculukları İçin Geliştirdiği Starship Roketini Başarıyla Test Etti (Video)

37
3
2
0
0
SpaceX, Ay ve Mars Yolculukları İçin Geliştirdiği Starship Roketini Başarıyla Test Etti (Video)
SpaceX’in genel olarak Ay ve Mars’a insan ve kargo taşımacılığı yapması için geliştirdiği devasa roketi Starship’in SN5 prototipi, 150 metre yüksekliğe çıkarak yere inmeyi başardı.

SpaceX’in Mars ve Ay görevleri için geliştirdiği Starship roketinin devasa SN5 Starship prototipi, Texas’ta 150 metrelik planlı bir yüksekliğe çıkmayı başardı. Son derece yavaş ve kontrollü bir kalkış yapan prototip, önceki başarısız denemeler düşünüldüğünde olumlu geliştirmeler yapıldığını bizlere gösteriyor. 

Devasa boyuta sahip silindirik paslanmaz çelik yapının başarılı bir şekilde test edilmesinin ardından SpaceX’in CEO’sundan da bir açıklama geldi. Twitter hesabından “Mars gerçek görünüyor” şeklinde bir paylaşım yapan Musk, önümüzdeki yıllarda yapılacak Ay ve Mars yolculuklarında bu devasa roketten yararlanacak. 

Büyüklüğü ve ağırlığının yanında tek Raptor motoruyla çalışması sebebiyle kalkışta yüksek bir güce ihtiyaç duyan SN5 prototipi, bu süreçte arkasında çok büyük bir toz bulutu bıraktı. 150 metre yüksekliğe çıktıktan sonra sorunsuz bir şekilde aşağı inmeyi de başaran prototipin bundan sonraki testlerde de kullanılması bekleniyor. SpaceX’in daha önceki bazı prototiplerinin kalkışta veya sonrasında patlama yaşadığını görmüştük. Önceki testlerdeki hatalarını görüp, yeni roketlerde buna dikkat eden SpaceX, bu sayede adım adım daha başarılı uçuşlar yapıyor. 

Starship roketiyle Mars’a 100 insan gönderilecek

()

SpaceX’in Starship roketindeki nihai hedefi, uzun yolculuklarda insan ve kargo taşımacılığı yapmak. Şirket, her şey planlandığı gibi giderse tek seferde 100 insanı Mars’a taşıyabileceği gibi, kargo taşımalarında da 100 tona kadar yük taşıyabilecek. Bu sayıların, uzay sektöründe yepyeni bir süreci başlatması planlanıyor. 

SN5 Starship roketinin yapılan başarılı testinde SpaceX’in yeni nesil Raptor roket motorları bulunuyordu. Son versiyon, 6 Raptor motorunu çalıştıracak kapasitede tasarlandı. Starship’in Ay ve Mars gibi büyük yolculuklarında ise 31 Raptor motorunu bünyesinde bulunduracağı biliniyor. 100 ton gibi devasa kargo yüklerini göz önünde bulundurduğumuzda, bu kadar fazla motorun gerekli olabileceğini söyleyebiliriz.

Kaynak : https://futurism.com/the-byte/spacex-hops-full-scale-starship-prototype
37
3
2
0
0
Emoji İle Tepki Ver
37
3
2
0
0