Biz Super Mario'ya Devam: Steam'in Oyun Konsolu, Platformdaki En Popüler Oyunları Çalıştıramayacak

49
13
8
6
6
Valve’ın dün tanıttığı Steam Deck, Steam’deki en popüler 10 oyundan 4 tanesini çalıştıramıyor. Valve yetkilileri bu konu üzerinde çalıştıklarını ve aralık ayına kadar bu sorunun çözüleceğini söyledi.

Valve, fiyatıyla PlayStation'ı aratmayan ancak özellikleriyle pek de tatmin etmeyen yeni nesil taşınabilir oyun konsolunu geçtiğimiz gün tanıttı. Tanıtımla birlikte bir anda bütün gözler Valve’ın yeni konsoluna çevrildi ancak Steam Deck, henüz tamamlanmış bir konsol değil ve hâlâ bazı önemli sorunlara sahip.

Valve’ın açıklamalarına bakacak olursak bu konsol, Steam kütüphanesindeki bütün oyunları çalıştırabilecek. Ancak Steam Deck’in işletim sistemi olan Steam OS’ta bulunan sorunlar nedeniyle bu pek de mümkün görünmüyor.

Steam’in en popüler oyunları çalışmıyor

ProtonDB'ye göre çalışmayan oyunlar

Steam Deck’in arayüzü olan Steam OS, aslında Linux tabanlı bir işletim sistemi. Valve, bu işletim sisteminde oyunları çalıştırabilmek için Proton adını verdiği bir yazılım kullanıyor. Proton’un resmi internet sitesi olan Proton DB’deki verilere göreyse Steam’in en popüler 10 oyunundan 4 tanesi Steam Deck’te çalışmıyor.

Bu çalışmayan 4 oyunun Destiny 2, Apex Legends, PUBG ve Rainbow Six Siege olduğu açıklandı. Oyunların çalışmama sebebi ise aslında oldukça basit; her 4 oyunun da hile koruma yazılımlarının Linux tabanlı Steam OS’ta çalışmaması nedeniyle oyunların multiplayer sunucularına giriş yapılamıyor.

Valve bu sorunu çözmeye odaklanıyor

Steam Deck

Steam Deck’te oyunları çalıştırmak için kullanılan Proton isimli yazılım, aslında Linux’taki Wine uygulamasının altyapısını kullanıyor. Bu sebeple Valve, Wine sistemini kullanarak Proton yazılımını geliştirmeye odaklanmış durumda. Bu noktada oyun geliştiricileri ile ortaklaşa çalışacak olan Valve, oyunlardaki hile koruması yazılımını Linux’a da aktarmak istiyor.

Valve yetkilileri, konuyla ilgili çalışmalara başladıkları duyurdular. Bu sorunun Steam Deck’in işletimi sistemi olması planlanan Steam OS 3.0’da olmayacağını belirttiler. Ancak Steam Deck’in aslında bir konsoldan çok bir taşınabilir bilgisayar olduğunu da unutmamak lazım. Bu sebeple tıpkı her bilgisayarda olduğu gibi bazı optimizasyon sorunları, Steam Deck’te de olacaktır.

Ayrıca Steam Deck bir bilgisayar olduğu için çoğu insan, bu "taşınabilir bilgisayara" Windows kurulabileceğini düşünüyor. Ancak Valve tarafından Windows desteği hakkında herhangi bir açıklama yapılmadı.

Steam Deck, 2021 yılının Aralık ayında kullanıcılara dağıtılmaya başlanacak. Umuyoruz ki Valve bu sorunu kısa süre içinde çözer.

Kaynak : https://www.pcgamer.com/unless-something-changes-steam-deck-wont-run-destiny-apex-pubg-or-siege/
49
13
8
6
6
Emoji İle Tepki Ver
49
13
8
6
6