Şimdi Nintendo Düşünsün: Valve, Taşınabilir Oyun Konsolu Steam Deck’i Tanıttı

158
13
9
7
6
Valve, bugün Steam’in resmi Twitter hesabından yeni taşınabilir konsolu Steam Deck’i tanıttı. Bu konsolun Nintendo’nun Switch ve Switch Pro konsollarına rakip olması bekleniyor.

Uzun süredir oyuncular arasında Valve’ın yeni bir konsol geliştirdiği söylentileri dolaşıyordu. Ancak bununla ilgili iddialar sadece spekülasyondan ibaretti. Fakat bu iddialar gerçeğe dönüştü ve Valve, yeni taşınabilir konsolunu tanıttı.

Daha önce ortaya çıkan bilgilerde ismi “SteamPal” olacağı söylenen konsolun Nintendo’nun sevilen konsolu Nintendo Switch’e epeyce benzeyeceği de iddia edilmişti. Ortaya çıkan ürün ise beklentileri karşılayan ve oyuncuları heyecanlandıran bir tasarıma sahip.

İşte yeni Steam Deck

Paylaşımı görüntüleyemiyorsanız tıklayın.

Valve’ın Steam Deck ismiyle tanıttığı taşınabilir konsol, bilgisayarlarımızdaki Steam deneyimini taşınabilir hale getirmeyi hedefliyor. Konsolun tasarımına baktığımızda klasik konsollarda ve kontrolcülerde görmeye alıştığımız analog çubukları ve tuşları görmekteyiz. Bu tuşlara ek olarak analog çubukların altında konumlandırılmış iki adet dokunmatik alan da dikkatlerden kaçmıyor. Bunlara ek olarak konsolun üzerinde 4 adet programlanabilir tuş bulunuyor. Kullanıcılar, bu tuşların fonksiyonlarını istedikleri gibi ayarlayabilecek.

Steam Deck’in resmi internet sitesinde verilen bilgilere göre bu taşınabilir konsol, dokunmatik ekran, analog tuşlar, dokunmatik yüzeyler, kontrolcüler ve hatta klavye fare bile destekleyecek. Konsolun kullanıcılara bu derece zengin bir kullanım imkânı sunması, her oyuncuyu bu konsolu alması için âdeta cezbediyor. Ayrıca her konsolun kutusundan özel bir taşıma çantası da çıkacağı belirtildi. Bununla birlikte Steam Deck, Linux tabanlı bir konsol olmasına rağmen sunduğu özgürlükler sayesinde içine Windows yüklenebileceği de ortalıkta dolaşan dedikodular arasında.

Steam Deck’in özellikleri

Steam Deck

Steam Deck’in resmi internet sitesinde yer alan bilgilere göre konsol, gücünü AMD APU sisteminden alacak. Bu sistem sayesinde tek bir donanım hem işlemci hem ekran kartı görevi görecek. Ayrıca KDE Plasma işletim sistemine kurulu Steam OS 3.0 kullanacak olan konsolun özellikleri ise şu şekilde;

  • İşlemci: AMD APU Zen 2 2,4 - 3,5 GHz
  • Ekran Kartı: AMD APU 8 RDNA 1.0 - 1,6 GHz
  • RAM: 16 GB LPDDR5
  • Depolama: 64 GB eMMC - 256 GB NVME SSD - 512 GB yüksek hızlı NVME SSD
  • Ekran: 1280x800 60 Hz Dokunmatik LCD
  • Pil: 40 WHr (Tam olarak kaç mAh olduğu açıklanmadı)

Bu özelliklere baktığımızda Steam Deck’in potansiyel rakibi Nintendo Switch’ten çok daha güçlü olduğunu söyleyebiliriz. Prototip cihazda yapılan testlerde, Star Wars Jedi Fallen Order oyununun, ultra ayarlarda akıcı bir şekilde çalıştığı açıklandı

Cihaz, depolama seçeneklerine göre 3 farklı fiyatta kullanıcılarla buluşacak. 64 GB’lık modeli 399 dolar, 256 GB’lık modeli 529 dolar ve 512 GB’lık modeli 649 dolardan satışa sunulacak. Konsolun çıkış tarihi kesin olarak belli olmasa da Valve’ın açıklamasına göre 2021’in Aralık ayında ürünler kullanıcılara dağıtılmaya başlayacak.

Kaynak : https://www.cnet.com/tech/computing/valves-steam-deck-launches-for-pre-order-july-16-promises-portable-pc-gaming/
158
13
9
7
6
Emoji İle Tepki Ver
158
13
9
7
6