Tarihi Apollo 11 Görevinin Başarılı Olmasını Sağlayan Türk Bilim İnsanı: Arsev Eraslan

102
6
3
2
2
20 Temmuz 1969 yılında, uzay tarihinin en başarılı görevi olan Apollo 11 gerçekleştirildi. İnsanoğlu ilk kez Ay’a ayak bastı, bu görevi tüm dünya yakından takip etti. Neil Armstrong ve arkadaşlarının başarılı olmasını sağlayan kişi ise bir Türk mühendis olan Arsev Eraslan’dı.

Tarihi nasıl okursak o şekilde biliyoruz. Bu nedenle tozlu raflarda kalmış bazı olaylar ve kişilikler kolayca unutulabiliyor. Bizden binlerce kilometre ötede kurulu onlarca uzay merkeziyle insanoğlunun uzay ufkunu belirleyen NASA’ya gıptayla bakıyoruz. Bu hayranlığın en büyük nedeni ise Apollo 11 gibi başarılı görevlerin gerçekleştirilmiş olması. 

Üzerinden 49 yıl geçen bu görevin ardında elbette binlerce NASA görevlisi vardı. Ancak bu görevlilerden en önemlileri Ay ve komuta modülünde görev yapan Neil Armstrong ve arkadaşlarıydı. Onların Ay yüzüne güvenli bir şekilde inmesini, ardından da Dünya’ya dönmesini sağlayan şey ise kullandıkları modülleri yöneten yazılımlardı. Peki bu yazılımların Türk mühendis ve NASA'lı bilim insanı Arsev Eraslan tarafından yazıldıklarını söylesek? Hatta neredeyse felaketle sonuçlanacak görevin kurtarıcısı olduğunu belirtsek? Muhtemelen şu an fazlasıyla şaşırdınız. Dahası da var: Eraslan, günümüz yüz tanıma teknolojilerinin ilkini gerçekleştirip ödüller kazanmıştı.

Gelin ucu Türkiye’nin ilk uzay mühendisine ve Atatürk’e kadar uzanan bu hikayeyi, yazar Tolga Aydoğan’dan okuyun:

Kaynak : http://tolgaaydogan.com
102
6
3
2
2
Emoji İle Tepki Ver
102
6
3
2
2