TikTok, ABD'deki Yasaklamanın Ardından İlk Resmi Açıklamayı Yaptı

56
16
7
6
3
Son dönemde ABD Hükümeti’nin hedefinde bulunan TikTok, “ulusla güvenliğe tehdit oluşturduğu gerekçesiyle” pek çok tartışma ve olası bir yasaklama kararı ile karşılaşmıştı. Firmadan resmi bir açıklama geldi.

Daha önce de sık sık haberini yaptığımız üzere son dönemde Trump hükümeti iile Çin menşeli sosyal medya platformu TikTok arasında soğuk rüzgarlar esiyor. Perşembe günü Beyaz Saray’dan gelen karara göre TikTok artık ABD’li şirketlerle iş yapamayacak. 

Beyaz Saray yetkilileri bu kararın nedeni olarak “Birleşik Devletler’de Çin Halk Cumhuriyeti’nde geliştirilmiş mobil uygulamaların yayılmasının ulusla güvenliği, dış politikayı ve Birleşik Devletler ekonomisini tehdit etmeye devam etmesi” gösterildi.

TikTok’tan resmi açıklama

tiktok

Bugün TikTok, ABD Hükümeti’nin iddialarına cevap verdiği resmi bir açıklama yayınladı. 

TikTok yaratıcı ve tutkulu insanlarla dolu bir topluluk, ailelere neşe ve üreticilere anlamlı kariyerler sunan bir evdir. Ve biz bu platformu uzun vade için kuruyoruz. TikTok gelecek yıllarda da burada olacak. 

Hiçbir ön süreci olmadan gelen son yürütme emri bizi şok etti. Yaklaşık bir yıl boyunca ABD hükümetiyle iyi niyetle iletişim kurarak, ifade edilen çekincelere yapıcı çözümler sağlamak için iletişim kurmaya çalıştık. Karşılığında gördüğümüz şeyse yönetimin gerçeklere hiç önem göstermediği, standart yasal süreçlerden geçmeden anlaşma şartları dikte ettiği ve kendisini özel firmalar arasındaki görüşmelere sokmaya çalıştığı oldu.

Uygun yetkililerle kullanıcılarımıza, üreticilerimize, partnerlerimize, çalışanlarımıza ve genel olarak ABD toplumuna faydalı çözümler bulmak için birlikte çalışma amacımızı açıkça gösterdik. Burada bir süreç ya da yasaya bağlılık yok, olmadı da. Karar metni, bunun (kararın) bir kaynağı olmasa da, uygulamanın “belki” hatalı bilgi kampanyalarında kullanıldığından korkan ve binlerce mobil uygulama için standart olan veri toplamadan çekinen, atıf yapılmamış isimsiz “raporlara” dayalı olduğunu ortaya koyuyor.

TikTok’un Çin hükümeti ile asla kullanıcı verilerini paylaşmadığını ve istek üzerine içerik sansürü yapmadığını açıkça belirtmiştik. Gerçekte- moderasyon rehberimizi ve algoritma kaynak kodumuzu, sektörde benzer hiçbir firmada olmayan şekilde, Şeffaflık Merkezi’mizde yayınlamıştık. Bir Amerikan firmasına tamamen satışı da gönüllü olduğumuzu bile ifade ettik.

"ABD'ye güven sarsılabilir"

tiktok

Bu yürütme emri, küresel işletmelerin yatırımları bir mıknatıs gibi çeken ve Amerikan ekonomik büyümesinin onlarca yıldır teşvik eden ABD’nin hukukun üstünlüğüne olan bağlılığına yönelik güveni zayıflatma riski taşıyor. Ve serbest piyasa ile düşünce özgürlüğü konseptlerine tehlikeli bir örnek teşkil ediyor. TikTok, idari olarak olmazsa Amerikan mahkemelerinde hukukun üstünlüğünün yok sayılmadığından, firmamızın ve kullancılarınızın adil muamele gördüğünden emin olmak için kullanabileceği her çareyi deneyecek.

Platformumuzu kendini ifade etme, eğlence ve iletişim için evi olarak görüp seven 100 milyon Amerikalı’nın bilmesini istiyoruz ki TikTok olarak asla ama asla size olan bağlılığımız zayıflamayacak. Güvenliğinize, korunmanıza ve topluluğumuzun güvenine öncelik veriyoruz -daima. TikTok kullanıcıları, üreticileri, partnerleri ve ailesi olarak, görüşlerinizi seçilmiş temsilcilerinize ifade etme hakkınız bulunuyor, Beyaz Saray da dahil. Duyulma hakkınız var.”

TikTok bu açıklamayı yapmış olsa da Beyaz Saray yönetiminin pek de açıklamaya kulak asması beklenmiyor. Siz TikTok hakkında ne düşünüyorsunuz? Sizce platform mu haklı yoksa Trump yönetimi mi? yorumlarınızı bekliyoruz.

Kaynak : https://www.gizchina.com/2020/08/08/tiktok-official-statement-us-ban/
56
16
7
6
3
Emoji İle Tepki Ver
56
16
7
6
3