Türkiye’nin 5 Yıllık Ulusal Yapay Zeka Stratejisi Tanıtıldı: İşte Tüm Detaylar

94
67
3
3
2
Türkiye’nin önümüzdeki 5 yıl boyunca yapay zeka alanında atacağı adımları detaylı şekilde belirleyen Ulusal Yapay Zeka Stratejisi, Gebze’deki Bilişim Vadisi’nde tanıtıldı. 6 ana öncelik dahilinde 24 amaç barındıran plan, Türkiye’nin bu alanda yaptığı ilk plan oldu. Gelin tanıtımda bahsedilenlere kısaca değinelim.

ÖZEL HABER - Gebze’deki Bilişim Vadisi’nden bildirdiğimiz detaylar şu şekilde: Ülkemizde daha önce yapay zeka üzerine bazı girişim ve etkinlikler zaten yapılmıştı. Bugün ise Türkiye’nin bu alandaki ilerleyişine yol verecek ilk stratejinin tanıtımı, Bilişim Vadisi’nde gerçekleşti.

Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi Başkanlığı ve Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından düzenlenen Türkiye'nin ilk Ulusal Yapay Zeka Stratejisi'nin tanıtım etkinliği, günler önce ilan edilmişti. Tanıtım bugün gerçekleşti. Tanıtım kapsamında 6 ana öncelik etrafında oluşturulan kapsamlı bir plan dinledik. Oluşturulan strateji, ülkenin 2025 yılına kadar yapay zeka alanında izleyeceği yolu tüm detaylarıyla ele alıyor.

5 yıllık yapay zeka planı tanıtıldı

yapay zeka planı

Ulusal Yapay Zeka Stratejisi, Gebze’de yer alan ve ‘Türkiye’nin Otomobili’ projesinin de tanıtıldığı Bilişim Vadisi’nde bu sabah tanıtıldı. Türkiye’nin önümüzdeki 5 yılda yapay zekaya dair atacağı tüm adımları önceden belirleyen ve ilgililere şimdiden sunan planın sunumunda, yapay zeka ve hologram gibi teknolojilerden de faydalanıldı.

Ulusal Yapay Zeka Stratejisi, 6 stratejik öncelik maddesi etrafında şekilleniyor. Bu 6 önceliğin dahilinde bulunan 24 amaç ve 119 tedbirin detayları, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank ve Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi Başkanı Ali Taha Koç tarafından katılımcılara aktarıldı. 

Ulusal Yapay Zeka Stratejisi'nin bazı maddeleri:

yapay zeka bakan

Oluşturulan planın ana hatlarını belirleyen 6 ana madde, başlıca Türkiye’nin yapay zeka alanındaki girişimlerini desteklemeyi ve bu alandaki uluslararası iletişimi güçlendirmeyi odağına aldı. Söz konusu 6 stratejik öncelik şu şekilde oldu:

  • Yapay zeka uzmanı yetiştirmek ve alanda istihdamı artırmak 
  • Araştırma, girişimcilik ve yenilikçiliği desteklemek
  • Kaliteli veriye ve teknik altyapıya erişim
  • Sosyoekonomik uyumu hızlandıracak düzenlemeler yapmak
  • Uluslararası iş birliklerini güçlendirmek
  • Yapısal ve iş gücü dönüşümünü hızlandırmak

6 stratejik önceliğin dahilinde belirlenen 24 tane de amaç, bugünkü tanıtımda söz konusu oldu. Daha spesifik hedefler belirleyen maddelerden bazıları şu şekildeydi:

sanayi ve teknoloji bakanı

  • Yapay zekanın gayri safi yurt içi hasılaya katkısını %5’e yükseltmek
  • İstihdamı en az 50 bin kişiye çıkarmak
  • Merkezi ve yerel yönetim kamu kurum ve kuruluşlarında yapay zeka alanındaki istihdamı en az bin kişi olması
  • Lisansüstü düzeyde mezun sayısının en az 10 bin kişiye ulaşması
  • Yerel ekosistemin geliştirdiği uygulamaları kamu alımlarında önceliklendirilerek ticarileştirilmesini desteklemek 
  • Uluslararası kuruluşların güvenilir ve sorumlu yapay zeka ile sınır ötesi veri paylaşımı alanındaki düzenleme çalışmalarına ve standartlaşma süreçlerine aktif olarak katkı vermek
  • Uluslararası yapay zeka endekslerindeki sıralamalarda Türkiye’nin ilk 20 ülke arasında yer alması

Ulusal Yapay Zeka Stratejisi'nin tanıtım etkinliğini hemen aşağıdan izleyebilirsiniz.

94
67
3
3
2
Emoji İle Tepki Ver
94
67
3
3
2