Twitter'ın Hangi Tweeti Neden Önerdiği Anlaşılamayan Algoritması, Herkese Açık Olarak Yayınlandı

12
2
1
0
0
Elon Musk'ın uzun süredir gündemde tuttuğu Twitter algoritması, açık kaynak olarak yayınlandı. Paylaşımda, önerilerin işleyişine yakından bakabiliyoruz.

Ekim 2022’de Twitter’ı resmen satın alan Elon Musk, bu satın alımdan önce Twitter algoritmasının açık kaynak olarak yayınlanacağını açıklamıştı. Fakat satın alımın üzerinden geçen aylara rağmen bu konuda herhangi bir ses çıkmamıştı.

Bu sessizlik en sonunda bugün bozuldu. Musk, bir kullanıcının “Açık kaynak yaparsan daha çok etkileneceğim” sözlerine cevap vererek, Twitter algoritmasının ne zaman açık kaynak olacağını açıkladı.

Musk’ın vaadi önümüzdeki hafta gerçekleşiyor:

“Algoritmamız gelecek hafta açık kaynak olduğunda ilk etapta hayal kırıklığına uğramaya hazır ol ancak hızla gelişecek!”

Twitter algoritmasının açık kaynak olması ne sağlayacak?

Twitter algoritması açık kaynak hale geldiğinde, son kullanıcı olarak bunun bir etkisini doğrudan görmeyeceğiz. Fakat bu hareketle birlikte Twitter, platformun hangi içerikleri kullanıcıların önüne çıkarmayı seçtiği konusunda daha rahat ve somut savunma yapabilecek, regülatörler ve politikalara karşı avantaja sahip olacak.

[GÜNCELLEME] Peki yeni Twitter algoritması nasıl çalışacak?

Twitter algoritma

Twitter'ın blog gönderisine göre öneri hattı üç ana aşamadan oluşuyor: İlk olarak, farklı öneri kaynaklarından en iyi Tweet'ler toplanıyor, ardından bu Tweet'leri bir makine öğrenimi modeli ile sıralanıyor. Son olarak, engellediğiniz kişilerden gelen Tweet'leri, daha önce gördüğünüz Tweet'leri veya iş için güvenli olmayan tweet'leri ana sayfanıza düşürmeden önce filtreliyor.

Gönderi ayrıca sürecin her adımını daha ayrıntılı olarak açıklıyor. Örneğin, ilk adımın yaklaşık 1.500 tweet'e baktığını ve amacın 'Sana Özel' sayfasındaki Tweet'lerin %50'si takip ettiğiniz kişilerden, %50'si ise takip etmediğiniz kişilerden olacak şekilde ayarladığı belirtiliyor. Ayrıca, sıralamanın olumlu katılım için optimize etme (ör. Beğeniler, Retweetler ve Yanıtlar) anlamına geldiğini ve son adımın aynı kişiden çok fazla tweet görmemenizi sağlayacağı ifade ediliyor.

12
2
1
0
0
Emoji İle Tepki Ver
12
2
1
0
0