'Uydu Dünyasının iPhone’u', Uzaya Erişimi Kolaylaştıracak

8
4
2
0
0
Kendilerini 'uydu dünyasının iPhone’u' olarak niteleyen Blue Canyon Technologies, mini uydularla uzaya erişimi kolaylaştırmayı amaçlıyor. Firma, uzun süredir bu alandaki çalışmalarına devam ediyordu.

Günümüzde pek çok devlet kurumu ve özel şirket, uzay hakkında çalışmalar yapıyor. Bu şirketlerden biri de aslında çok bilinmese de birçok önemli çalışma yapan Blue Canyon. Çalışma faaliyetlerine ABD Ordusu için üretim yaparak başlayan firma, şu anda uydular üzerinde çalışan 200 kişilik bir ekibe sahip durumda. 

Firmaya göre gelecekte küçük uydular, dünyanın olmazsa olmazı olacak. İlk olarak navigasyon ekipmanları üreten firma, bugün çeşitli küçük uzay araçları, elektronik aksamlar ve sensörler üreterek bu konuda çalışmalarını devam ettiriyor. 

Blue Canyon'un en önemli hedefi küçük küp uydular üretmek:

blue canyon

Firma, bu yılki 77. sözleşmesini imzaladı. Bu sözleşmenin önemi ise esas üretmek istedikleri CubeSat adlı küp uyduların daha basit bir modeli için yapılmış olması. Firmanın geleceğin aracı olarak gördüğü mini uydular konusunda konuşan şirket CEO’su George Stafford, “Küp uydularda; yeni teknolojileri ve geliştirmek istediğimiz şeyleri kapsayan, sektöre yardımcı olacak bir fırsat gördük” ifadesini kullandı.

Firma, sektörde neredeyse eşi benzeri bulunmayan bir tedarik zincirine sahip. Bu durumun altını çizen Stafford, “Bunun anlamı, başka hiçbir uzay aracı firmasının erişemeyeceği verimliliğe erişebilmek” şeklinde konuştu. Blue Canyon’un ürün sağladığı firmalar da bir o kadar zengin. Blue Canyon; NASA, DARPA, Boeing, Lockheed Martin, Harris gibi firmalarla çalışıyor. Yani ne yaptıklarına dair bir fikirleri kesinlikle var. Hâliyle firma, henüz var olmayan uydular için parça üretebilecek özgüveni kendinde bulabiliyor. 

blue canyon

Firma şimdi hizmetlerini veri şirketlerine de sunmayı amaçlıyor. Yıldan yıla hızla büyüyen bir firma için bu durum hiç de şaşırtıcı ya da uzak değil. Yeni küp uydular ve geliştirilecek olan teknolojilerle beraber alt uzay uyduları, firmaya göre gelecek 5 yıl içerisinde yaygın hâle gelecek.

Her yıl küp uydu yarışmalarında derece yapan ve Türk üniversitelerinden çıkan bazı ekipler bulunuyor. Gelecekte bu türden yeni ve katma değeri yüksek teknolojilerin bugünün Türk öğrencileri tarafından geliştirilmesi belki zor ama kesinlikle imkânsız değil

Kaynak : https://www.forbes.com/sites/elizabethhowell1/2019/11/18/iphone-of-the-satellite-world-aims-for-easier-space-access/#7fc583d76b92
8
4
2
0
0
Emoji İle Tepki Ver
8
4
2
0
0