Gelecekteki Uzay Otelleri Nasıl Bir Tasarıma Sahip Olacak?

31
3
2
1
0
Uzay turizmi hızla gelişen bir alan. Havacılık ve uzay şirketleri, önümüzdeki süreçte insanların uzayda konaklayabilmesi için büyük çaba sarf ediyorlar. Peki, gelecekte uzaya çıkacak olan uzay otelleri nasıl bir tasarıma sahip olacak. Gelin hep birlikte bakalım.

Uzay turizmi, bilim kurgu dünyasından çıkıp gerçekliğe doğru hızla ilerliyor. Bazı şirketler, uzay otellerini 2021 gibi çok erken bir zamanda dünyanın yörüngesine sokmaya söz verdiler. Eylül ayında NASA astronotları, bir gün Mars’a yapılacak yolculukta astronotları barındıracak şişme yaşam ortamının prototipini gezdi. Bu prototipin arkasındaki şirket olan Bigelow Aerospace, astronotların yanı sıra turistleri de uzaya götürmeyi umuyor ve bu fikre sahip tek geliştirici değil. Birtakım geliştirici şirketler, gelecekteki uzay otelleri için rezervasyon yapmaya başladılar bile.

Yörüngedeki konaklama yerlerinin tasarımları değişiklik gösterebiliyor. Bazıları geniş bir ortama sahipken, bazıları özel bir oda içeriyor. Hatta bazı tasarım otellerde yapay yerçekimi bile bulunurken, uzay istasyonunda bir villa vaat edebiliyor.

Ağustos ayında Samsung tarafından yayınlanan bir raporda, uzay otellerinin 2069 yılına kadar hazır hale geleceği belirtilmişti. Samsung’un bu raporu, uzay otellerinin nasıl görünebileceği ile ilgili olarak ayrıntıları içermiyordu, ancak tasarımcılar tarafından geliştirilen uzay otel tasarımları ortaya çıktı. Şimdi gelin gelecekte uzay otellerinin nasıl görünebileceklerine birlikte göz atalım.

Gateway Vakfı'nın Von Braun İstasyonu

Von Braun istasyonu uzay turizmi

Gateway Vakfı, 2025 yılına kadar tekerlek şeklinde dönen bir uzay otelini turistlere açmayı hedeflediğini duyurdu. Vakıf, Von Braun isimli istasyonun açılmasıyla haftada 100 turist ağırlamayı amaçlıyor. Yapı 2027 yılında tamamen bittiğinde ise toplam 450 kişiye kadar konaklama sunmak asıl amaç.

Halka şeklindeki istasyonun ortasındaki iki uzun koridorun uzunluğu 190 metre olacak ve istasyon Uluslararası Uzay İstasyonuna yaklaştığında yolcuları boşaltmak için kullanılacak bir liman işlevi görecek.

Von Braun istasyonunun iç mekanı

uzay turizmi gateway vakfı von braun istasyonu

24 adet modüle sahip olacak Von Braun, içerisinde restoranlardan, otel odalarına, araştırma merkezlerinden lüks villalara ev sahipliği yapıyor. Yapay yerçekimi de olacak bu modüllerin açıklanan bilgiye göre her birinin metrekaresi 50.000.

Orbital Technologies'in uzay otelinin prototip tasarımı

Orbital Technologies uzay oteli

Diğer şirketler, Gateway Vakfı’nın tasarımına göre daha basit tasarımlar gerçekleştirdiler. 2011 yılında, Orbital Technologies adlı bir Rus şirketi, 2016 yılına kadar yedi odalı bir uzay evi açacağını söylemişti. Plan hiçbir zaman gerçekleşmedi ve 2014 yılında Sierra Nevada Corporation, şirketi satın aldı. Orbital Technologies'in orijinal planlarına göre, konuklar 1 gün için 1 milyon dolar karşılığında beş gün uzayda kalacaklardı. Tatil, bir şekilde ISS'deki astronotların deneyimine benzeyecekti.

Aurora Uzay İstasyonu

Aurora uzay istasyonu uzay turizmi

Havacılık şirketi Orion Span, Aurora Uzay İstasyonu’nu ise 2021’de başlatmayı ve 2022’de ilk konuklarını almayı umuyor. İstasyon, mürettebat üyeleri de dahil olmak üzere bir seferde altı kişiyi ağırlayacak ve 12 günlük ziyaret en az 9,5 milyon dolara mal olacak. Eğer uzay turistlerinden birisi olmak istiyorsanız 80.000 dolarlık bir depozitoyu da gözden çıkarmanız gerekiyor. Aurora Uzay İstasyonu'ndaki konuklar, istasyonun operasyonlarına ve bilim deneylerine katılabilecekler.

MARINA

uzay turizmi nasa

MARINA, NASA tasarım yarışmasını kazanan MIT öğrencilerinin tasarımından oluşuyor. MARINA, düşük dünya yörüngesinde kullanılmak üzere yaşanılabilir ve aynı zamanda ticari amaçlara hizmet eden bir modül olarak tasarlanmış. Tasarımın ana özelliği ise, sekiz adet odasının yanı sıra bir bara, restoranlara ve spor salonuna sahip olması. MARINA’nın 2025 yılında misafirlerine açılabilir olması bekleniyor.

Bigelow Aerospace B330

Bigelow Aerospace, uzay turizmi ile ilgili olarak çalışmalarını sürdüren öncü firmalardan birisi. Yaptıkları tasarımlardan birisi de zaten Uluslararası Uzay İstasyonu’na (ISS) bağlı. ISS’deki Bigelow Genişletilebilir Etkinlik Modülü (BEAM), 2028 yılına kadar ISS'de kalması için tekrar onay aldı. Astronotlar, Bigelow Genişletilebilir Etkinlik Modülü (BEAM) olarak adlandırılan şişirilebilir modülü rutin olarak izliyor ve bunun içinde testler yapıyorlar.

İki adet B330 birbirine bağlanabilir

bigelow b330

Bigelow şu anda bu prototipi temel alan yeni bir uzay yaşam alanı tasarlıyor. B330 olarak adlandırılacak olan bu aracın ismi 330 metreküp olmasından geliyor. B330, altı mürettebata ev sahipliği yapabiliyor. İki adet B330 modülü uzayda birbirine potansiyel olarak bağlanabiliyor. Bigelow Aerospace, bağlanmayı ayı yörüngeye alan bir uzay istasyonu inşa etmenin bir yolu olarak görüyor.

Kaynak : https://www.businessinsider.com/space-hotels-could-launch-in-2021-photos-2019-10
31
3
2
1
0
Emoji İle Tepki Ver
31
3
2
1
0