Uzmanlar, “Uzayda Doğum Yapmak Mümkün mü?” Sorusunu Yanıtladı

41
6
5
2
1
2024 yılında uzayda doğum yapma fikrine sahip olan Hollandalı şirket SpaceLife Origin, bu fikri ortaya attığında birçok eleştiriyi de gündeme getirmişti. Konu hakkında uzmanlara mikrofon yönelten Independent muhabirleriyse soruya bir cevap aradı.

Belki de son bir yılda, daha önce hiç olmadığı kadar çok ‘uzay’ kelimesini kullandık. Bunun başlıca sebepleri arasındaysa hedefimizde artık uzayın ya da uzayda yaşamın olması bulunuyor. Dünya üzerindeki popülasyonun gitgide artması ve kaynakların da azalması sonucunda farklı yaşanabilir arayışlarına girdik ve bu alanlarda gerekli şartları sağlasak bile insan ırkının devamlılığı için üreme gerekiyor.

2024 yılında uzayda doğum gerçekleştirmek isteyen SpaceLife Origins isimli Hollandalı şirket, 24 ila 36 saatlik bir görevle birlikte Dünya’nın yaklaşık 402 bin kilometre üstünde bir ilke imza atmayı planlıyor. Açıkladığı planda birinci sınıf medikal bir ekiple doğumu gerçekleştireceğini belirten şirket, doğumun olası risklerinin sıkı takiple azaltılacağını ve Dünya üzerinde gerçekleştirilen batılı standartlarla doğumun gerçekleştirileceğini belirtti.

Bu fikir şu an için bizlere fazlasıyla ütopik gelebiliyor. Peki, uzmanlar bu konu hakkında ne düşünüyor? Uzayda doğum fikrinin ne kadar realist olduğunu ve mümkün olup olmadığını merak eden Independent Türkçe, alandaki uzmanlardan fikir aldı.

Göreve olumlu bakanlar

Göreve daha pozitif bakan Kadın Doğum Uzmanı Doç. Dr. Eralp Başer, “Neden olmasın?” diyen kısımda bulunuyor. Bunun yanı sıra İstinye Üniversitesi Öğretim Üyesi Refika Koyuncu da göreve pozitif bakan kısımda bulunuyor. Koyuncu, konuyla ilgili fikirlerini belirtirken açıklaması şu şekilde oldu:

"Uzayda yerçekimi ve basınç olmayacak ancak anne doğum sırasında ıkınmasına devam edecek, uzman hekimlerin de yardımıyla doğumun gerçekleşmesinde herhangi bir sakınca görmüyorum. Yeryüzü dışındaki bir hayatın da varolabildiğinin araştırıldığı, uzayda yaşam koşullarının tartışıldığı, oraya yerleşmenin konuşulduğu bir dönemde uzayda doğumun tartışılıyor olması normal. Çünkü neslin devamı için üreme şart ve yaşam uzayda devam edecekse doğum da orada gerçekleşmeli. Ancak asıl zor olan, bu riski göze alıp uzaya giderek doğum yapacak gebe bulmak."

Göreve olumsuz bakanlar

Görevin başarısız olabileceğini düşünenler arasında bulunan Kadın Doğum Uzmanı Op. Dr. Fügen Sönmez, uzayda doğum fikrinin hayata geçirilemeyeceğini düşünüyor. Bu fikrini ortaya atarken de yeryüzünde sağladığımız doğumhane şartlarının yanı sıra yerçekimi ve basınç gibi faktörlerin de büyük önem arz ettiğini belirtiyor. Fügen son olarak gebe birinin uzaya gönderilmesi konusunun da sakıncalı olabileceğine değiniyor.

Görevin amacını sorgulayanlar

Yazımızın başında da bahsettiğimiz gibi, uzayda yaşam konusu fazlasıyla gündemde olan ve uzun bir süre daha gündemde kalacak bir soru. Bu konu üzerine araştırmalar yapan Marmara Üniversitesi Spor Sağlık Bilimleri Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Hasan Birol Çotuk, uzayda doğum konusu için bilimsel bir altyapı ya da araştırmanın bulunmadığının altını çiziyor. Kasım ayında Uluslararası Astronot Akademisi Daimi Üyesi olarak seçilen Prof. Birol Çotuk, bilimsel çalışma olmayan bir konuda yorum yapmanın ‘bilimsel etik’ açısından da doğru olmadığı kararında. Tam da bu noktada başlığımızla ilgili konuya değinen Çotuk, şirketin kendi reklamını yapmak için böyle bir fikri ortaya atmış olabileceğini düşünüyor. En nihayetinde şirketin ismi şu anda gündeme geldiği için biz de Çotuk’la benzer şekilde düşünüyoruz.

Independent Türkçe’nin uzmanlara uzattığı mikrofonlar sonucunda aldığımız cevaplar yukarıdaki gibi oldu. Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Sizce uzayda doğum mümkün olabilir mi ya da mümkün olursa nasıl bir artısı olur? Yorumlar kısmından fikirlerinizi bizlerle paylaşmayı unutmayın.

Kaynak : https://www.independentturkish.com/node/8056/ya%C5%9Fam/uzayda-do%C4%9Fum-m%C3%BCmk%C3%BCn-m%C3%BC
41
6
5
2
1
Emoji İle Tepki Ver
41
6
5
2
1