Telefon Çekmediğinde Wi-Fi Üzerinden Arama İmkanı Sunan 'Wi-Fi Araması' Nedir, Nasıl Kullanılır?

35
3
2
2
1
Şebekenizin olmadığı anlarda imdadımıza yetişen Wi-Fi araması nedir, ne işe yarar, nasıl yapılır gibi merak ettiğiniz soruları sizler için yanıtladık. Bununla birlikte Wi-Fi aramaları ücretli mi, tarifemizden eksiltiyor mu konusunu da sizler için ele aldık. Dilerseniz hiç uzatmadan içeriğimize geçelim.

Eğer bir akıllı telefona sahipseniz, diğer insanlar ile bağlantınız neredeyse hiçbir zaman kopmuyor. Şebekenizin en çekmediği anlarda , telefonunuzu uçak moduna aldığınızda ve daha birçok şebekeyi engelleyici durumlarda bile çağrı yapabilmek mümkün. Bugün, günümüzde varlığından pek haberimizin olmadığı Wi-Fi araması nedir, ne işe yarar, nasıl yapılır konularını en ince ayrıntılarıyla birlikte ele alacağız.

Teknoloji her geçen gün ilerliyor. Bu ilerleyiş, bizi teknolojiye daha fazla mahkum ediyor olsa bile aslında hayatımızı kolaylaştıracak çözümlerde ortaya çıkıyor. Bu çözümlerden bir tanesi ise Wi-Fi araması. İnternet üzerinden görüşme yapmaya aslnda WhatsApp, Instagram gibi uygulamalardan alışkınız. Lakin, Wi-Fi araması bu tarz internet üzerinden görüşmelere göre çok daha farklı bir yapıya sahip. Wi-Fi araması hakkında en çok merak edilen konulardan bir tanesi ise, bu aramalar mevcut tarifemizi etkiliyor mu sorusu. Dilerseniz lafı hiç uzatmadan Wi-Fi araması hakkında detaylıca bilgi sahibi olalım.

İlk olarak, Wi-Fi araması nedir?

telefon konuşması

VoWiFi olarak bilinen bu sistem, akıllı telefonunuzun Wi-Fi’ye bağlı olduğu müddetçe şebeke bağlantısına ihtiyaç duymadan telefon görüşmesi yapabilmesini sağlıyor. Bununla birlikte bir Wi-Fi sağlayıcısı bulunan herhangi bir ortamda bağlantınız kopmadan telefon görüşmelerinize devam edebiliyorsunuz. Bu özellik, her ne kadar hakim olmasanız bile akıllı telefonunuzda bulunuyor olabilir. Yalnızca onu aktif hale getirmeniz gerekiyor.

Bu sistem yalnızca aramaları kapsamıyor. Yani, bir kısa mesaj göndermek istediğinizde de yine şebeke hattına ihtiyaç duymadan Wi-Fi ile mesaj gönderebilirsiniz. VoWiFi özelliğini kullanabilmek için yeni nesil bir akıllı telefona ve en önemlisi 4.5G teknolojisine sahip bir sim karta sahip olmanız gerekiyor. Çünkü, bu teknoloji gücünü aslında 4.5G teknolojisi üzerinden alıyor. Eğer 4.5G teknolojisine sahip bir sim kart sahibi değilseniz, hizmet aldığınız operatöre giderek sim kartınızı değiştirebilirsiniz. Bu sayede siz de aşağıdaki adımları uygulayarak Wi-Fi ile arama özelliğini aktif hale getirebilirsiniz.

Peki Wi-Fi araması ne işe yarar?

Wi-Fi ile arama

Evde, ofiste, sporda veya herhangi bir alanda şebeke hattımızın çekmediği zamanlar olabiliyor. Böyle zamanlarda aklımıza direkt olarak kimse ile irtibat kuramayacağımız, şebekenin çektiği bölgelere gidene kadar çağrı yapamayacağımız düşüncesi geliyor. Ama durum böyle değil.

Spor salonunda olduğunuzu düşünün. Şebekeniz çekmiyor ama spor salonunun Wi-Fi bağlantısına bağlısınız. İşte böyle bir durumda şebekenizin çekmesine ihtiyacınız yok. Spor salonunuzda bulunan Wi-Fi aracılığıyla, WhatsApp veya Instagram gibi uygulamalara ihtiyaç duymadan direkt olarak arama yapabiliyorsunuz. Tıpkı normal bir şekilde arama yapıyormuş gibi, Wi-Fi’ye bağlıyken herhangi birini arayabilir ve kesintisiz bir şekilde konuşabilirsiniz.

Hatta bu özellik, şebeke hattınız aktif bir şekildeyken bile işe yarıyor. Örnek vermek gerekirse, şebeke hattınız aracılığıyla bir görüşme yaparken sesinizin kesilebilmesi, şebekenin daha az çekmeye başlaması durumunda VoWiFi özelliği şebekenizi destekleyerek bu sorundan etkilenmemenizi sağlıyor.

Android’de Wi-Fi araması nasıl yapılır?

Android'de Wi-Fi araması yapma

  • Adım #1: Telefonunuzun menüsünde bulunan Ayarlar butonuna tıklayın
  • Adım #2: Karşınıza çıkan Ayarlar sekmesinden Bağlantılar bölümüne tıklayın
  • Adım #3: Hemen aşağıda duran Wi-Fi Araması seçeneğini aktif hale getirin.

Eğer bir Android telefon sahibiyseniz, Wi-Fi ile arama özelliğine erişmek bu kadar kolay. Ayarlar kısmında bulunan Bağlantılar sekmesinden Wi-Fi Araması özelliğini aktifleştirdiğinizde direkt olarak kullanmaya başlayabilirsiniz. Eğer, Wi-Fi araması seçeneği sizin telefonunuzda farklı bir sekmedeyse ayarlar ekranına “Wi-Fi araması” yazarak doğru ayarlar sekmesine gidebilirsiniz. Yukarıdaki adımlar, Samsung telefona ait ayarlar sekmesi üzerinden hazırlandı. Eğer farklı markalara ait bir Android telefon kullanıcısıysanız, yüksek ihtimalle bu ayar çok daha farklı bir sekmede olacaktır. Ama size şöyle bir tüyo verelim; ilk göz atacağınız sekmeler Wi-Fi ve Hücresel bağlantı sekmeleri olmalı.

iPhone’da Wi-Fi araması nasıl yapılır?

iPhone Wi-Fi ile arama özelliğini açma

  • Adım #1: Menüde bulunan Ayarlar uygulamasına tıklayın.
  • Adım #2: Hücresel ayarlarına tıklayın.
  • Adım #3: Wi-Fi ile arama seçeneğine tıklayın
  • Adım #4: Bu iPhone’da Wi-Fi ile Arama seçeneğini aktif hale getirin.

Eğer iPhone kullanıcısıysanız, Wi-Fi ile arama özelliğini iki farklı sekmeden aktif hale getirebilirsiniz. Bunlardan bir tanesini yukarıda belirttik.Bir diğeri ise: Ayarlar > Telefon > Wi-Fi ile Arama > Etkinleştir ayarı. Wi-Fi ile arama yapma özelliğini etkinleştirmek için aslında birden çok yolunuz var. Hatta, eğer kullandığınız hattınızı yeni satın aldıysanız bu özellik sizde otomatik olarak aktif bir şekilde geliyor. Ama yine de, ayarlar sekmesinden aktif olup olmadığını kontrol etmenizde fayda var.

Wi-Fi araması nasıl çalışır?

Numara tuşlama

Wi-Fi üzerinden arama sistemi, aslında VoIP (İnternet Protokolü Üzerinden Ses) sistemi ile çalışan bir özellik. Telefonunuz, Wi-Fi araması esnasında internet üzerinden operatörünüz ile bağlantı kurarak görüşme yapmanızı sağlıyor. Günümüzde online görüşmeler yapmak için kullandığımız WhatsApp, Skype gibi uygulamalar da aslında VoIP sayesinde bize bu hizmet sunabiliyor. Günümüz telefonlarının neredeyse tamamında bu özellik bulunuyor ve operatörlerin hepsi bu özellikten faydalanabilmeniz için imkan sağlıyor.

Wi-Fi araması ücretli mi?

Wi-Fi arama ücretli mi?

Aslında en çok bunu merak ettiğinizi biliyoruz. Madem telefonumuzda şebeke bağlantısı olmadan arama yapabiliyoruz, o zaman mevcut tarifemizden haklarımızı da kullanmıyoruz gibi bir düşünceye kapılmayın. VoWiFi ile yapacağınız görüşmeler, tarifenizdeki dakikalardan kullanmaya devam ediyor. Çünkü siz her ne kadar şebeke bağlantısına sahip olmasanız bile, telefonunuz Wi-Fi aracılığıyla operatörünüz ile bağlantı kurmayı başarıyor. Bu nedenle, Wi-Fi üzerinden yapacağınız tüm görüşmeler mevcut tarifenizden karşılanıyor.

Sizler için şebeke hattınızın çekmediği durumlarda kullanabileceğiniz Wi-Fi araması nedir, nasıl yapılır, ne işe yarar gibi soruları en ince ayrıntısına kadar yanıtladık. Bununla birlikte Wi-Fi araması hakkında en çok merak edilen konulardan bir tanesi olan tarifeden eksiliyor mu sorusunu da cevapladık. Eğer sık sık konum değiştiren, şebeke hattının çekmediği alanlarda bulunan birisiyseniz Wi-Fi araması özelliğinizi aktif etmenizi tavsiye ediyoruz. Tabii ki, yalnızca bu tarz durumlarda değil, günlük yaşantınızda çok daha iyi telefon görüşmesi performansı alabilmek içinde bu özelliği aktif hale getirebilirsiniz. Sizler Wi-Fi araması özelliğini kullanıyor musunuz?

35
3
2
2
1
Emoji İle Tepki Ver
35
3
2
2
1