Karanlık Madde Teleskobu eROSITA'dan İlk Görüntüler Geldi

24
9
3
0
0
Bilim insanları, Alman Uzay Ajansı'nın X-Ray teleskobu eROSITA ile çekilen ilk görüntüleri, Max Planck Enstitüsü'ndeki bir etkinlikte yayınladılar. Görüntüler, evrenin sırları hakkına önemli bilgiler verebilir.

Yeni görüntüler, kozmosun yapısını yeni yollarla inceleyerek bilinen evrenin kabaca %68'ini oluşturan gizemli karanlık enerjinin doğası hakkında çok önemli bilgiler verebilir. Max Planck Enstitüsü'den yüksek enerji astrofiziği uzmanı Kirpal Nandra, “Görünür ışık, yıldızlarının izleyebileceği bir galaksinin yapısını gösterir ancak merkezde büyüyen süper kütleli kara deliklere X ışınları hakimdir. Optik teleskopla elde edilen görüntüler, galaksileri ve evrenin karanlık madde yapısını izleyen, aralarındaki boşluğu dolduran büyük gaz rezervlerini ortaya koyuyor” dedi.

İki X-ışını ile alınan görüntüler, temmuz ayında Rus/Alman Spektr-RG uzay gözlemevinin projelerinin bir parçası olarak başlatılan eROSITA’nın yedi aynası tarafından çekildi.

Görüntülerden biri komşu galaksimiz Büyük Macellan Bulutu'nu, diğeri ise 800 milyon ışık yılı uzaklıktaki iki galaksi kümesini gösteriyor:

karanlık madde

Bilim insanları, X ışını gözlemlerinin karanlık enerjinin varlığı ve doğası hakkında yeni veriler sağlayabileceğine inanıyor. Doğrudan gözlem mümkün olmadığı için diğer nesneler üzerindeki etkileri ile gözlem yapılabiliyor. Bu yüzden eROSITA ekibi önemli miktarda X ışını yayan galaksi kümelerini inceleyecek.

karanlık madde

eROSITA projesinden Andrea Merloni, “Artık eROSITA'nın verdiği sözü yerine getirebileceğini ve tüm gökyüzünün benzeri görülmemiş derinlik ve ayrıntıya sahip bir haritasını oluşturabileceğini biliyoruz” dedi. Max Planck Enstitüsü'nden Predehl, “Yeni keşifler için potansiyel çok büyük ifadesini kullandı. Bilim insanlarının bu ümitli açıklamaları, yeni gözlemlere işaret ediyor olabilir.

Kaynak : https://futurism.com/the-byte/first-images-dark-matter-telescope
24
9
3
0
0
Emoji İle Tepki Ver
24
9
3
0
0