8
3
1
1
0

Geçtiğimiz yıldan bu yana akıllı telefon üreticileri, telefonlardaki belirli alanların gelişimi üzerine odaklanmış durumda. Kamera ve telefon pilleri bu odağın başlarında bulunsa da akıllı telefon üreticilerinin asıl odak noktasında telefonlardaki ekran/gövde oranını büyütmek bulunuyordu.

Telefonlardaki ekran/gövde oranı, basitçe özetlememiz gerekirse telefonun ön yüzünün tamamının telefonun aktif olarak kullanılabilen alanına oranı olarak tanımlanabilir. Başka bir deyişle çerçeve dahil ön panelin çerçeveler hariç ön panele oranı da diyebiliriz. En kısa tabiriyle dokunabildiğiniz yüzeyin bütüne oranı. (Tahmin ediyoruz ki başka bir tanım da getirilemez.)

Farklı çözüm yolları

Çentik

Akıllı telefon üreticileri, farklı çözüm yöntemleri deneyerek telefonlarındaki ekran/gövde oranını artırmaya çalıştı. Bu yöntemlerin başında çentik diye tabir ettiğimiz çözüm önerisi hayatımıza girdi. Bu sayede telefonun üst kısmını tamamen kullanılamaz hale getirmek yerine yalnızca gerekli kısımlar sensör ve lens gibi gereksinimler için kullanılırken telefonun üst köşelerindeki ekranlar işlevselliğini korudu.

Delik Ekran

Çentikten belirli bir süre sonra hayatımıza delik ekranlı telefonlar giriş yapmış oldu. Bu noktada telefondaki ekranın neredeyse tamamı kullanıcılara sunulurken yalnızca ön kamera için ayrılmış bir delik ekranda yer aldı. Bu sayede kullanıcılar telefon ekranının büyük bir çoğunluğunu kullanabilir hale geldi.

Kızaklı Kamera

Kronolojik olarak farklılıklar olsa da ekran/gövde oranı olarak baktığımı zaman en köklü değişikliklerden biri açılıp kapanabilen kameraların hayatımıza girmesiyle birlikte başladı. Bu sayede ekranın neredeyse tamamı kullanıcılara kalırken ön kameraya ihtiyaç duyulması halinde belirli bir mekanizma, ön kameranın açılmasını sağlıyordu.

%100’den daha fazla ekran/gövde oranı

Mi Mix Alpha

Tabii ki teknoloji devlerinin Yaptım çünkü yapabiliyorumfelsefesi sonucunda ‘daha fazlası’ karşımıza çıkmaya başladı. Bunun en temel örneği de ekran/gövde oranı %100’ün üstünde olan Xiaomi Mi Mix Alpha.

Telefonun yalnızca önünde değil aynı zamanda arkasına da ekran yerleştiren Xiaomi, bu sayede kullanıcılara kullanabilecekleri devasa bir ekran sunuyor. Telefonda herhangi bir fiziksel tuş bulunmaması da telefonun yanlarında uzun zamandır ‘iPhone 150’ konsept tasarımlarında gördüğümüz özellikleri kullanabileceğimizi belirtir nitelikte.

Şu an için telefon yalnızca bir konsept olarak karşımıza çıkıyor. Yakın gelecekte Xiaomi’nin telefonu tamamlamasının ardından inceleme videosuyla birlikte sizlerle olacağımızı söyleyebiliriz. O zamana dek hoşça kalın.

8
3
1
1
0
Emoji İle Tepki Ver
8
3
1
1
0