Xiaomi Webtekno'ya Konuştu: Fiyatlar Yükselecek, Türkiye’ye 5 Mağaza Daha Açılacak

160
49
11
5
2
Xiaomi'nin ilk resmi Türkiye lansmanın ardından, firmanın Ürün ve Pazarlama Müdürü Donovan Sung ile bir röportaj gerçekleştirdik, kafalardaki önemli sorulara yanıt bulduk.

Xiaomi'nin Türkiye'de gerçekleştirdiği ilk resmi lansmanda Mi 9 ve Redmi Note 7 modellerinin Türkiye fiyatları açıklandı. Fiyatlar, güçlü rakiplerin eş değer telefonlarına göre belirlenmiş durumdaydı. Ayrıca lansmanda Xiaomi'nin Türkiye'deki 3. mağazasını yine İstanbul'a açacağı bilgisini aldık.

Elbette bilgilerle yetinmedik. Olayı yerinden takip eden editörümüz Talha Kerem Kalfa, lansmanın ardından Xiaomi Global Ürün ve Pazarlama Müdürü Donovan Sung ile bir araya geldi. Sung, Xiaomi CEO'sunun geçtiğimiz günlerde yapmış olduğu "Fiyatlarımız yükselecek" açıklamasına, katlanabilir telefonlara ve telefon haricindeki diğer Xiaomi ürünlerine dair samimi açıklamalarda bulundu.

Xiaomi fiyatlarını yükseltecek, ancak kâr oranı hiçbir zaman %5’in üzerine çıkmayacak. Peki nasıl?

  • Kerem: Geçtiğimiz günlerde Xiaomi CEO’su Lei Jun, artık daha kaliteli ve daha yüksek fiyatlı telefonlar üreteceğinizi söylemişti. Bu strateji sizce işe yarayacak mı? Türkiye gibi pazarlarda fiyat artışlarıyla başarılı olmanız mümkün mü?

Donovan Sung: Fiyatlarımızı her zaman rekabet seviyesine uygun düzeyde tutacağız, bundan emin olabilirsiniz. Geçtiğimiz yıl tüm satışlarımızdan elde ettiğimiz kâr miktarını %5 seviyesinde tutma sözü vermiştik. Birkaç gün önce açıkladığımız 2018 satış raporlarına bakacak olursanız, bu sözümüzü tutmuş olduğumuzu göreceksiniz. 

Tüm fiyatlarımız hala rekabete uygun düzeyde. Türkiye gibi pazarlar için de yeni stratejilerimizin uygun olduğunu düşünüyorum.

  • Kerem: Yani fiyatlarınızı yükselteceksiniz, ancak kâr oranınızı sabit tutacaksınız. Doğru mu anladım?

Donovan Sung: Evet, kâr oranı sözümüz sabit kalacak. Biz o sözü tüm zamanlar için verdik ve tutmaya da devam edeceğiz.

Sung’ın bu açıklamasından, Xiaomi’nin üretime daha fazla yatırım yaparak, yani daha fazla para harcayarak, maliyetlerini arttıracağını anlıyoruz. Yapılan maliyetlerin üzerine maksimum %5 kâr eklenecek, ürünlerin fiyatı bu nedenle yükselişe geçecek. Önümüzdeki dönemde tanıtılacak tüm Xiaomi amiral gemilerinin fiyatlarında yükselme bekleyebiliriz. 

Xiaomi, Türkiye’de 5 fiziksel mağaza daha açacak. Ayrıca akıllı telefon dışında, envai çeşit ürünlerini de bu mağazalarda satışa sunacak:

  • Kerem: Çok geniş bir ürün yelpazeniz var. Xiaomi, akıllı telefon dışındaki ürünlerini (elektrikli scooter vb.) ne zaman Türkiye’de satışa sunacak?

Donovan Sung: Bugün odaklandığımız şey iki yeni telefonumuzu Türkiye’de tanıtmaktı. Ayrıca bugün, her birisi Nesnelerin İnterneti ekosistemine uygun olan, akıllı telefon dışında 2000’i aşkın ürünümüz bulunduğunu da açıkladık. Bu ürünleri Türkiye’ye getirmeyi planlıyoruz. 

Bildiğiniz gibi Türkiye’deki faaliyetlerimiz sadece birkaç ay önce başladı. Şu anda Türkiye’de sadece 2 resmi fiziksel mağazamız var ve üçüncüsünü de yakında açıyoruz. Yakında Türkiye’de 7 farklı fiziksel mağazamız bulunacak. Kesinlikle daha fazla ürünümüzü bu mağazalarımıza getirip satışa sunacağız.

Yeni mağazalarımızın ne zaman açılacağını da yakında duyuracağız. Lansmanda sergilediğimiz 2000’i aşkın IoT ürünü de zamanla Türkiye’de kendine yer bulacak.

“Katlanabilir telefon için kendimizi hazır hissettiğimizde önce sizin haberiniz olacak”

  • Kerem: Her yerde katlanabilir telefonunuzu görüyoruz. Gerçekten diğer firmalarla rekabet edebilecek bir ürün olacağına eminiz. Peki katlanabilir telefonunuzu 2019’da satışa sunacak mısınız?

Donovan Sung: Bildiğiniz gibi, katlanabilir telefonlar konusunda ilk konseptleri ortaya çıkartan firmalardanız. İnternette gördüğünüz videolarda yer alan iki tarafından katlanabilir telefonumuz, gerçekten çok beğenilmişti. 

Katlanabilir telefonları geliştirmek için uzun süredir yatırımlar yapıyoruz. Katlanabilir telefonlar bizim için gerçekten çok ilgi çekici bir alan. Şimdilik katlanabilir telefonlarımızı satışa sunacağımız tarihi net olarak açıklayamıyoruz. 

  • Kerem: Yani telefonu satışa sunmadan önce olabildiğince iyi olduğundan emin olacaksınız, doğru mu?

Donovan Sung: Kesinlikle. Kendimizi hazır hissettiğimizde önce sizin haberiniz olacak bundan emin olabilirsiniz. Gördüğünüz video, konsept aşamasında olan bir telefon için oldukça uzundu. Bu da çalışmalarımızın ne kadar ilerlediğini göstermeye yeter. Yakında bu konudaki açıklamalarımızı daha net şekilde yapabileceğiz. 

Xiaomi Global Ürün ve Pazarlama Müdürü Donovan Sung ile İstanbul’da yaptığımız röportaj, firmanın pek çok planına ışık tutuyor. 

Kısaca özetlemek gerekirse Xiaomi'nin Türkiye planları, önümüzdeki süreçte daha da detaylanacak. Bu süre zarfında, firmanın ülkemizdeki mağaza sayısı 7'ye çıkacak. Ayrıca akıllı telefon dışındaki ürünleri de ülkemizde yakında göreceğiz. Çok net olmamakla birlikte, iki kenarından katlanabilir telefon hakkında, yakın zamanda daha net bilgilere ulaşmayı umut ediyoruz.

160
49
11
5
2
Emoji İle Tepki Ver
160
49
11
5
2