Yapay Zeka Kullanılarak Death Metal Şarkısı Yapıldı

11
6
3
1
0
Yapay zeka ve robotlar sanat eseri yaratamaz inanışını her geçen gün biraz daha sarsan yapay zeka, bu defa marifetini death metalde gösterdi.

Death metal ve genel olarak metal müzik, kendine has bir takipçi kitlesine sahip. Ülkemizde de bu türde eserler veren pek çok isim ve grup var. Bunların en bilineni Pentagram olsa da eskilerden Akbaba, hala aktif olarak kariyerine devam eden Hecatomb, Pitch Black Process gibi gruplar var.

Dadabots da death metal sanatçılarının son örneklerinden. Death metal yapan bu arkadaş gerçek bir insan değil, yapay zeka. Teknoloji uzmanları CJ Carr ve Zack Zukowski tarafından yaratılan yapay zeka, derin öğrenme kullanarak Psyopus’un ‘Ideas of Reference’ (Referans Fikirleri) albümünü 29 defa dinledi ve albümdeki müzik elementlerini izleyerek ortaya orijinal eserini çıkardı.

Ortaya çıkan ürün şimdilik çok da başarılı değil. Zaman zaman death metalden çok progressive metale yakınsayan ritimler kullanan yapay zekanın vokalleri de gereğinden fazla distortionlu ve bir sözcük üretmekten ziyade bir ses üretmeye çalışmış. Şarkının yüksek hızlı ve agresif ritmi bir makine için uygun olabilir ama dinleyicilere nefes alabilecekleri bir boşluk bırakmamış. Şarkı biraz tekdüze ve bridge kısmı yok gibi geliyor insana. Kafayı o kadar salladıktan sonra insan boynunu biraz dinlendirebilmeli.

Öte yandan şarkı genel olarak çok da fena değil ve türün örnekleriyle kıyaslandığında, ‘yeni başlayan bir sanatçı için’ hiç de fena bir performans sayılmaz. Yapay zeka zamanla daha da ileri gidecek ve kendini geliştirdikçe, yeni eserler gördükçe farklı ürünler ortaya çıkaracaktır.

İkili, müzik oluşturmak için kullandıkları Dadabots adlı yazılıma yaklaşımlarını 2017 yılında bir makalede “kusurlarındaki estetik fayda” üzerinde durarak açıklamıştı. Dadabots’un sayfasındaki şarkılar herkese o kadar da estetik gelmeyebilir. Genel olarak yapay zeka şu anda resim sanatında daha başarılı olsa da müzik sanatında da yakında iddialı olabilir. (Özellikle de sadece notasal olarak bilgiyi takip etmek yerine bir armoni ve ritm takibine sahip iki katmanlı bir nöral öğrenme ağı kurulup ikisini aynı anda test edecek bir algoritmaya geçildiğinde.)

Yapay zekanın gelişimini takip etmek isteyenler, bu linkten çalışmalarına, aşağıdaki ekrandan sürekli metal müzik çaldığı YouTube kanalına gidebilirler.

Bir de neden bu yapay zekaya sanatçı ismi olarak ‘White Noise’ seçmediler ki?

Kaynak : https://thenextweb.com/artificial-intelligence/2019/04/22/listen-to-this-ai-spit-out-brutal-death-metal-non-stop/
11
6
3
1
0
Emoji İle Tepki Ver
11
6
3
1
0