YouTube'un "İlk Videosundan Bile Önce Yüklenen" Gizemli Video Sahte Çıktı: İşte Olayın Aslı...

34
6
5
2
0
YouTube'un ilk videosu olarak bilinen videodan bile daha eski yükleme tarihine sahip olan video, sosyal medyada gündem oldu. Ancak işin aslı, zannedilenden tamamen farklıydı.

İnternet dünyasını alt üst eden bir iddia ortaya atılmış, YouTube’daki ilk videonun aslında “Me at the zoo” olmadığı öne sürülmüştü. İddia, aslında kısmen de gerçekti. Fakat bu durum yeni bir keşif değil, bir hatadan kaynaklanıyordu.

YouTube’da ‘gerçek ilk video’ olarak paylaşılan söz konusu video, 5 Nisan 2005 tarihinde yüklenmiş gibi duruyordu. Videonun 'görünen' yüklenme tarihi, aslında YouTube’daki bir hatadan kaynaklanıyordu.

YouTube’da gündem yaratan o video:

“YouTube’a Hoş Geldiniz!” başlıklı 48 saniyelik sahte video, platformun kurucuları Chad Hurley, Steven Chen ve Jawed Karim’in isimlerine yer veriyordu. Ayrıca videonun “jawed” adlı kullanıcı tarafından yüklendiği gösteriliyordu.

Ancak video, en başında bile bazı hatalara sahipti. Şu anda adı düzeltilen “enn” adlı kullanıcı, YouTube’a Eylül 2005’te, yani video yüklendikten 5 ay sonra kaydolmuş gibi gösteriliyordu. Bunun nedeniyse “veri tabanı güncellemesi sırasında hesabın kayıt tarihinin de etkilenmesi” olarak belirtiliyordu.

Bir başka hata ise videonun kalitesiydi. YouTube, videoyu izlediğiniz 480p çözünürlük desteğini 2008 yılında getirmişti. Fakat asıl hata, sayfanın kaynak kodlarında yatıyordu.

youtube eski video

YouTube videosunun bulunduğu sayfanın kaynak kodları, videonun yüklenme tarihini 25 Ocak 2023 olarak gösteriyordu. Yani yükleyen kişi, platformdaki bir açıktan faydalanarak video tarihini eski göstermeyi başarmıştı.

YouTube’tan konu hakkında açıklama geldi:

The Verge’e konuşan YouTube temsilcisi Kimberly Taylor, tarih değişikliğine yol açan sorunun farkında olduklarını ve düzeltmeye çalıştıklarını ifade etti. Taylor, ilk videonun da her zaman 23 Nisan 2005'te yüklenen “Me at the zoo” olacağını vurguladı.

Sorun düzeltildi:

YouTube, video tarihinin değiştirilmesine yol açan sorunu çözdü ve sahte videonun gerçek yüklenme tarihi gösterilmeye başladı.

Kaynak : https://www.theverge.com/2023/1/26/23573475/youtube-fixing-bug-someone-fake-oldest-video
34
6
5
2
0
Emoji İle Tepki Ver
34
6
5
2
0