Zorunlu Kış Lastiği Uygulaması Başladı: İşte Bilmeniz Gereken Her Şey

14
9
2
2
1
Zorunlu kış lastiği uygulaması resmen başladı. Ticari araç sahipleri, 1 Nisan'a kadar kış lastiği kullanmak zorundalar. Bireysel araç sahiplerinin kış lastiği kullanmaları da kendi menfaatleri için önemli.

Bugün 1 Aralık 2023. Yani kış mevsimi resmen başlamış durumda. Hâl böyle olunca vatandaşların can ve mal güvenliğini sağlamayı amaçlayan zorunlu kış lastiği uygulaması başlamış oldu. Bugün itibarıyla tüm ticari araçların kış lastiklerini takmaları gerekiyor. Aksi takdirde para cezası ile karşı karşıya kalabilirler.

İlgili yönetmelik doğrultusunda, ticari amaçla kullanılan otomobillerin 1 Nisan 2024 tarihine kadar kışlık lastik kullanmaları gerekecek. Bu arada; bireysel amaçla kullanılan otomobillerde böyle bir zorunluluk yok ancak vatandaşların kış lastiği kullanmaları, kendilerinin ve birlikte yolculuk ettiklerinin can ve mal güvenliğini sağlamaya yardımcı olacaktır.

Kış lastiği takmamanın cezası nedir?

zorunlu kış lastiği başladı

Zorunlu kış lastiğini takmayan ticari araç sahipleri, 2023 yılı için 2.568 TL para cezası ödeyecekler. Ancak bu durum 1 Ocak 2024'te değişecek. Geçtiğimiz aylarda belli olan ve yüzde 58,46 olarak açıklanan yeniden değerleme oranı ile zorunlu kış lastiği takmayan araç sahiplerine, 4.069 TL ceza ödeyecekler. 

Bu arada; kış lastiği taktığınız hâlde polis denetimine yakalanırsanız para cezası yeme olasılığınız bulunuyor. Çünkü kolluk kuvvetleri, yaptıkları denetimlerde kış lastiğinin diş derinliğini ölçüyorlar. Hâliyle lastiğin, belirli koşulları sağlaması gerekiyor. Eğer yeni bir kış lastiği alma planınız bulunuyorsa da lastiğin ne zaman üretildiğini mutlaka kontrol edin. Zira yıllarca beklemiş olan lastikler, özelliklerini kaybediyorlar.

Zorunlu kış lastiği uygulaması hakkında bilmeniz gereken her şey:

14
9
2
2
1
Emoji İle Tepki Ver
14
9
2
2
1