113 Milyon Yıl Önce Yaşamış Bir Dinozorun Ayak İzleri Bulundu: Peki Bu İzler Neden Şimdi Ortaya Çıktı?

7
4
2
1
0
Teksas'ta yaşanan kuraklıklardan sonra Dinozor Vadisi Eyalet Parkı'ndan akan bir nehrin neredeyse tamamı kurudu. Kuraklıktan sonra nehirde dev ayak izleri ortaya çıktı ve bu ayak izlerinin yaklaşık 113 milyon yıl önce yaşamış bir dinozora ait olduğu belirtildi.

Dünyadaki dengenin her geçen gün daha da bozulmasına neden olan küresel ısınma yüzünden kuraklık günden güne artıyor. Geçtiğimiz haftalarda Avrupa’da yaşanan sert kuraklık yüzünden geçmişi 1600’lü yıllara dayanan ve üzerinde “Beni görüyorsan, ağla!” yazan Açlık Taşları ortaya çıkmıştı.

Şimdi de Teksas’ta yaşanan şiddetli kuraklık yüzünden Dinozor Vadisi Eyalet Parkı’nda 113 milyon yıl öncesine ait olduğu belirtilen dinozor izleri ortaya çıktı. Ortaya çıkan ayak izlerinin "Acrocanthosaurus" adlı bir dinozor türüne ait olduğu açıklandı

Dinozor yaklaşık 5 metre boyunda ve 7 ton ağırlığındaydı

Dinozor ayak izi

Parkta ortaya çıkan bu dev ayak izlerinin bir dinozora ait olduğu tahmin edilirken, Texas Dinozor Vadisi Eyalet Parkı, dünyada bu tip izlerin görüldüğü ve en iyi korunan alanlardan biri olarak biliniyor. Teksas Parklar ve Yaban Hayatı Departmanından Stephanie Salinas Garcia, aşırı kuraklığın, parkın ortasından geçen nehrin neredeyse tamamını kuruttuğunu ve bu yüzden de izleri görünür hale geldiğini açıkladı.

Dallas şehrinin güneybatısındaki bir iç bölgede yer alan eyalet parkı, bir zamanlar antik bir okyanusun kenarındaydı ve dinozorların çamurda ayak izleri bıraktığı düşünülüyor. Yakın zamanda ortaya çıkan izlerin çoğunun, bir yetişkin olarak yaklaşık 7 ton ağırlığında ve 4,5 metre boyunda olan Acrocanthosaurus tarafından bırakıldığı belirtildi. Dinozorun bıraktığı 140 adet ayak izinden 60’ının görülebilir durumda olduğu söylendi.

Kaynak : https://www.sciencealert.com/dinosaur-footprints-revealed-in-texas-are-among-the-longest-trails-ever-found
7
4
2
1
0
Emoji İle Tepki Ver
7
4
2
1
0