Aralarında Türkiye'nin de Bulunduğu 130 Ülkeden Ortak Vergi Anlaşması

119
35
16
4
1
Aralarında Türkiye'nin de bulunduğu 130 ülke, küresel çapta çalışan şirketler için yeni bir vergi anlaşmasına vardı. Bu anlaşmaya göre çok uluslu şirketler, para kazandıkları her ülkede en az yüzde 15 vergi ödeyecekler. Anlaşmanın vergiden kaçınmayı engelleyeceği ve küresel çapta 150 milyar dolarlık gelir sağlayacağı düşünülüyor.

Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD) üyelerinin de bulunduğu 130 ülke, uluslararası çapta geçerli olacak yeni bir vergi anlaşması imzaladı. Dünya ekonomisinin yüzde 90'ını ellerinde tutan Çin, Almanya, ABD, Japonya, İngiltere ve Türkiye gibi ülkelerin de aralarında bulunduğu bu 130 ülke, imzaladığı vergi anlaşması ile çok uluslu şirketlerden en az yüzde 15 vergi alacak.

Uluslararası vergi anlaşması, özellikle de çok sayıda ülkede hizmet veren firmalar ile dijital dünyada çalışan şirketleri etkileyecek. Bu kurumlar artık, bir ülkede kazandıkları paranın en az yüzde 15'ini vergi olarak ödeyecekler. Uzmanlar, bu tür bir anlaşma ile şirketlerin vergiden kaçınmasının önüne geçileceğini düşünüyorlar. 

150 milyar dolar vergi geliri sağlanması hedefleniyor

Küresel Vergi Anlaşması

Anlaşmaya dahil olan ülkeler, bundan sonra çok uluslu şirketler için ortak bir tavır sergileyecekler. Böylelikle bir şirket, vergiden kaçınmak için merkezini taşımayacak ya da farklı yöntemler uygulayamayacak. Uluslararası vergi sistemini istikrarlı hale getirmeyi hedefleyen anlaşmanın, 150 milyar dolarlık ek vergi geliri sağlayacağı düşünülüyor.

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan ABD Başkanı Joe Biden, anlaşmaya varılmasından mutluluk duyduğunu belirtti. Bu anlaşmayla birlikte şirketlerin, söz konusu 130 ülkede birbirine yakın vergi ödeyeceğini söyleyen Biden, bu sayede ülkelerin birbirine düşmesinin önüne geçileceğini açıkladı.

Küresel vergi anlaşmasının detaylarının ekim ayına kadar tamamlanması bekleniyor. Anlaşmanın yürürlüğe gireceği tarih içinse 2023 yılı düşünülüyor...

Kaynak : https://www.sozcu.com.tr/2021/ekonomi/130-ulkeden-kuresel-vergi-anlasmasi-6517094/
119
35
16
4
1
Emoji İle Tepki Ver
119
35
16
4
1