14 Yaşındaki Süper Zeki Çocuk, Üniversiteden Mezun Oldu, Intel'de Staj Yapıp SpaceX’te İşe Girdi! İyi de Nasıl?

30
6
2
2
1
Henüz 14 yaşında olan Kairan Quazi, üniversitesinden mezun olur olmaz SpaceX'te yazılım mühendisi olarak işe alındı.

Bugüne kadar dünya çapında pek çok süper zeki çocuğun haberlerini duymuştuk. Henüz 10’lu yaşlarında en iyi üniversitelerin zor bölümlerinden mezun olabilen bu çocuklar arasına bir yenisi daha katıldı...

14 yaşındaki Kairan Quazi, ABD’deki Santa Clara Üniversitesi’nde bilgisayar bilimi ve mühendislik alanlarında dersler aldı. Kairan, henüz bu yaşında SpaceX’te çalışmaya başladı.

14 yaşındaki Quazi, mezun olur olmaz SpaceX’e tam zamanlı çalışan olarak girdi!

()

SpaceX’in Kairan’a gönderdiği mesaj: “Kairan, tebrikler! SpaceX, Yazılım Mühendisi pozisyonu için ekteki iş teklifini size sunmaktan memnuniyet duyar.”

SpaceX, 14 yaşındaki Quazi’ye şimdiden el koydu. Quazi’nin, görev yapacağı departman tam olarak bilinmese de daha önce SpaceX’in dünya çapında uydudan hızlı internet sunma projesi Starlink’te görev yapacağı öğrenilmişti.

Quazi, üniversite için de özel bir öğrenci konumunda. Kendisi, bu yıl üniversiteden mezun olarak bu üniversiteden mezun olan en genç isim oldu. Bu rekor, üniversite bünyesinde 200 yıldır kırılamamıştı.

Daha önce Intel için bile çalışmış:

kairan quazi

Kairan Quazi’nin kariyeri SpaceX ile başlamayacak. Genç isim, dünyanın en büyük yarı iletken tasarlayıcısı Intel’in yapay zekâ araştırma laboratuvarında “araştırma işbirlikçisi” olarak görev aldı.

Üstelik bu unvan, kendisinin yaşı yetmediğinden dolayı böyleydi. Yaptığı iş aslında bir stajyerlikti. Intel, yaşı uymadığından dolayı kendisini bir araştırma işbirlikçisi olarak göstermek zorunda kaldı.

Kairan, Intel’de yapay zekâ alanında çalışan en küçük yaşlı isim oldu.

Peki, bu çocuğun hikâyesi ne, ne kadar zeki?

kairan quazi

Kairan Quazi, henüz 9 yaşındayken Las Positas Koleji’nde okumaya başladı. Aynı yaşlardayken Intel’deki stajına da başladı. İlerleyen zamanlarda ise Santa Clara Üniversitesi’ne geçiş yaptı.

En sevdiği kitabın George Orwell’in 1984’ü olduğunu da paylaşan Quazi, uzmanların yaptığı testlere göre dünya nüfusunun %99,9’undan daha yüksek bir IQ’ya sahip. Yani en zeki 11 milyon insan arasında yer alıyor.

Kendisinin keşfi ise bir çocuk doktoru sayesinde gerçekleşmiş. Doktor, Quazi’nin ebeveynlerine çocuklarının daha gelişmiş akademik deneyime ihtiyacı olduğunu söylemiş. Böylece kendisinin kolej ve üniversite macerası başlamış.

Zekâsı ve düşünceleri zaman zaman kendisi için dert de olmuş…

kairan quazi

Quazi, daha önce 9 yaşındayken HuffPost’a yaptığı açıklamada zekasının kendi yaşıtlarıyla arasına koyduğu iletişim bariyerini şu örnekle paylaşmıştı:

“Anaokulunda, arkadaşlarıma Beşar Esad'ın kendi halkına karşı kimyasal silah kullandığını söylemenin, oyun parkında çocukları ağlattığını öğrendim.
Ailem o gün mutsuz bir müdürden bir telefon aldı. Üçüncü sınıf fen bilgisi öğretmenime yerçekimi bilgisinin derinlikten yoksun olduğunu söylemek, bana yılın geri kalanında yaramazlar listesinde bir yer kazandırdı.”

Zeki olsa da bazı limitlere sahip olduğunu kendisi de anlatıyor:

Aynı HuffPost röportajında Quazi, sahip olduğu limitleri de şu şekilde paylaşmıştı:

“Ailem, üniversiteye yolumu kelimenin tam anlamıyla "Khan Academy" tarzında çizdiğimi söylemeyi sever. Ama el yazısı, heceleme ve not alma gibi beynimin hâlâ yetişemediği başka alanlar da var. Kolay kolay yabancı dil öğrenemem. Ailemden Bengalce ve çok sabırlı öğretmenim Bayan Viyana'dan Mandarin öğrenerek kendime meydan okumaya çalışıyorum.”

Kairan Quazi, kendi YouTube kanalında da geçmişte videolar yayınlamış, dark web, okuduğu kitaplar ve sosyal medyanın toplum üzerindeki etkisi üzerine fikirlerini paylaşmıştı.

SpaceX’te iş alana kadar herkesin karşılaşabildiği bir sorunla da karşılaştı:

Kairan, iş arayışına başladığında başvurduğu yerlerden toplam 95 ret cevabı aldı. Fakat SpaceX dahil üç şirket, kendisine iş teklifiyle ulaştı.

30
6
2
2
1
Emoji İle Tepki Ver
30
6
2
2
1