2021 Yılında Mobil Oyunlar İçin Yapılan Harcamalar Açıklandı: Türkiye'yle İlgili Veriler Dikkat Çekici

40
11
8
6
4
Dünyanın 2021 yılında mobil oyunlara gösterdiği ilgiyi sunan bir rapor yayınlandı. Rapora göre mobil oyunlara yapılan harcama, yılın ilk çeyreğinde pandemi öncesi döneme göre %40 arttı. Artışa neden olan ülkelerin üst sıralarında Türkiye de yer aldı.

1 seneyi aşkın süredir devam eden COVID-19 pandemisi, sektörlere olan rağbeti gözle görülür biçimde değiştirdi. Örneğin hijyen ürünleri ve hobi malzemelerine olan ilgi artarken sinema salonlarının kapalı olması, sinema sektörünü kötü etkiledi. Pandeminin etkisini rahatça görebildiğimiz alanlardan biri ise mobil oyun sektörü oldu.

2021 yılının ilk çeyreğinde elde edilen verilere göre insanların mobil oyun indirme ve bu oyunlara para harcama oranı, önemli miktarlarda artış gösterdi. Mobil oyun indirme miktarı pandemi öncesi döneme göre %30 artarken, bu oyunlara harcanan paranın miktarı %40 arttı.

Mobil oyun kazancı rekor kırdı

mobil oyun harcamaları

Geçen yıl birden bire kendini eve kapanmış halde bulan insanların dönemi atlatmaktaki en büyük yardımcılarından biri oyunlar oldu. Hayatında telefonuna oyun indirmemiş insanlar bile bir süre sonra kendilerini telefonlarının ekranında gerçekleşen çatışmaların, yarışların ya da bulmacaların içinde buldu. Film ve müzik yayını sağlayan platformların yanı sıra, mobil oyunların indirildiği platformların da ziyaretçisi haliyle arttı.

Şu ana kadarki artışı ortaya koyan veriler, yakın zamanda App Annie tarafından paylaşıldı. Rapora göre 2021 yılının ilk çeyreğinde 2019 yılının son çeyreğine göre %30 daha fazla mobil oyun indirildi. Bunun yanında mobil oyunlara ödenen paranın miktarı da rekor kırarak %40 arttı. 

ABD, Almanya, Suudi Arabistan ve Türkiye; kendi bölgelerinde başı çekti

mobil oyun harcamaları

İlk çeyrekte dünyanın her yerinde mobil oyunlar için harcanan toplam para, haftalık 1,7 milyar dolara ulaştı. ABD ve Almanya, mobil oyun harcamalarında yıldan yıla artış açısından Batı Avrupa ve Kuzey Amerika pazarlarının önde gelen iki ismi oldu. Büyümede büyük payı olan ülkelerden bir diğeri ise Türkiye oldu. Türkiye ve Suudi Arabistan, az önce belirttiğimiz bölgeler ve Asya-Pasifik bölgesi hariç dünyanın geri kalanında; mobil oyunlara en çok harcama yapan ülkeler oldular. 

Diğer platformlara resmen tur bindirildi

mobil oyun harcamaları

Devasa bir büyüme gösteren mobil oyun sektörü, diğer platformları da açık ara farkla geride bıraktı. Mobil platformlar zaten 2014 yılından beri yarışı önde götürüyordu; ancak masaüstü platformların, ev konsollarının ve taşınabilir konsolların neredeyse hiçbir büyüme göstermemesi, mobil oyunların zaferini perçinledi. Mobil oyunlara son 7 yılda harcanan para 120 milyar doları aşarken, en yakın rakip olan PC ve Mac platformları 41 milyar doları buldu. En çok ödeme alan 10 mobil oyun ise şu şekilde listelendi:

  1. ROBLOX
  2. Genshin Impact
  3. Coin Master
  4. Pokémon GO
  5. Honour of Kings
  6. PUBG MOBILE
  7. Candy Crush Saga
  8. Homescapes
  9. Rise of Kingdoms
  10. Game of Peace
Kaynak : https://techcrunch.com/2021/06/15/mobile-game-spending-hits-record-1-7b-per-week-in-q1-2021-up-40-from-pre-pandemic-levels/
40
11
8
6
4
Emoji İle Tepki Ver
40
11
8
6
4