35 Yıllık Cinayet, Gelmiş Geçmiş En Küçük DNA Örneğiyle Çözüldü

26
4
2
1
1
1989 yılında gerçekleşen bir cinayet, gelmiş geçmiş en küçük DNA örneği kullanılarak çözüldü. Kimlik tespiti için en az 750 nanogram DNA örneği gerekirken, yeni teknoloji sayesinde, bahsi geçen davayı çözmek için yalnızca 0,12 nanogram DNA yeterli oldu.

Şüphesiz ki teknolojinin gelişmesi birçok sektörün ilerlemesine büyük bir katkı sağlıyor. Bu alanlardan birisi de tabii ki adli tıp. Yeni bir teknolojik gelişme sayesinde, uzun yıllardır çözülememiş bir cinayet davasının gizemi sonunda gün ışığına çıktı.

1989’da Amerika Birleşik Devletleri’nin Las Vegas şehrinde, 14 yaşında bir kızın öldürüldüğü rapor edildi. Stephanie Isaacson adındaki kızın cinayeti, zamanın kısıtlı teknolojisi nedeniyle çözülememişti ve katil elini kolunu sallayarak dolaşıyordu. Ancak yeni bir gelişme, 32 yıl önce gerçekleşen bu cinayete ışık tutmayı başardı.

Katil yalnızca 15 hücreyle tespit edildi

Stephanie Isaacson

Yeni teknoloji sayesinde adli tıp uzmanları, o zamandan kalan yalnızca 15 insan hücresinden bir DNA örneği çıkararak katili tespit etti. Herkesi şaşırtan bu gelişme, Stephanie’nin annesini de rahatlattı.

Katilin 1995 yılında hayatını kaybetmiş olduğu öğrenilse de küçük bir DNA örneğinden bu tespiti yapabilmek büyük bir başarı. Polis, bu sonuca genom sıralaması yaparak ve soy ağacı verilerini kullanarak ulaştıklarını açıkladı.

Cinayet soruşturması, eski davaları araştıran bir laboratuvar olan Othram’da gerçekleştirildi. DNA dizilimi işlemi için genelde 750 ila 1000 nanogram DNA örneği gerekirken bu davada yalnızca 0.12 nanogram DNA mevcuttu. Katil Darren Roy Marchand’ın bu kanıtla tespit edilmesi adli tıp alanında adeta yeni bir çağın başlangıcı demek. Marchand’ın DNA’sı 1986 yılında gerçekleşen başka bir cinayet davasıyla da eşleşti. Şirket, şu anda 1881’den itibaren gerçekleşen cinayetleri araştırıyor.

Kaynak : https://wonderfulengineering.com/murder-case-solved-using-the-smallest-amount-of-dna-ever-after-32-years/
26
4
2
1
1
Emoji İle Tepki Ver
26
4
2
1
1