Apple Bu Sefer Sert Kayaya Çarptı! ABD Adalet Bakanlığı, "Yasa Dışı" Faaliyetleri İçin Şirkete Resmen Dava Açtı

4
3
0
0
0
ABD Adalet Bakanlığı, Apple'ı rakiplerinin iPhone yazılım ve donanımına erişimini engelleyerek antitröst kuralları çiğnemekle suçluyor.

Son dönemde mahkemelerle başı ağrıyan Apple, şimdi de ABD Adalet Bakanlığı tarafından mahkemeye verildi. Bu defa davanın konusu ise Apple'ın, rakiplerinin iPhone yazılım ve donanımına erişimini engellemesinden kaynaklanıyor. Adalet Bakanlığı, daha önce de Google'ı monopol olduğu için dava ederken Federal Ticaret Komisyonu da Meta ve Amazon'a karşı antitröst davaları açmıştı. 

Aslında ABD ile teknoloji devleri arasında çok uzun süredir anlaşmazlıklar devam ediyor. Çeşitli kurumların sürekli dava ettiği Apple, 14 yıldır çeşitli nedenlerle Adalet Bakanlığı tarafından mahkemeye veriliyor. Bu seferki davanın özelliği ise iPhone üreticisinin pazardaki dominant pozisyonunu yasa dışı şekilde korumakla suçlandığı ilk dava olması. 

Apple ilk kez "yasa dışı faaliyetle" suçlandı

apple

Teknoloji devini akıllı telefon pazarında yasa dışı bir şekilde tekel olmakla suçlayan dava Adalet Bakanlığı ve 16 eyaletten bölge savcısı tarafından açıldı. Şirket, kullanıcıları iPhone'lara daha bağımlı hâle getirmek için tüketiciler ve geliştiriciler için fiyatları artırmakla suçluyor. Ayrıca Apple'ın geliştiricilere bir sözleşmelere bağlı olarak kısıtlamalar getirdiği ve telefona erişmenin önemli yollarını engellediği söyleniyor.

Bunun yanı sıra şirkete yöneltilen suçlamalar arasında video oyunları için sunulan bulut akış uygulamaları gibi hizmetleri engellemek, iPhone ile Android gibi rakip platformlar arasındaki mesajlaşmanın kalitesini düşürmek, akıllı saatlerde iPhone dışı cihazlarla uyumluluk sorunları, üçüncü taraf geliştiricilerin rakip dijital ödeme yöntemleri oluşturmasının önüne geçmek gibi şeyler de var. 

Apple, Avrupa'dan da baskı görüyordu

Apple, hâlihazırda Avrupa'da da rekabete engel olmakla suçlanıyordu. Apple, bu ay rakiplerinin müzik yayıncılığı piyasasında daha uygun fiyatlar sunmasını engellediği için 1.8 milyar euroluk bir cezaya çarptırılmıştı. Apple ise bu cezaya itiraz etmiş ve yetkililerin "tüketicilerin zarar gördüğüne dair güvenilir bir delil bulamadığını" savunmuştu. 

Apple ayrıca AB'nin yeni Dijital Pazarlar Kanunu kapsamında kapsamlı bir soruşturmaya da konu oldu. Firmanın rakipleri, Apple'ın mağaza kurallarını ve mağaza dışı alım satımlardan talep ettiği komisyonu şikâyet ettikleri gibi firmanın yeni fiyatlandırma politikasının da geliştirici ve kullanıcılar için daha fazla maliyet anlamına geldiğini savundu. 

Adalet Bakanlığı, Apple'a son davasını 2019 yılında Donald Trump döneminde açmıştı. Dava kararlarından sonra Apple hisseleri %1,4 düşerken, 2024 yılında firmanın değer kaybı %7,2 oldu. 

Kaynak : https://www.bloomberg.com/news/articles/2024-03-20/doj-to-sue-apple-for-antitrust-violations-as-soon-as-thursday
4
3
0
0
0
Emoji İle Tepki Ver
4
3
0
0
0