Apple, Yeni MacBook Pro 16 İnç Versiyonunu Duyurdu: İşte Fiyatı ve Özellikleri

34
24
6
5
4
Apple, yeni 16 inçlik MacBook Pro dizüstü bilgisayarını tanıttı. Türkiye fiyatı da belli olan yeni MacBook Pro, oldukça güçlü donanım özelliklerine sahip.

Apple denilince akla ilk gelen birkaç teknolojik aletten bir tanesi de MacBook Pro’dur ve Apple, bu dizüstü bilgisayarının yeni bir sürümünü daha çıkardı. İşletim sistemi olarak şirketin kendi geliştirdiği MacOS’un kullanıldığı MacBook Pro 16, oldukça gelişmiş özelliklere sahip ve görünüşe göre Apple da bu konuda oldukça iddialı. Şirketin kendi web sitesinde yer alan 16 inçlik MacBook Pro tanıtım yazısı işe şöyle:

“Sınır tanımayanlar ve dünyayı değiştirenler için tasarlandı. Yeni MacBook Pro, bugüne kadar yaptığımız en güçlü dizüstü bilgisayar. Büyüleyici 16 inç Retina ekran, süper hızlı işlemciler, yeni nesil grafik teknolojileri, bir MacBook Pro’da bugüne kadar sunulan en yüksek pil kapasitesi, yeni Magic Keyboard ve devasa depolama alanıyla üst düzey kullanıcılar için üst düzey bir dizüstü bilgisayar.”

Teknik özellikler:

MacBook Pro 16 inç

16 inçlik Retina ekran bulunan yeni MacBook Pro’da 8 adede kadar çekirdekle yapılandırılabilen işlemci bulunuyor. İddiasını cihazında kullandığı donanımlarla sağlamlaştıran şirket, grafik kartı olarak AMD Radeon Pro 5000M serisi kullanıyor. Yeni MacBook Pro, ayrıca 8 TB’a kadar olan depolama alanına ve 6 hoparlörlü ses sistemine sahip.

Yeni MacBook Pro’da bugüne kadar bir Mac dizüstü bilgisayarda kullanılan en büyük Retina ekran kullanılıyor. Ekran, ışıklı alanlar ve parlak beyazlar için 500 nit parlaklık sağlarken sıvı kristal moleküllerin hassas foto dizilimi sayesinde çok koyu siyahlar sunuyor. Ayrıca görsellerin ve videoların canlı olması için P3 geniş renk yelpazesi kullanılıyor.

Dizüstü bilgisayarın gücünü aldığı Intel Core i9 işlemci, 8 çekirdeğe sahipken 16 adede kadar da iş parçacığını destekleyebiliyor. Ayrıca 4 çekidekli MacBook Pro’ya göre de 2,1 kat daha güçlü bir performans vaat ediyor. İşlemci, gelişmiş termal tasarımıyla daha uzun süre daha yüksek performans sunuyor.

macbook pro 16 inç

16 inçlik yeni MacBook Pro’nun çeşitli geliştirmeler yaptığı alanlardan bir tanesi de klavyesi. Şirketin kullandığı yeni Magic Keyboard; 1 mm hareket mesafesine ve geliştirilmiş makas tipi mekanizmaya sahip. Klavyede kimlik doğrulamayı kolaylaştıran ve hızlandıran Touch ID’nin yanı sıra ters döndürülmüş T biçiminde ok tuşları yer alıyor.

Yeni MacBook Pro’nun öne çıkan bir diğer özelliği de bataryası oluyor. 100 watt – saatlik lityum polimer pil ile kablosuz ağ bağlantısıyla 11 saate kadar internette gezinebiliyor ve video izleyebiliyorsunuz. Güvenlik konusunda da kendisini sürekli geliştiren Apple, yeni dizüstü bilgisayarında Apple T2 Security Chip (Apple T2 Güvenlik Yongası) kullanıyor.

16 inç MacBook Pro teknik özellikleri:

  • İşlemci: 2,6 GHz 6 çekirdekli 9.nesil Intel Core i7
  • RAM: 16 GB 2666 MHz DDR4
  • Grafik kartı: 4 GB GDDR6 bellekli AMD Radeon Pro 5300M
  • Depolama: 512 GB
  • Fiyat: 18.299 TL

16 inç MacBook Pro teknik özellikleri:

  • ​​İşlemci: 2,3 GHz 8 çekirdekli 9.nesil Intel Core i9
  • RAM: 16 GB 2666 MHz DDR4
  • Grafik kartı: 4 GB GDDR6 bellekli AMD Radeon Pro 5500M
  • Depolama: 1 TB
  • Fiyatı: 21.499 TL

Her iki cihazda da ortak bulunan donanımlar ise şöyle: Touch Bar, Touch ID ve dört adet Thunderbolt 3 bağlantı noktası. Cihazın satın alma sayfasına gidip ürünler arasında karşılaştırma da yapabilirsiniz.

Özelliklerine göre baktığımızda yeni MacBook Pro eski modellere nazaran daha fazla iş kesimine hitap ediyor. Özellikle tasarım ve video montaj işlerinde yeni bilgisayar, normal bir dizüstü bilgisayarına göre de bir hayli büyük olan ekranıyla iyi işler çıkartacak gibi duruyor.

Her ortama ayak uyduran ekranı var:

yeni macbook pro ekranı

3072x1920 piksel çözünürlüğünde, 16 inç’lik devasa bir ekrana sahip olan yeni MacBook Pro, ışığı ve teknolojiyi harmanlayarak en yüksek çözünürlüğü ve performansı sağlayacak gibi duruyor. Ekren üzerinde yer alan oksit film transitatörü, geleneksel ekranlara kıyasla 10 kat daha fazla enerji taşıyor. Bu da hem pil ömrünü uzatıyor hem de güç tasarrufu modunda bile keskin çözünürlük sağlıyor.

Ekranın hemen arkasındaki ayna benzeri levha ise ekrana düşen ışığın %98’sinden fazlasını yansıtıyor. Böylece vaat edilen 500 nit parlaklık Apple için hiçbir sorun yaratmıyor. Ayrıca yine renklerin canlılığını ve ekran çözünürlüğünü korumak için film kullanılıyor. Bu da büyük ekranlı dizüstü bilgisayar ile günün her anında, dilediğiniz yerde çalışma imkanı sağlıyor.

Dokunmatik yüzeyi hissederek kullanmak:

macbook pro dokunmatik ekran

Apple, dokunmatik ekranlar ve teknolojileri konusunda en iyi firmalar arasında kuşkusuz ilk sıralarda yer alıyor. Yeni MacBook Pro da bu özellikleri içerisinde barındırıyor. Artık alışık olduğumuz Force Touch özelliğinin yanı sıra geliştirilmiş Taptic Engine ile dokunmatik ekranı kullanırken geri bildirim yani titreşim almanızı sağlıyor. Dokunmatik yüzeyde fiziksel bir tuşa basma duygusunu hissedebilirsiniz. 

İlk olarak Iphone 6S ile beraber hayatımıza giren Force Touch özelliği, daha sonra geliştirilerek Iphone 7 modelleri ve sonrasında kullanılmaya başlandı. Temel olarak sistemin dokunmatik ekrana yavaş, orta veya sert basmanızı algılaması. Taptic Engine ise bu algılamalara dayalı olarak dokunmatik yüzeyden geri bildirim gelmesini sağlıyor.

MacBook Pro ses deneyimi konusunda çok iddialı:

yeni macbook pro, ses sistemi

Yeni bilgisayarla beraber kullanıcılar yeni dahili hoparlöre de kavuşuyor. Yeni MacBook Pro’da 6 tane hoparlör olacak. Yeni tasarlanan ses sisteminde, Force‑cancelling özellikli çift woofer ile sesler daha net ve doğal duyulacak. Ayrıca bas’lar da yarım oktav daha derin olacak. Ayrıca özellikle yüksek seste müzik dinlerken net bir şekilde hissedilen tıslamalar da büyük ölçüde azalacak. 

MacBook Pro geliştirilmiş mikrofonuyla da ön plana çıkıyor. Yeni bilgisayarla beraber mikrofondaki titreşimler %40 oranında azalacak. Yani neredeyse kusursuz ve doğal bir ses iletimi olacak. Ayrıca sesli ortamlarda sesinizin daha iyi iletilmesi için gürültü engelleyici de geliştirildi. Apple, yeni bilgisayarında hareket halinde bile olsanız stüdyo kalitesinde ses aktarımını vaat ediyor. 13 inç MacBook Pro’larda ise stereo hoparlör ve iki mikrofon kullanılıyordu.

En yüksek ayarlarda bile hız artıyor:

Eski modelde kullanılan Intel Iris Plus Graphics 645 ve 655 yerine, 16 inç’lik modellerde AMD Radeon Pro 5300M ve AMD Radeon Pro 5500M modelleri kullanılıyor. Ekran kartlarında dikkat çeken en önemli özellikle ise 5000M serileriyle beraber gelen 7 nm işlemci. Yani bu yüksek grafik seçeneklerinde ise %80 daha hızlı performans demek oluyor.

7 nm sayesinde işlemcilerdeki transistörler arasındaki mesafe daha da kısa olacak. “nm” burada işlemciler üzerinde yer alan transistörlerin arasındaki mesafeye ifade ediyor. Bu sayı arttıkça işlemcinin performansı da azalıyor. Ancak sayı Apple MacBook Pro’daki gibi az olunca neredeyse maksimuma yakın bir performans sağlanmış oluyor.

Render almak artık dert olmayabilir:

mackbook pro render almak

Çok sık tasarım ve video montaj programı kullananların en büyük derdi render almak. Saatlerce üzerinde durulan videoları izleyebilmek için neredeyse bir o kadar daha beklemeniz gerekiyor. Ancak yeni MacBook Pro testleriyle de render alanları sevindirmeyi başardı.Apple yeni bilgisayarlarıyla yaptığı render testlerini de yayımladı.

Grafik işlemcisinin yanında bir diğer önemli özellik ise yeni MacBook Pro’ların 64 GB’a kadar yükseltilebilir belleğe sahip olması. Şöyle söyleyelim, 13 inç’lik eski modeller maksimum 16 GB’a kadar yükseltilebiliyordu. MacBook kullananların en çok şikayet ettiği konulardan biri de yeni modellerle çözülüyor.

Peki bunlar programlara nasıl yansıyacak:

Apple yeni dizüstü bilgisayarıyla yaptığı bazı test sonuçlarını kendi internet sitesi üzerinden yayımladı. Paylaşılan verilere göre yeni bilgisayar eskilere oranla Adobe Photoshop’ta %70, Adobe Premier Pro’da %55, Blackmagic Fasion Studio’da ise %95 daha iyi performans veriyor. Hatta Final Pro X’te aynı anda 11 video üzerinde çalışabilirsiniz.

Eğer daha önce bir Apple dizüstü bilgisayarı kullandıysanız USB portlarının yetersizliği sizin için her zaman bir sorun olmuştur. Apple yeni dizüstü bilgisayarında bu sorunu çözüyor. Eski modellerde 2 olan USB-C portu, yeni MacBook Pro ile 4 tane olacak. Artık fazladan USB adaptörleri taşıma derdi de sona erecek.

USB-C portları için Thunderbolt 3 kullanan Apple, hız konusunda oldukça iddialı. Thunderbolt 3 ile 40 Gbps’ye kadar bant genişliği sunuluyor. Ayrıca bir başka küçük ama önemli detay ise USB kablosunu ters de taksanız doğru şekilde çalışıyor. Thunderbolt 3 çift yönlü çalışma sistemine sahip. Bu da acele ile USB kablosunu takmaya çalışırken işinizi fazlasıyla kolaylaştıracak. 

Termal tasarım ile MacBook Pro hiç ısınmayacak:

yeni macbook pro tasarım

Yeni bilgisayarla beraber geliştirilmiş iç tasarım da gelecek. Termal mimari olarak daha iyi performans alırken cihazda %28 daha fazla hava akışı olacak. Bu sayede de ısınmalar %35 oranında düşecek. Bu geliştirmeler sayesinde yeni MacBook Pro daha hızlı ve güçlü bir performans sergileyecek. 

Apple güvenlik konusunda yine çok iddialı:

apple t2 güvenlik yongası, yeni macbook pro

Yeni MacBook Pro’larda Apple T2 Güvenlik Yongası bulunuyor. Touch ID, ses, depolama, SSD ve sistem yönetimi denetleyicisi tek bir yongaya bağlı olacak. Ayrıca T2 Güvenlik Yongası’na yardımcı olacak Secure Enclave yardımcı işlemcisi de yine donanımlar arasında olacak. Güvenliğe her zaman önem veren Apple, yeni dizüstü bilgisayarında da bunu geliştirerek yoluna devam ediyor.

Peki kamerası nasıl?

Yeni MacBook Pro’nun fiyatı kadar kullanıcıları hayal kırıklığına uğratacak bir diğer özelliği ise kamerası. Neredeyse donanımdaki her şeyi geliştiren Apple, kamera konusunda biraz cimri davranmış. Belki de yeterli olduğunu düşünmüş olabilirler. 16 inç’lik yeni bilgisayarda da eskilerinde olduğu gibi 720p FaceTime HD kamera kullanılıyor. 

Yeni MacBook Pro boyutu:

macbook pro boyutu

Yeni dizüstü bilgisayarın uzunluğu 1,62 cm, genişliği 35,79 cm ve derinliği ise 24,59 cm. Ancak bu kadar büyük olmasına rağmen eski modelden 500 gram daha fazla ağırlığa sahip. Yeni bilgisayar sadece 2 kg. Yani boyutuna göre oldukça hafif diyebiliriz. Taşıma esnasında boyutu sıkıntı yaratsa da ağırlığı konusunda bir sıkıntı yaşamayacaksınız.

Apple’ın bu ay duyurduğu yeni bilgisayarı özelliklerine ve donanımlarına baktığımızda daha çok grafik tasarımcıları veya video montajcıları için duruyor. Yani iş kullanımı için. Zaten fiyatı da normal bilgisayarlara göre bir hayli fazla. Alt modeli çevrimiçi Apple Mağazası’nda 18,299 TL’ye satılan yeni MacBook Pro’nun üst modeli ise 21,499 TL. Taksit yaptırmak isteyenler ise 3 ay boyunca 7,166 TL’ye üst model bilgisayara sahip olabilirler.

Kaynak : https://www.apple.com/tr/macbook-pro-16/
34
24
6
5
4
Emoji İle Tepki Ver
34
24
6
5
4