Apple'dan Fortnite Olaylarına Cevap: Epic Games Bizden Özel Anlaşma İstedi

56
7
5
2
1
Fortnite'ın Apple ödeme sistemini baypas etmesiyle alevlenen Epic – Apple kavgasında olaylar daha da kızıştı. Apple, Epic'in kendilerinden özel bir anlaşma istediğini söylerken Epic tarafı bu ifadeleri yalanladı.

Teknoloji dünyasında son günlerin gündemini meşgul eden Apple ile Fortnite'ın kavgasında Apple tarafı, Epic Games tarafından yöneltilen iddialara mahkemede yanıt verdi. Apple, Kaliforniya Bölge Mahkemesi'nde Epic'in App Store'a herhangi bir ücret ödemeden kolaylıklarından faydalanmak istediğini, şirketin Apple ile olan anlaşmasını ihlal ettiğini, kendi kullanıcılarını ve Apple'ı kaldıraç olarak kullandığını söyledi.

Bildiğiniz gibi Apple ile Epic'in kavgası, Fortnite'ın yeni güncellemesiyle başlamıştı. Epic, Apple'ın standart ödeme sürecini baypas ederek Apple'ın yaptığı kesintiyi atlatmıştı. Apple ise buna karşılık olarak oyunu mağazasından kaldırmıştı. Görünüşü göre buna hazırlıklı olan Epic; Apple'a karşı dava açmış, Apple ile dalga geçtiği oyun içi bir etkinlik düzenlemiş ve şirketi baskıcı tekel olarak konumlandırmıştı.

Apple ve Epic'in kavgası

epic vs apple, fortnite apple videosu

Apple, daha sonrasında Epic'in kendi geliştirici araçlarına erişimini kesmekle, Fornite'ı ve Unreal Engine'i iOS, iPadOS ve macOS platformlarından engellemekle tehdit etmişti. Epic ise Apple Developer Program hesaplarının kapatılmasını önlemek için resmi emirleri istemiş ve böyle bir hamlenin oyun dünyasının ötesine de yansıyacağını ve birçok alandaki Apple ürünlerinde Unreal Engine kullanan geliştiricileri de etkileyeceğini söylemişti.

Apple tarafı konuyla ilgili olarak yaptığı açıklamada "Epic, bilerek yaptığı hareketlerin sonucunda bir acil durum yardımı aramaktadır. Ancak bu 'acil durum' da tamamen Epic tarafından oluşturulmuştur" dedi. Apple, Epic'in aralarındaki anlaşmayı bilerek ihlal ettiğini ve bunun sonuçlarının en olacağını bildiğini ifade etti.

fortnite vs apple, fortnite 1984 göndermesi

The Verge'e konuşan Apple yöneticisi Phil Schiller, Epic CEO'su Tim Sweeney'nin "özel bir anlaşma" istediğini, böylece Epic'in Apple platformlarındaki ücretlendirmelerinde değişikliğe gidebileceğini söyledi. Ancak sürecin geldiği bu noktadan da anlaşılabileceği gibi Apple tarafından bu istek reddedildi.

Apple tarafından yapılan bu açıklamaya Epic CEO'su Tim Sweeney'den cevap geldi. Sweeney, Twitter hesabından yaptığı açıklamada Apple'ın açıklamasının yanlış yönlendirme yaptığını ifade etti. Sweeney, 30 Haziran'da üst düzey Apple yöneticilerine attığı e-postada Fortnite ve diğer Epic Games yazılımlarında Apple kesintilerinin olmadığı rakip ödeme işlemi seçenekleri olması gerektiğini, iOS App Store'da Epic Games Store uygulaması olması gerektiğini dile getirdi. Sweeney, ayrıca bu seçeneklerin diğer tüm iOS geliştiricilere de sunulmasını arzu ettiklerini ifade etti. Sweeney'nin attığı e-postanın tamamını buradan okuyabilirsiniz.

Kaynak : https://www.polygon.com/2020/8/21/21396338/apple-epic-games-fortnite-lawsuit-response
56
7
5
2
1
Emoji İle Tepki Ver
56
7
5
2
1