7 Yıldır Beyin-Bilgisayar Arayüzüyle Yaşayan Adam Tarihe Geçti: İşte Gerçek Cyborg!

31
2
1
0
0
Nathan Copeland, yedi yıl üç aydan fazla bir süredir bir beyin-bilgisayar arayüzü ile yaşıyor ve bu da onu neredeyse 'gerçek bir Cyborg' yapıyor. Copeland, en uzun süre bu tür bir implanta sahip olan kişi olarak tarihe geçti.

36 yaşındaki Nathan Copeland, 2004 yılında geçirdiği trafik kazası sonrasında göğsünden aşağısı felç kalarak hareket edemez ve hiçbir uzvunu hissedemez hale geldi. 2014 yılında, Pittsburgh Üniversitesi'nde, beyin-bilgisayar arayüzünün yönteminin bazı işlevleri geri getirip getiremeyeceğini görebilmek umuduyla büyük omurilik yaralanmaları olan kişiler için yapılan bir araştırmaya katıldı.

Copeland, bir beyin ameliyatı geçirmesi gerekse bile hiç düşünmeden ameliyat oldu. 2015 yılında gerçekleşen ameliyat sonrası beynine yerleşitirilen kurşun kalem silgisi boyutundaki implant adeta hayatını değiştirdi. Beyin uyarılarını düzene dönüştüren elektrot dizisi sayesinde bilgisayar, video oyunları oynayabilir ve düşünerek hareket ettirebildiği robotik bir kol gibi harici ekipmanları kontrol edebilir hale geldi.

Beş yıl kullanırsın denilen sistemi yedi yıldır sorunsuz kullanıyor

Nathan Copeland

Copeland’ın kullandığı ve BrainGate olarak aldandırılan sistem, beyne implant edilmiş bir dizilimden, kafatasındaki her biri yaklaşık bir milimetre uzunluğunda olan iletken bir metalle kaplanmış ve kare bir ızgarada düzenlenen 100 küçük iğneden oluşuyor. Bu sistem, nörolojik sinyalleri kabloyla harici bir cihaza bağlıyor ve bu sinyalleri harekete geçirecek yazılıma sahip bir bilgisayarla çalışıyor.

BrainGate

Sistemin ilk olarak takıldığında Copeland’da dahil olmak üzere hiç kimse cihazın ne kadar süre çalışacağını tam olarak bilmiyordu ve en fazla beş yıl kullanabileceğini düşünüyorlardı. Ayrıca verilen bu beş yıllık sürede maymunlarda yapılmış deneylere dayanıyordu çünkü daha önce hiçbir insan bu sistemi kullanmamıştı. Ancak denilenlerin aksi çıktı ve Copeland bu sistemi tam yedi yıldır sorunsuz şekilde kullanarak oyun oynayabiliyor ve tabletini kontrol edebiliyor.

Nathan Copeland

Copeland 2015 yılında ilk cihazı taktıktan sonra dört tane daha aktif implant ve araştırmanın bir parçası olarak üç tane daha implant kullanmaya başladı. İmplantlarının bir gün çalışmayı bırakabileceğinin farkında olduğunu ve hayatı akışına bırakıp kötü şeyler düşünmediğini söyleyen Copeland, yeni bir gelişme olması durumunda yine ameliyat olabileceğini ve bunun için dünyanın her yerine gidebileceğini açıkladı.

Kaynak : https://www.wired.com/story/this-man-set-the-record-for-wearing-a-brain-computer-interface/
31
2
1
0
0
Emoji İle Tepki Ver
31
2
1
0
0