Bilim İnsanları, Zamanın Dünya’dan Çok Farklı İlerlediği Bir Gezegen Keşfetti

85
42
13
9
3
Gezegen araştırmaları yapan bir grup bilim insanı, zaman algımızı sorgulamamıza sebep olacak bir gezegen keşfetti. Yeni keşfedilen bu gezegende zaman, Dünya'dan çok daha farklı akıyor.

Gezegenimiz, Güneş etrafındaki dönüşünü 365 gün 6 saatte tamamlar ve biz bu süreyi 1 yıl olarak tanımlarız. Ancak zaman kavramı; gök cisimlerinin hareketlerine, hızlarına ve konumlarına bağlı olarak değişiklikler gösteriyor.

Alman Havacılık ve Uzay Merkezi, Gezegen Araştırmaları Enstitüsü’nden gök bilimciler, kendi yıldızı etrafındakini dönüşünü 8 saatte tamamlayan bir gezegen keşfetti. Bilim insanları gezegene "GJ 367 b" adını verdi. 

Bu gezegende 1 yıl, 8 saat sürüyor

gezegen

Bilim Dergisi'nde yayınlanan araştırmaya göre bu gezegen, Dünya’dan epey küçük ve yıldızına o kadar yakın ki, yörüngesi etrafındaki hareketini 8 saatte tamamlıyor. Yani GJ 367 b adlı bu gezegende 1 yıl, sadece 8 saat sürüyor.  Gök bilimciler, GJ 367 b'nin Dünya'nın kütlesinin sadece yarısı kadar ve 5.500 mil çapa sahip Mars'tan biraz daha büyük olduğu belirledi. Bu da şimdiye kadar keşfedilen çoğu öte gezegenden daha küçük olduğunu gösterdi.

Araştırmanın baş yazarı Kristine Lam, "Yarıçapının ve kütlesinin kesin olarak belirlenmesi, GJ 367 b'yi kayalık bir gezegen olarak sınıflandırmamızı sağladı." dedi. Merkür ile benzerliklerinin var olduğunu belirten Lam, yeni gezegenin karasal gezegenler arasına yerleştirilebileceğini ve 'ikinci bir Dünya' arayışı araştırmalarına yardımcı olacağını ifade etti.

Ancak her ne kadar Dünya ile benzerlikleri olsa da burada yaşam mümkün değil. Çünkü bu gezegende yüzey sıcaklığı, neredeyse demiri buharlaştırabilecek kadar yüksek. Gezegen’in yıldızı, güneşten daha küçük ve daha soğuk ama aralarındaki mesafe çok kısa olduğu için gezegenin sıcaklığı 2.700 Fahrenhayt'a (1482 Santigrat) kadar ulaşabiliyor. Gezegen üzerinde gözlemlerini sürdüren bilim insanları, gezegenin bu kadar sıcak olmasını; dış manto adı verilen katmanının tamamını kaybetmiş olabileceğiyle açıklıyor.

Gök bilimcilerin GJ 367 b adlı bu gezegeni incelemesi, gezegenlerin ve gezegen sistemlerinin nasıl oluştuğu hakkında daha fazla bilgi edinmelerine yardımcı olabilir. Elde edilen bu bilgiler ise alternatif bir yaşam alanı yerine kendi gezegenimizin ve güneş sistemimizin gelişimine katkı sağlayabilir.

Kaynak : https://www.digitaltrends.com/news/exoplanet-gj-367-b-tess/
85
42
13
9
3
Emoji İle Tepki Ver
85
42
13
9
3