Bilim Kurulu Üyesi: “Ağustosta Vakaların %80’i Delta Varyantı Olacak”

47
16
9
3
1
Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Gülay Korukluoğlu, çevrim içi bir programda yaptığı konuşmada delta varyantının ağustos ayında vakaların %80’ini kapsayacağını açıkladı. Korukluoğlu, bu konuda nasıl önlemler alınması gerektiğinden de kısaca bahsetti.

Koronavirüse karşı aşılamayla tüm dünya tam nefes almaya başlamışken virüsün yeni varyantları da ortaya çıkmaya devam ediyor. Yeni varyantlardan biriyse ülkemizde de tespit edilen Delta varyantı. Daha önce  %40 daha bulaşıcı ve hastaneye yatırma olasılığının %80 daha fazla olduğu söylenen yeni varyant hakkında bugün Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Gülay Korukluoğlu’ndan önemli bir açıklama geldi.

Sakarya Üniversitesi Tıp Fakültesi’nin çevrim içi düzenlediği “Kovid-19 Güncelleme; Aşılar, Mutasyonlar ve Delta Varyantı” isimli programına katılan Korukluoğlu, yaptığı “Ülkemizde Sars-Cov-2 Varyan Süryevan Çalışmaları” başlıklı sunumda henüz delta varyantıyla ilgili net sayı veremeyeceğini açıkladı.

Delta varyantı, ağustos ayı içinde vakaların %80’ini oluşturacak:

bilim kurulu üyesi

Korukluoğlu, delta varyantının orijin virüsten %60, İngiltere varyantındansa %50 daha bulaşıcı olduğuna dikkat çekti. Varyantın hızlı yayılmasının beklenmedik bir şey olmayacağını ifade eden Korukluoğlu, kendi açısından önemli olanın varyantın ne kadar yatakta tedaviye ya da ölüm oranına sebep olabileceği olduğunu belirtti.

Bu açıklamanın ardından pozitiflik oranlarının ülkemizde hala düşük seviyede olduğunu, İngiltere’deki vaka sayılarının arttığını ama hastanelerdeki doluluk oranının da düştüğünü ifade etti. Korukluoğlu, aynı açıklamasında delta varyantının ağustos ayı içinde vakaların %80’ini kapsayacağını söyledi ve aşılamanın yanında hijyen kurallarına da dikkat edilmesi gerektiğini vurguladı.

Bilim Kurulu Üyesi, İsrail’in aşılamanın en iyi yapıldığı ülkelerden biri olduğunu, ancak delta varyantının artmaya başlamasının en önemli nedeninin maske kuralını iptal etmeleri olduğunu hatırlattı. Bu nedenle de İsrail’in maske kuralını geri getirdiğini ifade etti.

Delta ve ülkemizde üç gün önce tespit edildiği açıklanan Delta Plus varyantı hakkında endişeler artmaya devam ederken geçtiğimiz gün, henüz ülkemizde görülmeyen Lambda varyantının orijin virüse göre 3 kat daha ölümcül olduğu açıklanmıştı.

Kaynak : https://www.trthaber.com/haber/koronavirus/agustosta-vakalarin-yuzde-80i-delta-varyanti-olacak-594350.html
47
16
9
3
1
Emoji İle Tepki Ver
47
16
9
3
1