Bir Orman Yangının İçinden Çekilen Dehşet Verici Görüntüler (360 Derece Video)

52
8
4
3
1
Bilim insanları bir yangının merkezinin nasıl olduğunu anlamak için özel olarak yalıttıkları kameraları, ağaçlık bir alanın merkezine yerleştirdiler. Kameranın çevresinde kontrollü bir yangın başlatan bilim insanları, yaşanan anları YouTube üzerinden paylaştı.

Son birkaç yıldır popüler hale gelmeye başlayan sanal ve artrılmış gerçeklik teknolojileri sayesinde kullanıcılar, kendilerini adeta bir ortamın içerisindeymiş gibi hissedebiliyorlar. Sanal ve artırılmış gerçeklik için özel olarak üretilmiş olan gözlükler ve diğer ekipmanlar, hem teknolojiye ilgi duyanların hem de oyunseverlerin yakından takip ettiği bir sektör oluşturdu. Bu sektörle ilgili oyunlar ve videolar kısa bir süre içerisinde internet ortamında paylaşılmaya başladı. Animasyon videolar şu an için popüler olsa da özel çekim teknikleri ile gerçek görüntüler de 360 derece görüntülenecek hale getirilmeye başladı. Pek çok örneğinin olduğu 360 derece videolardan bir tanesi, benzerlerine oranla daha etkileyiciydi. Bu videoda kendinizi bir orman yangının tam ortasında buluyorsunuz.

YouTube üzerinden yayınlanan bu videoyu sanal gerçeklik gözlüğüyle izlediğiniz takdirde bir orman yanının ortasında kalıyorsunuz. Çevrenizde yanan ağaçları gördükçe vücut ısınızın yükseldiğini düşüneceksiniz ve görüntüler sizi çok ciddi anlamda ürtüketecek.

Bu video Amerika merkezli Ulusal Standartlar ve Teknoloji Enstitüsü (NIST) tarafından paylaşıldı. Bu videonun ortaya çıkarılması içinse çok ciddi bir çalışma gerekti. Bunun nedeni ortalama bir orman yangınının ortasında olmak, 800 santigrat derece sıcaklık demekti ve bu durum hem elektronik cihazların çalışabileceği bir sıcaklık değildi hem de insan vücudu bu sıcaklığa dayanamazdı. Buna rağmen bilim insanları bu videoyu oluşturmak için kararlıydılar. Bilim insanları kamera ekipmanlarına, yüksek sıcaklığa dayanabilecek güçte yalıtım sağlamaya çalıştılar. Bunu sağlamak için özel bir sıvı soğutma yöntemi kullanıldı ve bu yalıtım sisteminin içerisine kameralar yerleştirildi. 

Bu görüntüleri elde edebilmek için kullanılan sistemin büyük bir kısmı toprağın altıdaydı. Toprak altına gömülü olan bir sıvı soğutma tankı bulunuyordu ve bu sistem sürekli olarak devirdaim ediyordu. Kameranın çevresinde bulunan soğutucu sıvı, bu devirdaim sırasında kameranın ciddi anlamda ısınmasını engelliyordu. Ayrca kullanılan sıvı, yangın sırasında etrafa yayılan termal radyasyonu da önlüyordu.

Bu sistemi hazırlayan bilim insanları, bir yangının merkezini görüntülemek için kontrollü bir yangın çıkarmaya karar verdiler. Aslında bu yangının çıkarılmasının tek amacı bu anları görüntülemek değildi. Bu yangının çıkarılmasının bir diğer amacı da olası bir yangın sırasında, yangının nasıl yönetilmesi gerektiğini öğrenmekti. Bilim insanları bu iki hedefe ulaşmak için 27 Mart 2019'da Amerika'nın New Jersey eyaletinin güneyinde bulunan Pine Barrens ağaçlık bölgesinin bir kısmını yakmaya karar verdiler. Yangının söndürülmesiyle birlikte işte şu görüntüler ortaya çıkmıştı;

  • Not: Sanal gerçeklik gözlüğüne sahip olan takipçilerimizin bu videoyu kesinlikle gözlüklerini kullanarak izlemelerini tavsiye ederiz. Sanal gerçeklik ekipmanı olmayan ya da bizi bilgisayar üzerinden takip eden kullanıcılarımız ise videonun sol üst kısmında bulunan yönlendirme butonlarını kullanarak çevresini izleyebilir.
Kaynak : https://www.scientificamerican.com/article/watch-a-raging-forest-fire-surround-you-in-360-degrees/
52
8
4
3
1
Emoji İle Tepki Ver
52
8
4
3
1