Blog Nasıl Açılır? - 6 Adımda Ücretsiz Blog Kurma Rehberi

22
4
2
1
0
Kendinizi yazarak ifade etmek istiyorsunuz ama nereden başlayacağınız bilmiyor musunuz? Sizin için hazırladığımız bu rehber sayesinde sadece 6 adımda siz de ücretsiz bir blog sitesi kurarak düşüncelerinizi daha geniş kitlelere ulaştırabilirsiniz.

Paylaşmak, insanoğlunun ilk çağlardan beri sahip olduğu en temel ihtiyaçlarından bir tanesi olarak karşımıza çıkmakta. Bir zamanlar mağara duvarlarında başlayan paylaşma eylemi zamanla yerini kitaplara, gazetelere ve son olarak da internete bıraktı. Özellikle internetin daha çok yazı ve görsel odaklı olduğu ilk dönemlerinde, insanlar blog sayfası açarak ifade etmeye ve düşüncelerini diğer insanlara ulaştırmaya çalıştılar.

Günümüzde ise bir blog sitesi açmak oldukça kolay. Eğer daha önce bir blog sitesi açmadıysanız ve bu mecraya uzaksanız yeni bir blog sitesi açma fikri kulağa biraz korkutucu gelebilir. Fakat sizin için hazırladığımız bu rehber sayesinde 6 adımda kendi blog sitenizi ücretsiz olarak açabilirsiniz. İster 7 yaşında olun, ister 77 sadece 20 dakikanızı ayırarak bir blog sahibi olmak hiç de zor değil.

Blog nedir? Hangi amaçla kullanılır?

blogger giriş

Blog sitesini daha çok yazılı içeriğe, yani blog postlarına odaklanan bir web sitesi olarak tanımlayabiliriz. Blogların popüler kültürdeki yerini genel olarak haber blogları ya da Pucca gibi ünlülerin yazdıkları bloglar oluştursa da, istediğiniz konu ne olursa olsun blog yazabilirsiniz.

Genel olarak bloggerlar okuyucuları ile direkt iletişime geçebilecekleri konularda yazmayı tercih ederler. Buna ek olarak birçok blogger sitelerine yorum bölümünü ekleyerek okuyucuların da bu aktiviteye katılmasını sağlamaktadırlar. Yorum bölümü sayesinde okuycularınız ile aranızdaki fikir alışverişi okuyucularınızla kurduğunuz bağı güçlendirecektir.

Okuyucuya karşı doğrudan kurulan bu bağ, bir blog sitesi açmanın temel özelliklerinden bir tanesidir. Bir bloggerın böyle bir bağ kurabilmesi benzer düşüncelere sahip okuyucularla etkileşime geçip fikir alışverişi yapabilmesini sağlamaktadır. Aynı zamanda okuyucunun size duyduğu güven açtığınız blog sitesinden ileride gelir elde etmenize de imkan verecektir.

Kimler blog yazabilir?

pucca blog

Bir blog sitesi açmak ya da açılan blog sitesinde yazı yazmak için iyi bir yazar olma kaygısı aslında son derece yanlıştır. Birçok blog okuyucusu aslında olaylara kişisel bir perspektiften bakmak ister. Bu yüzden birçok blogger yazım dili olarak resmi olmayan ve içten bir dil kullanırlar.

Tüm bunlara ek olarak, başarılı bir blog yazarı olmak için yazdığınız konuda uzman olmanıza gerek yoktur. Örnek vermek gerekirse, bir yemek bloğu okumak isteyen okuyucular, yemek konusunda bilimsel bir yazıdan çok kişisel tecrübelere dayanan içten bir yazıyı okumak isterler. Yazının her açıdan gerçeklik içermesi ve yapılan hatalara yer vermesi okuyucular için önemlidir.

Temel olarak blog yazmak, sahip olduğunuz bilgiyi dış dünya ile paylaşmaktır. Yazma konusunda hevesli olduğunuz bir konuyu bloğunuz için seçmeniz işinizi çok daha kolaylaştıracaktır. İsterseniz birden fazla konuda da yazabilirsiniz fakat seçtiğiniz konuların ilgi alanlarınızdan olması son derece önemlidir. Yazdığınız konulara karşı duyduğunuz heyecan okuyucularınızın da benzer şekilde reaksiyon göstermesine sebep olacaktır.

Neden blog açmalısınız? 

blogger temaları

Aslında bir blog sitesi açıp yazı yazmak için herhangi bir nedene ya da beklentiye ihtiyacınız yoktur. Bir çok insan sadece yazmayı sevdiği için blog yazmaktadır. Fakat illa bir nedene ihtiyacım var diyorsanız sizin için bu konuda fikir sahibi olabileceğiniz nedenleri bir araya getirdik.

Oturduğunuz yerden para kazanabilirsiniz

blog para kazanmak

Eğer doğru stratejileri izlerseniz, yazdığınız bloglarlardan bir kazanç elde edebilirsiniz. Ünlü bloggerların bu işten iyi bir miktar kazandığı bilinse de bu işi part time yapan bloggerlar da belli bir gelir elde etmeyi bekleyebilirler. Blog yazmanın en iyi yanlarından biri ise gelirlerinizin pasif bir şekilde gelmeye devam etmesi. Yani haftada 4-5 saatinizi ayırak yazdığınız bir blog ilerleyen zamanlarda da size gelir getirmeye devam edecektir.

Hikayenizi insanlarla paylaşabilirsiniz

blog spot

Bir blog sahibi olmak, sizin sesinizin ve düşüncelerinizin diğer insanlar tarafından duyulmasını sağlar. En yaygın şekilde yazılan bloglar aslında günlük hayattaki tecrübeleri, yaşanmışlıkları ve kişiler arası ilişkileri anlatan bir nevi günlüklerdir. Hikayelerinizi ve tecrübelerinizi insanlarla paylaşarak onların hayatlarını da olumlu bir etkide bulunabilirsiniz.

Uzmanlık alanınızda bir tanınırlık elde edebilirsiniz

blog isimleri

Yazdığınız bir blog yüzünden dünyaca ünlü bir yazara dönüşmeseniz bile, uzman olduğunuz konuda daha çok insan tarafından tanınabilirsiniz. Birçok blog yazarının çalıştıkları alanda uzman olarak tanınmasının sebebi aslında yazdıkları bloglar.

İnternetin son derece popüler olması blog yazma konusunda çekincesi olan insanlar için son derece olumlu bir gelişme olarak karşımıza çıkmakta. Bunun bir sonucu olarak internet kullanıcı sayısının artması sizin sahip olduğunuz zevklere ve düşüncelere uygun bir kitle sahibi olmanızı kolaylaştırmaktadır.

Yazı yazmak rahatlatır

blog yazma

Herhangi bir kazanç peşinde olmayan ya da dış dünya ile etkileşimi önemseyen birçok bloggerın yazma sebebi, yazarak iç dökmenin rahatlatıcı etkisidir. Eskiden duygu ve düşünceler günlüklerde toplanır ve insanlar bu şekilde anlatamadıkları şeyleri bir günlüğe yazarak rahatlardı. Günümüzde ise, özellikle anonim yazarlar tarafından kullanılan bir yöntemdir. Anonim bir şiirde ise şöyle der "Yazdım, yazmasam ağlayacaktım".

6 adımda nasıl blog sahibi olunur?

Adım 1: Bir Blog ismi seçin

wordpress blog

İyi bir blog ismi seçmenin ilk aşaması bloğunuzun odak noktasının ne üstüne olacağını belirlemektir.. Eğer ne hakkında yazacağınız konusunda emin değilseniz aşağıda konular size yardımcı olabilir:

Hobiler ve ilgi alanları:

Yapmayı sevdiğiniz hobileriniz ya da ilgi alanlarınız başlamak için güzel bir seçim olabilir. Yemek, gezi, makyaj, moda, arabalar ya da belli spor dalları üzerine yazılan bloglar günümüz için biraz klasik örnekler. Ama internetin de geniş bir kullanıcı kitlesine sahip olduğunu varsayarsak daha bilinmeyen ilgi alanları da bloğunuzun parçası olabilir.

Hayat tecrübeleri:

Hayatta herkesin yaşadığı ve ders niteliği taşıyan bir olay yaşamıştır. Üniversite sınavına hazırlanan bir öğrenciyi ele alalım. Bu öğrencinin yaşadığı zorlukları ondan daha iyi anlatabilecek birisi ancak üniversite sınavına hazırlanan başka bir öğrencidir. İşte bu noktada iyi bir yazar olmak için yaşadığınız tecrübeleri içtenlikle okuyucunuza ulaştırmanız yeterli.

Kişisel bir blog:

Son olarak kullanabileceğiniz bir blog tarzı ise kişisel yaşamınız. Kişisel yaşantınızın diğer insanlar tarafından yeterince ilgi görmeyeceğini düşünebilirsiniz. Önemli olan kişisel hayatınızdan parçalar sunarken bunları içtenlikle ve doğal bir şekilde okuyucuya sunmak olacaktır.

Adım 2: Bloğunuzu yayınlayın:

google blog

Blog açmak için birçok web sitesi mevcut olarak bulunsa da, en basit arayüzlerden bir tanesine ve türkçe dil seçeneğine blogger.com sahip olduğu için rehberi blogger üzerinden yapmayı uygun gördük. Blogger sitesi üzerinden bir blog açma için tek ihtiyacınız olan şey bir gmail hesabı. Gmail hesabınız sayesinde kayıt işlemleri ile uğraşmadan direkt olarak bloğunuzu açabilirsiniz. Blog sitenizi açmak için hazırsanız buraya tıklayarak Blogger'a kayıt olabilirsiniz.

Eğer ne tarzda blog yazacağınıza karar verdiyseniz artık blog isminizi seçmenin zamanı gelmiştir. Eğer belirli bir konuda blog yazmayı düşünüyorsanız, bloğunuzun isminde konuyla ilgili bir kelime bulunması faydalı olacaktır. Tabii ki bu yemek tarifleri veren bir blog sitesinin adında direkt yemek geçmesine gerek yoktur. Örneğin şefin menüsü tarzında bir blog ismi gayet uygun olacaktır.

Blogger anasayfasında karşımıza çıkan Bloğunuzu Oluşturun öğesine tıklayın. Daha sonra gmail hesabınız ile giriş yapın. Daha sonra karşınıza çıkacak alana blogger takma adınızı girin. Okuyucularınız sizi bu adla tanıyacak fakat bloğunuzun ismi farklı olacak. Bu adımdan sonra blogger hesabınız açılmış olacak fakat henüz yayında değil.

Adım 3: Bloğunuzu kişiselleştirin:

blog tema seçimi

Blogger arayüzüne giriş yaptıktan sonra sitenizin temasını sol bölümdeki temalar bölümünden değiştirebilirsiniz. Yazmak istediğiniz blog yazılarına uygun bir tema seçmeniz okuyucularınız için son derece olumlu olacaktır. Blogger’ın sunmuş olduğu temaların üstüne gelerek temayı uygula öğesine tıklamanız yeterli olacaktır. İstediğiniz dizayna göre ister daha blog tarzı ya da daha bir haber sitesi görünümünde tema seçebilirsiniz.

Adım 4: Nasıl blog postu yazılır ve yayınlanır?

sinema blog

Artık bloğumuzda ne yazacağımıza ve temasına karar veridiğimize göre ilk gönderimizi oluşturabiliriz. Bunun için ilk olarak girmeniz gereken yer blogger arayüzündeki kayıtlar bölümü. Buradan yeni yayın öğesine tıklayarak ilk blog yazınızı yazmaya başlayabilirsiniz.

Blogger ile bir gönderi oluşturken yazınızı daha da ilgi çekici yapmak için görsel kullanmayı unutmamalısınız. Aynı zamanda bloggerın sunmuş olduğu araçlar sayesinde başlık ya da altbaşlık şeklinde yazınızdaki başlıklarınızı düzenleyebilirsiniz.

Adım 5: Bloğunuzun reklamını yapın:

blog reklamı

İyi tasarlanmış ve kaliteli içeriklere sahip bir blog sitesi hazırlamak sadece bir başlangıç. Yazdığınız içeriklerin daha fazla okuyucuya ulaşmasını istiyorsanız, açmış olduğunuz bloğun reklamını yapmanız gerekmekte.

Blog reklamı yapmanın en basit yollarından birisi, yazdığınız yazıları sosyal medya hesaplarınızda paylaşmak. Ana teması paylaşmak olan sosyal medya mecraları, yazdığınız yazıların viral olarak ünlenmesine sebep olabileceği gibi daha çok okuyucuya ulaşmanızı sağlayacaktır.

Yeni okuyuculara ek olarak elinizdeki okuyucu kitlesini de korumananız son derece önemlidir. İşte bu noktada e-mail pazarlama stratejisi devreye girmekte. Ziyaretçilerinizin e-mail adreslerini toplayarak yeni bir yazı paylaştığınızda onları bilgilendirebilirsiniz. Bu sayede mevcut okuyucu kitlenizi korumuş olursunuz ve okuyucu kitleniz daha hızlı genişler.

Adım 6: Blog sitenizden para kazanmak için planlı çalışın

blog para kazanma

İyi bir içerik ürettikten sonra, blog sitenizin tanıtımını da başarıyla gerçekleştirdiğinizi varsayarsak, para kazanma aşaması oldukça kolay olacaktır. Belli bir okuyucu kitlesine ulaştıktan sonra yazdığınız içeriklerden para kazanmak için birkkaç farklı yola başvurabilirsiniz.

Bu yollardan bir tanesi kendi sağladığınız servisleri ya da ürettiğiniz ürünleri satmak olacaktır. Örneğin fotoğraf üzerine bir blog yazıyorsanız, fotoğraf düzenlerken kullandığınız pre-set denilen hazır filtreleri blog sitenizde satabilirsiniz.

blog google adsense

Fakat blog üzerinden para kazanmanın en kolay yolu reklam alanı satmaktır. Bunu en kolay yapabilceğiniz yöntem Google Adsense kullanmaktır. Google Adsense bütün yükü kendi üstüne alarak okuyucu kitlenize uygun reklamları sitenizde gösterek blog sitenizden bir gelir elde etmenizi sağlamaktadır. Bunun için Google Adsense tarafından verilen kodu sitenize eklemeniz yeterli olacaktır.

Karşılıklı fikir alışverişinin bu kadar yüksek olduğu bir çağda artık siz de açtığınız blog sayfanız sayesinde düşüncelerinizi daha geniş kitlerle paylaşma imkanı bulabilirsiniz. Belirli bir okuyucu kitlesine ulaşmanız halinde hem bir gelir kaynağı elde edebilir hem de alanınızda bir üne kavuşabilirsiniz.

22
4
2
1
0
Emoji İle Tepki Ver
22
4
2
1
0