Çiftlik Bank’ın Sanal Kopyası: Anadolu Farm’da 35 Milyon TL Ortadan Kayboldu

130
7
2
1
1
Kayseri merkezli olarak kurulan Anadolu Farm şirketinin, Çiftlik Bank benzeri yapılanmasında sanal oyun üzerinden topladığı 35 milyon TL'nin kaybolduğunu açıkladı.

90’lı yıllarda Titan adı verilen yapılanma, lüks partileri ve şatafatlı yapısıyla dikkat çekmişti. Daha sonra yapılan operasyonlarla bu yapı çökertilmişti. Titan, saadet zinciri ve ponzi şeması kullanılan ilk örnek olmamasına rağmen ülkemizde bu vakayla birlikte vatandaşlarımız bu durumdan haberdar oldu.

O günden bu yana pek çok benzer girişimde bulunuldu. Bazıları büyük başarılar elde ederken bazıları da hiçbir varlık gösteremedi. Son yıllardaki en büyük saadet zinciri örneği ise Çiftlik Bank olmuştu.

Çiftlik Bank benzeri yapıları incelemeye alan Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, Anadolu Farm’ın saadet zinciri olduğu sonucuna vararak faaliyetleri hakkında suç duyurusunda bulunmuştu.

Bilirkişinin hazırladığı rapora göre Ekolium Bilişim Yazılım Tarım Hayvancılık Otomotiv Turizm Gıda Lokantacılık Sanayi Ticaret Anonim Şirketi (Anadolu Farm), oyun üzerinden toplamda 90 milyon TL’ye yakın bir para topladı. Şirket hakkında mağduriyet şikayetinde bulunan, icra kanalıyla parasının tahsilini talep eden 3 bin 367 üye, şirkete 66 milyon 200 bin lira para yatırdı.

Örgüt yöneticilerinin, 1 milyon 250 bin TL'ye aldıkları arazileri kendi aralarında alıp satarak toplam gideri 29 milyon 250 bin lira olarak gösterdikleri, paranın bir kısmıyla da lüks araçlar satın aldıkları ortaya çıktı. Üyelerden toplanan 35 milyon TL paranın akıbeti ise bilinmiyor.

Örgüt, piramit sistemi içerisinde 25 kişiye bayilik verdi. Bu bayiler de başkalarına alt bayilik sağlıyordu. Sanal ortamda oynanan oyunla, 200 üyeden elde edilen 8 milyon 400 bin TL'nin 3 milyonu, kazanç sağladıkları gerekçesiyle kullanıcılara geri ödendi.

Firmanın yöneticileri ve çalışanlarından oluşan 10 kişi, daha önce göz altına alınarak tutuklanmıştı. 1,5 yıl kadar önce kurulan firmanın üst düzey yöneticileri, firmanın kurucusu İsa Karademir, kız kardeşi Ebru ve kayın biraderi Fehmi Özakan idi.

Kaynak : https://tr.sputniknews.com/turkiye/201904191038813597-sanal-oyun-dolandiriciliginda-35-milyon-lira-kayip/
130
7
2
1
1
Emoji İle Tepki Ver
130
7
2
1
1