Çin, Mars Projesi Tianwen-1 Kapsamında İlk Roketini Fırlattı

18
8
4
1
1
Çin, Mars'ı incelemek üzere başlattığı projesi "Tianwen-1"i resmen başlattı. Dün proje dahilinde uzaya ilk roketini fırlatan Çin, proje kapsamında Mars üzerinde araştırmalar yapacak.

Geçtiğimiz günlerde paylaştığımız bir haberde sizlere Birleşik Arap Emirlikleri'nin Mars'ı incelemek için uydu gönderdiğini aktarmıştık. Şimdiyse Çin, Mars misyonunu resmen hayata geçirdi.

Çin, geliştirdiği "Long March 5" isimli roketini Güney Çin Denizi'ndeki Hainan Adası'ndan dün itibarıyla uzaya fırlattı. Çin'in fırlattığı roket, "Tianwen-1" projesi kapsamında Mars'a ulaşarak bu gezegen üzerinde araştırmalarda bulunacak. Ancak Çin'in dünkü fırlatması, bugüne kadar alıştıklarımızdan biraz daha farklıydı.

Long March 5

NASA ve SpaceX, uzaya roket fırlattığını genelde canlı yayınla tüm dünyaya duyuruyor. Çin ise böyle duyuru tercih etmedi. Hatta konuyla ilgili resmi bir açıklama dahi yapılmadı. Dünya, yaşanan bu gelişmeden Çin'in sosyal medyası olarak bilinen Weibo ve Douyu üzerinden paylaşılan görüntüler sayesinde haberdar oldu.

Çin'in uzaya fırlattığı roketin kalkış anı

Çin Ulusal Uzay İdaresi (CNSA), en azından şu ana dek Long March 5'le ilgili bir açıklama yapmadı. Yani roketin Mars'a doğru yolculuğa devam edip etmediği konusunda bir bilgi yok. Ancak Çin Merkez Televizyonu (CCTV), kalkışın başarılı olduğunu ve uzay aracının Mars'a doğru yol aldığını açıkladı. Çin'in siyasi yapısını düşündüğümüzde, bu açıklamanın ne kadar güvenilir olduğu tartışılır. 

Kaynak : https://www.cnet.com/news/chinas-tianwen-1-mission-launches-to-mars/
18
8
4
1
1
Emoji İle Tepki Ver
18
8
4
1
1